Руснаците ще плащат по-скъпо за визи?

В продължение на 15 г. Русия ползваше опростена процедура
6 сеп 2022 23:10, Йоана Цонева
92
Руснаците ще плащат по-скъпо за визи?
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз предлага да оскъпи и затрудни получаването на визи за руски граждани.

Руснаците, които искат да влязат в ЕС, ще се сблъскат с по-дълъг процес на кандидатстване, а таксите ще се увеличат от 35 на 80 евро, предаде "Би Би Си".

Това трябва да продължи, докато Москва води агресивната си война срещу Украйна, заяви Европейската комисия.

Повече от един милион руснаци са пътували до страни от ЕС след нахлуването в Украйна през февруари.

Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, заяви, че Русия е "напълно подкопала" доверието, на което се основава съществуващото визово споразумение между ЕС и Русия.

По силата на това споразумение в продължение на 15 години руснаците се ползваха от опростена процедура за получаване на визи за ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в "Туитър", че действието на визовото споразумение трябва да бъде преустановено, тъй като "не може да има обичайни отношения с Русия".

Решението от вторник следва решението на външните министри на ЕС от миналата седмица, когато те постигнаха принципно съгласие за прекратяване на действащото визово споразумение с Москва.

Планът се разглеждаше като компромис, тъй като Украйна и някои държави-членки на ЕС призоваваха за пълна забрана, но други, като Франция и Германия, се противопоставяха да се стигне толкова далеч.

Някои държави от ЕС, граничещи с Русия, вече бяха започнали да затягат граничния контрол.

Миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че решението на ЕС ще усложни живота на руските пътници, като нарече предложението "поредното нелепо решение в поредицата от продължаващи абсурди".

Съгласно предложенията руските граждани ще бъдат изправени пред:

- По-високи такси от 80 евро вместо 35 евро
- по-дълъг процес на кандидатстване
- ограничения за многократните визи
- по-дълъг списък на изискваните удостоверителни документи

Отделно от това Комисията на ЕС предлага държавите-членки да откажат да признават руски паспорти, издадени в окупирана Украйна.

"Руснаците не трябва да имат лесен достъп до Европейския съюз, а пътуването до ЕС като турист не е човешко право", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Не 80 - 8000 евро !!!!!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80 евро е твърде малко, още може...
71
0
 
5
 
! Отговори
в сибир преди 1 година
В Сибир има достатъчно място за разходки! Путлерофилите нямат място в загнила Европа!
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен -- То пък едни танкове... Джавелините, сделани през 80-те на миналия век им разказаха играта.
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да плащат изобщо! Имат нова опция- пътуване с танкове!
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите, най-бедните в Европа, казват на богатите руснаци колко зле са нещата тук. те бяха в европа, бяха в българия, с пари и още повече с големи пари, навсякъде е добре, моята родина, моята Русия ми е по-близо, тук се чувствам добре, а не във вашата Европа, пропагандата ви изяде мозъка , като че ли освен Европа и добро място няма, това няма да го разберете, слепи сте.
67
3
 
6
 
! Отговори
Ето за този ЕС преди 1 година
За този ЕС говореше Путин. Те не закъсняха да си покажат истинската същност. А руснаците мразя нацизъм до границата си!
66
7
 
10
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Правилно! Не бива да се знае че съвсем близо има хора които си взимат топъл душ и ядат месо. Това ще е вредно за вярата в евроатлантическите ценности.
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въртите ресторант. В съседния ресторант Грую убива 3-4 човека. Грую идва във вашия ресторант. Какво ще направите? а) вдигате цената за Грую б) гоните Грую и не му давате да стъпва повече в ресторанта ви?
64
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаха изобщо да спрат визите, а сега само цената вдигат! След като рублата расте към долара, това е смехотворна мярка! Меки китки! Как да им вярваш!
63
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви визи! Нека си стоят в кочииината!
62
10
 
14
 
! Отговори
Американец преди 1 година
Руското общество е болно и няма изгледи да се модернизира, година след година ще става по-зле докато си спретнат нов болшевишки преврат или подобна простотия. Европейците трябва да са готови!
61
8
 
10
 
! Отговори
Браво бе преди 1 година
А какво се случва с хамериканците, които събориха три независими държави през последните години ?
60
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те им увеличили цената на визите 2 пъти,а пък те газа и петрола дето ни го продават 5-6 пъти,а сега познайте кой е на далавера...едно абсолютно безмислено решение,явно на всичките чантаджии в Брюксел им търсят някаква работа..
59
13
 
14
 
! Отговори
така е преди 1 година
Сгъстяват се облаците над руснаците. Но...те са обречени ,като народ. Толкова години крепостничество, после комунизъм, сега путинизъм. Всеки който залага на Русия и руската душа ще претърпи загуби-душевни, финансови и емоционални. Просто руският народ е смазан, обезверен, от типа на севернокорейците и камбоджанците при Пол Пот, с изкуствено напомпено самачувствие.Това е истината. Дори и да твърдят,че са против путин--те са империалисти. пример: Навални е против путин, но е за анексията на Крим!
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да плащат нали са богати все пак продават газ на целият свят.
57
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма работа, ние пък ще плащаме 2 пъти повее за парно и то всеки месец!
56
3
 
17
 
! Отговори
ЕС НАТО преди 1 година
Смятайте колко са бедни тия щом един милион да посетили Европа.Само един милион българи са били в Турция и още толкова в Винаги с Европа и НАТО.
55
3
 
0
 
! Отговори
Магдалена Ташева преди 1 година
Тая соц лекичка, бивша съпартийка на проруската "българска" партия Атака и бивша партийна другарка на Волен Сидеров, взе да се изказва в ютуб канала си " Отвъд заглавията" против комунистите, Ленин и Сталин. Ленин е бил все лош, понеже е бил сифилитик, не че това не е вярно, но тая не поднася на зрителите цялата истина и история относно Ленин, Октомврийската революция и причините убийството на царското руски семейство. Последното е последствие като отмъщение на Ленин заради убийството на брат
54
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, така! Да разберат руснаците че не са добре дошли в Европа! Да ходят на екскурзии в Азия! Във всички държави, завършващи на "стан": Туркменистан, Афганистан, Узбекистан, Пакистан... имат голям избор!!!