От година здравето на Елизабет Втора безпокои близките и поданиците й

Съобщение на Бъкингамския дворец днес е най-тревожното, публикувано досега
Обновена: 8 сеп 2022 20:25 | 8 сеп 2022 20:20, Анисия Иванова
88
От година здравето на Елизабет Втора безпокои близките и поданиците й
Снимка: БГНЕС

От една година здравословното състояние на кралица Елизабет Втора поражда безпокойство у близките и поданиците й, отбелязва Франс прес.

На 20 октомври миналата година кралицата прекара една нощ в болница за пълни изследвания, след като преди това лекарите й препоръчаха да си почива след период, в който тя имаше много обществени изяви. Новината за престоя от една нощ в болницата обаче бе съобщена едва на следващия ден и това породи критики, че кралският дворец не е достатъчно прозрачен относно здравето на кралицата. Това бе и първата хоспитализация на британския монарх от 2013 г. После кралският дворец каза, че кралицата е в добро състояние на духа и е подновила по-леките си ангажименти.

Още по темата

Тя се появи на 26 октомври миналата година на виртуален прием за приемане на акредитивните писма на новите посланици, но отмени пътуване до Глазгоу за участие в конференцията на ООН за климата.

След като през февруари тази година кралицата премина прага от 70-години властване, което е рекорд за британската монархия, същия месец тя даде положителен резултат на теста за Ковид-19. Новината породи силно безпокойство, а Бъкингамският дворец заяви, че кралицата има само леки симптоми, подобни на хрема. Няколко дни преди това Елизабет Втора се беше срещнала с принц Чарлз, който също се оказа с положителен тест за вируса.

След прекараната зараза по време на аудиенция кралицата сподели, че има трудности с придвижването и движенията. След като отмени няколко публични ангажимента, кралицата ги поднови на 1 март, като проведе две аудиенции по видеоконферентна връзка. Тогава синът й Чарлз заяви, че тя се чувства много по-добре. На 7 март тя дори прие премиера на Канада Джъстин Трюдо.

На 11 март кралицата обяви, че няма да присъства три дни по-късно на религиозна церемония, свързана с Общността на нациите в Уестминстърското абатство. Тя обаче се появи на 29 март на панихидата за съпруга си принц Филип, починал преди година.  Тогава тя дойде на панихидата, хванала под ръка сина си, принц Андрю и подпираща се на бастун, изглеждаше в крехко състояние и вървеше бавно.

През април пък по време на виртуално откриване на медицинско отделение тя попита: "Вирусът предизвиква голяма умора и изтощение у хората, нали?

На 10 май кралицата пропусна тронното слово по препоръка на лекарите и в тази роля я замени принц Чарлз. Тогава тронът на кралицата остана празен, а Чарлз произнесе словото, седнал на трона, запазен за брачния партньор на монарха. До него беше кралската корона, поставена върху велурена възглавничка.

Последваха няколко изненадващи появи на Елизабет Втора - за откриване на лондонска метролиния, носеща името й, или на цветарско изложение. Но след това кралицата пропусна доста от проявите по повод платинения си юбилей, официално честван в началото на юни. Тогава тя се появи на два пъти на балкона на Бъкингамския дворец и бе бурно аплодирана от поданиците си. След това кралицата публикува изявление, в което благодари на всички за организираните тържества и заяви, че е решена да служи на монархията, подкрепяна от семейството си.

На 7 септември кралицата прие в шотландската си резиденция Балморал, където тя обикновено прекарва лятото,  Борис Джонсън и Лиз Тръс. Джонсън й връчи оставката си като премиер, а после тя номинира Тръс за премиер. Ден след това по препоръка на лекарите кралицата отмени заседание на съветниците си, което трябваше да протече в онлайн формат.

Тази сутрин лекарите на кралицата изразиха безпокойство от състоянието й и препоръчаха тя да остане в Балморал под лекарско наблюдение. Това беше най-тревожното съобщение на Бъкингамския дворец, публикувано досега, относно здравето на Елизабет Втора. След него семейството й се събра в Балморал, за да е до нея. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно сега вече червеите ще си я хапват !
73
2
 
0
 
! Отговори
Че кво пък толкова? преди 1 година
До Засрамете се бе: Ако умра на 96 нямам нищо против всички да се майтапят след това.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кръчмар от ГлазгоуБравос че лелееш свободата на Шотландия ама аз нещо не ги виждам самите шотландци да са много ентусиазирани. Защото можеха да се отделят още преди Брекзита моментът беше подходящ но не го направиха. И то по съвсем прагматични причини. Сега пък съвсем не го виждам как би станало. така че да престанем да говорим глупости.
71
4
 
2
 
! Отговори
Баба Бети преди 1 година
Исках да поздравя българите като пукна на девети септемри, ама не устисках. Настаниха ме в един казан с Горби.
70
6
 
5
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 1 година
Ай честито, уважаеми съфорумници. Вампирорептилоидът опна петалата. Да се готвят Байдън, Соррросссс и Лиз Тръс
69
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За отрицателно време колко стойностни и обичани хора си отидоха .....Кралицата, Горбачов, Оливия Нютън Джон....да не настъпва апокалипсис?!!
68
0
 
0
 
! Отговори
винету преди 1 година
Кралицата замина!
67
0
 
3
 
! Отговори
Гъзарта преди 1 година
Мъчно ми е за мелотивидрамия. Аре да направим некоя песен у Испания.
66
4
 
11
 
! Отговори
Кръчмар от Глазгоу преди 1 година
Уискито е от мен.Свобода за Шотландия.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кралицата си е отишла, влязох в сайта на БиБиСи и видях че са съобщили новината. Британската империя каквато всички познаваха си отива заедно с нея. какво ще става оттук нататък никой не може да каже. Но да си му мислят британците. Още повече че на трона идва смешникът Чарлз. Не знам,ако и той доживее до 96 ...
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турете си я у фейса сега.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 А дано.щот студът не ми понася на кожата
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направям Меган Маркъл кралицамалко ***, ама какво пречи, то без това в Лондон бял човек не може да видиш, само пакистанци и индийци!
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британската монархия е участвала в такива геноциди че тази трябва да се пържи в най долния котел на ада. Хората правилно се радват.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те за това тичаха и летяха към нея. Тя вече си отишла. Ама да кажат, че са били там на време, че иначе лошо за репутацията и шоуто им. Горкото бабе.
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никой не му пука за тая дърта бабишкера! Лека и пръст, да си я оплакват англичаните!
58
1
 
5
 
! Отговори
Хари преди 1 година
Отивам до острова да видя дали ме има,в завещанието?
57
10
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
Бог да прости Нейно Величество кралица Елизабет втора! Един достойно изживян живот. С чувство на дълг и отговорност. В името на мира, благоденствието и просперитета! Вечно ще остане в сърцата ни!
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ой вей! Дей ноу, шът ит даун!
55
8
 
15
 
! Отговори
Засрамете се бе преди 1 година
Как не ви е срам да ръсите обиди и плюете по човек, който току що почина. Вие сте болни, бе!