Атина с дипломатически отговор на турските заплахи

ЕС: Турция да се въздържа от ескалираща реторика
6 сеп 2022 10:11, Анисия Иванова
45
Атина с дипломатически отговор на турските заплахи
Снимка: БГНЕС

На фона на продължаващата ескалация на реториката на Анкара, Атина е решена да не допусне това да се превърне в ежедневна новина, като министърът на външните работи Никос Дендиас пристъпи към незабавно и подробно информиране на всички партньори на Гърция за заплахите срещу нейната териториална цялост от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и други висши служители в неговото правителство, съобщи "Катимерини".

Заплахите, отприщени от Анкара, включват военни операции срещу гръцките острови и действия за "самозащита" с цел потушаване на тероризма.

Освен това в понеделник, след изявленията на турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, в които се твърди, че в бежанския лагер в Лаврио се обучават терористи, бяха извършени поредните турски нарушения на гръцкото въздушно пространство.

Още по темата

В 14,51 ч. турски дрон прелетя над Кинарос на височина 19 000 фута. Показателно е, че по-голямата част от нарушенията на националното въздушно пространство са извършени от безпилотни летателни апарати.

Като част от отговора на Атина на дипломатическия фронт, източници на "Kathimerini" съобщиха, че Дендиас незабавно ще изпрати писма до всички членове на Съвета за сигурност на ООН, до генералния секретар на ООН, както и до генералния секретар на НАТО.

В писмата ще бъдат цитирани оригиналните изявления на турските високопоставени лица, без да се правят допълнителни коментари. Те са толкова "възмутителни", че не е необходим допълнителен коментар, твърдят източниците.

В речта си в събота Ердоган заплаши Гърция, че Турция "ще дойде внезапно една нощ". "Вашата окупация на островите не ни обвързва. Когато дойде времето, часът, ние ще направим необходимото", заяви Ердоган.

След заседание на кабинета той обяви, че Гърция не е на нивото на Турция. Според него западната им съседка не е равна нито в политическо, нито в икономическо, нито във военно отношение с Турция.

В събота Дендиас вече е информирал европейските си партньори, включително върховния представител на ЕС Жозеп Борел, и САЩ за коментарите, идващи от Анкара.

Нещо повече, Дендиас благодари на чешкия си колега Ян Липавски, тъй като чешкото председателство е реагирало незабавно на последните турски изявления.

"Недопустимото заплашване на държавите - членки на ЕС, като това, отправено към Гърция в неотдавнашната публична реч на президента Ердоган, е изключително безполезно в това отношение", написа чешкото външно министерство в Туитър в събота.

Изявленията на Ердоган бяха определени като "източник на голяма загриженост" и от Петер Стано, говорител на Комисията по външната политика. "Позицията на ЕС е била и остава много ясна: очакваме от Турция да се въздържа от ескалираща реторика и да се ангажира с насърчаване на добросъседските отношения, а не обратното", заяви Стано.

Той също така отбеляза, че "Гърция е държава - членка на ЕС, и суверенитетът и целостта на държавата членка трябва да бъдат зачитани". /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: заплахигърциятурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сте сложат задната една вечер турците и ще идват .Ердомустака приказва едно и също на неграмотните и бедните анадолци за да забравят мизерията и да печели изборите.
28
0
 
3
 
! Отговори
Папандреу преди 1 година
Само да се включи собственика на Нотингам Форест и туцинще почне да трепти ама яко да трепти нищо че имат гавази Армия .
27
2
 
1
 
! Отговори
И ся кво? преди 1 година
натОВЦИ? Сега за кого ще викате!?! Евродженди-вегани с тротинетки?!?
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашингтонските тролери горките не знаят на чия натовска страна да застанат.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО отива по дяволите.
24
1
 
1
 
! Отговори
fafafa преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААТочно така ще стане... Нито Сирия, нито Ирак а още по малко Иран е мизерия. Мизерията беше направена.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Афро-антлантика Мустафа да ходи да чисти в с.Каравелово
22
3
 
5
 
! Отговори
dsdd преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААШа стигнат...заобиколно през 30 млн кюрди... само чакат да тръгнат на някъде...
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дипломация = хленчене, 'смилете се над нас'. Само слабите народи си служат с дипломация.
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До славянин - ква втора армия, "първата армия на НАТО" базираше своята сила на бомбардиране на цивилни региони в Мала Азия, ама вече артилерията е господар по въздух. Армията на САЩ е демоде иначе нямаше да стоят в Сомалия и да водят война с чужди армии и въоръжение. Единственото оръжие на САЩ са корпорациите дето държат младите вързани на компютъра създаващи им фиктивна работа, 90% от която с нулев принос и поддържащи им фиктивен електорат.
19
4
 
3
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Работите май върват на разпад на ''единното и неделимо'' нато!? Втората армия в нато май скоро няма да е натовска!?
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците самозванци дето ги изгониха 19ти век от Мала Азия и ги командироваха в Европа да крадат историята на елини и траки. Най-мързивото племе дето окраде България и Македония и продължава да ни краде и от истолията и от ресурсите. Племето, което фалира през 10 години и което изхранваме от деня в който сме влезнали в Е.С. 30 милиарда външен дълг на година. История на заем, живот на заем. Като отидеш в Атина ги гледаш наредени един до друг тъмнокоси ханъми и турци и викат "елини сме".
17
0
 
5
 
! Отговори
славянин преди 1 година
След ''единният и неделим'' ес ''единното и неделимо'' нато започва да дава фира! Ако работата дойде до гореща война на чия страна ще застане нато - на гръцка или турска!? Член 5 срещу кого ще бъде задействан!?
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия гърци много нахални и нагли, взеха изконни български територии, откраднаха ни излаза на Бялото море........освен това са взели почти всички острови в Егейско море....Лесбос, Хиос и др...............но Ердоган май ще ги ошамари скоро!!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се е раждал гърка, и евреина е плакал!
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците са много долно племе.............да знаете............откраднаха ни Тракия и излаза на Бялото море..........Ксанти,Комотини са били българска територия............това с подкрепата на Великите сили!!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егейските острови не са били гръцки а Константинопол да не би да е бил Турски?
12
5
 
4
 
! Отговори
Още един психо преди 1 година
Путин живее със патриотични спомени и започна война поради това. И този си е психо , ама по арабски - никога не забравя за изгодата
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция и Турция са врагове на България..........България е възникнала и се е утвърдила като държава във вечни войни с Византийската империя(наследник Гърция) и Османската империя (наследник Турция).
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека се карат и бият Турция и Гърция..............това е добре за България!!!!