ЕК: Да се пестят поне 5% от тока във върховите часове

Европейските енергийни министри ще обсъдят предложението
14 сеп 2022 17:37, Елка Василева
26
ЕК: Да се пестят поне 5% от тока във върховите часове
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия предложи днес държавите от ЕС да се съгласят да въведат задължително пестене на ток в часовете, когато цените са най-високи. Предложението на комисията предвижда спестяване на поне пет на сто от потреблението в 3-4 часа от денонощието, както и държавите да се стремят да постигнат 10-процентни икономии до края на първото тримесечие на следващата година.

Още по темата
Предлага се европейските правителства да получат правото да събират временен данък от дружествата в областта на петрола, газа, въглищата и рафинериите. Ще бъдат облагани печалбите, които представляват над 20 на сто повишение на приходите спрямо данните на дружеството в предишните три години.

Комисията предвижда да се наложи таван на печалбите на производителите на ток до 180 евро за мегаватчас. Над този праг печалбите ще бъдат прехвърляни към държавния бюджет за преразпределяне като помощи за уязвимите потребители.

Според разчетите на ЕК временните мерки ще осигурят на бюджетите 117 милиарда евро от допълнително облагане на производителите на ток и 25 милиарда евро от данъците върху другите посочени дейности в енергетиката. Комисията предвижда като начин да се насърчи по-ниското енергийно потребление, да бъдат въведени поощрения в цените за потребителите.

Предложенията на комисията целят овладяване на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна и подлежат на одобрение от Съвета на ЕС. Очаква се въпросът да бъде обсъден на второто за септември извънредно заседание на европейските енергийни министри, насрочено за края на месеца. Предвижда се промените да бъдат въведени от 1 декември и да останат в сила до края на март догодина.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Да пращат на Украйна от техните евро депутатски заплати , които с допълнителните възнаграждения за година излизат милиони евра , на гърба на данъкоплатците.И те ще ни говорят за демокрация и правда .Впрягате народите си , чрез манипулации и машинации за да извлечете още повече ползи за определени хора и станете още по богати.А сметките ви и разходите да плаща някой друг.И този другия той да ходи на фронта , да загива за вашата продажна и фалшива чест !
14
0
 
13
 
! Отговори
Брех преди 1 година
Подканваме за харакири великите ЕС ръководители окончателно доказаха че смятат да унищожат населението и самия ЕС. Наливат млрд от нашите пари в държава която дори не е член на ЕС /Украйна/. Подканят ни да правим какви ли не жертви заради тази страна за са навредим на деуга страна на която тези оли..го,.Френи наложиха санкции които накрая се оказаха че работят срещу ЕСуникални ръководители
13
0
 
2
 
! Отговори
проЦЕНТофф преди 1 година
гив ми файв
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИЗЕРИЯТА НАХЛУ В ЕВРОПА
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък напук тая зима ще държа всичко светнато ..
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С икономии срещу руснаците - няма парно и климатици-няма денги за Путин! Еднократно хранене на ден, къпане семейно само в неделя! Да видят те кон боб яде ли! Излишъците в бюджета, ако ги има, да се пращат в украйна и други помощи също. Забрана на жените да раждат - увеличаваме прираста, а с него и разходите за енергия. Спираме колите, качваме се на колелетата... Отдавна си мечтая за подобен сценарий и сега едно голямо БЛАГОДАРЯ на ЕС и САЩ!
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност въпросните икономии ще се превърнат в режим на тока..
8
3
 
24
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
щом трябва няма да се къпем.
7
0
 
24
 
! Отговори
11 преди 1 година
*** с чугунени канчета....
6
0
 
22
 
! Отговори
daweda преди 1 година
ке ядат кората накрае
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Урсула ще пести ли от полетите или пак за 50 км. ще пали самолета, а ще мине ли на малолитражка че много гори 6 метра лимузина, а Киро и Радев дето летяха до една дестинация всеки с отеделен самолет пестих нали?
4
0
 
30
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
ЕК не може ли да направи График за тока - както беше в България след 1989 година , след Соца - 2 часа има , 2 часа няма ?За Критиците - Режима на тока в България беше през 1990-91 - по време на Демокрацията.
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
европейската комисия да си спре климатиците, чиноввиците да не се къпят, да си перат дрехите на ръка и готово - да дадат личен пример ,а не дайте да дадем другари
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре би било да се спестят 20 % от обществените разходи като се сложи край на ЕС евродупитатски заплати ,усвояване и евракцизи . Много по добре би било така да спестяваме .
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕК да направи като вятъра нямам никаво намерение заради ***.оумната им политика самейството ми да стои на тъмно и студено.