Задържаха европейски служител в Беларус

Дипломатът е напускал заседание на съда
8 сеп 2022 23:00, Йоана Цонева
16
Задържаха европейски служител в Беларус
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият длъжността шарже д'афер на ЕС в Минск е бил задържан от полицията в Беларус за повече от два часа, потвърди днес говорител на Европейската служба за външна дейност, предаде БТА.

По думите му задържането е незаконно и представлява сериозно нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, като засяга сигурността на дипломатите в Беларус.

Задържането е станало при напускането на дипломата на заседание на съда по произнасянето на присъди при закрити врата срещу политически затворници, поясни говорителят и определи произнесените присъди като прекалено продължителни и тежки.

Събитията са се развили в началото на седмицата. Говорителят описа случката като "много неприятна, неприемлива и осъдителна".

Това е вторият път, когато беларуските власти действат незаконно спрямо европейски официални представители в нарушение на дипломатическия статут, обобщи говорителят на Европейската служба за външна дейност.За

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
0
 
! Отговори
Стан преди 1 година
Тази е обесване. Съсипа Европа два пъти. Първо с новите европейци и второ със огромната зависимост на Гермация от руския газ
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекалено много го притиснаха в ъгъла, реално Беларус полза от отношения с гейския съюз няма, затова може да си позволи да се държи с техните дипломати както с уличните пумияри, и без това са там да се оглеждат за плячка, след като оплячкосаха цялата източна европа
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При диктатора Лукашенко е така! Добре че сме от правилната страна на новата Желязна завеса, която се спуска!
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете едно голямо благодаря на Бацко, че само го е задържал, а не го е изгонил. ------Ще си позволява той да слага етикети за политически затворници и да определя произнесените от белоруския съд присъди като прекалено продължителни и тежки.
6
11
 
9
 
! Отговори
Здрасти Вова преди 1 година
Малко се пресилват нещата.. Тук става въпрос за нещо съвсем различно, но се представя като бомба за англосаксонските неуравновесени *** търсещи нова тема за чесане. *** растията не е вече модерна, забелязва се дори и в редидиците на нашите политици от всеки калибар, освен Джамбазки и Радан. Отивайте на поклонение в Бъкингам и побързайте хотелите вдигат с 50% нощувки те за следващите месеци, затотова побързайте.
5
10
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
От статията разбрахме че служителя е вършил законни неща и просто си е вършил работата за кято са го пратили там, а са го задържали незаконно. Правилно ли съм разбрал?
4
7
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Много си се разчувствал нещо.
3
13
 
17
 
! Отговори
Бат' Ниньо преди 1 година
Тоя рогльо и бой е заслужавал, щом се е "завирал" там където не му е мястото !
2
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувствам, че скоро беларуските дипломати ще посетят европейските затвори леко посинели.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейски служител!!!!