В Румъния се питат: Ще ни задължи ли ЕС да ядем буболечки?

ЕК одобри консумацията на жълт брашнен червей, пътуващ скакалец и домашен щурец
15 сеп 2022 19:30, Елка Василева
181
В Румъния се питат: Ще ни задължи ли ЕС да ядем буболечки?
Снимка: архив, БГНЕС

В момент, когато темата за надигаща се продоволствена криза и търсене на алтернативни източници за задоволяване на хранителните нужди на населението става все по-актуална в Европа и света, една опозиционна партия в Румъния предприе стъпки към законодателно блокиране на възможността румънците да започнат да се хранят с бръмбари и червеи в бъдеще.

Още по темата
Опозиционният Алианс за единство на румънците (АЕР) - сравнително нова партия, която влезе за първи път в парламента след изборите през декември 2020 г. -  внесе на 14 септември проектозакон за забрана на използването на насекоми в производството на храна за населението, съобщи Аджерпрес.

"Във време, когато човечеството е подложено на ужасни манипулации, усърдни и все по-агресивни, за да се нормализира използването в човешката храна на насекоми и ларви, смятаме за абсолютно необходимо и изключително спешно регламентирането на забраната за консумация на насекоми и червеи, както като самостоятелни храни, така и като хранителни съставки. Чрез това законодателно предложение подкрепяме забраната на производството, вноса, рекламирането и продажбата им, съответно забрана на достъпа до финансиране за проучвания за въвеждането на буболечките в човешката храна", се посочва в съобщение на националистическата и антисистемна партия, която стана известна със серия прояви срещу носенето на маски и ваксинацията в разгара на пандемията от COVID-19.

Редица медии в страната през последните месеци обърнаха внимание на тази тема, след като Европейската комисия одобри консумацията на три вида насекоми - жълт брашнен червей, пътуващ скакалец и домашен щурец.

"Бъдете устойчиви, мислете геополитически, яжте щурци!", пише в иронично заглавие в. "Котидианул" по-рано тази година, като съобщава, че на 10 февруари ЕК е одобрила пускането на пазара на трето насекомо като хранителен продукт, а именно домашния щурец.

"Като се има предвид, че преди две десетилетия ЕК стигна дотам да мери извивката на краставиците и чеповете на морковите на единния пазар - нещо, за което по-късно поиска извинение от европейските граждани - информацията по-горе изглежда забавна и нищо повече", коментира изданието.

"Ще ни задължи ли или не ЕС да ядем буболечки? Слухове, които разбуниха духовете", пише в началото на септември новинарският сайт Зиаре. "Ще ядат ли румънците скакалци, щурци и брашнени червеи? Петре Дая: Господи, докъде стигнахме", пък е заглавие на статия във в. "Евениментул зилей".

Медиите отбелязват, че все по-често се говори за това, че Европейският съюз ще принуди гражданите си да ядат насекоми, а истерията е стигнала и до Румъния.

Международната преса разказва още от 2015 г. как ЕС ще задължи хората да ядат буболечки, а известни публични лица и дори министри също подхраниха с изказванията си тази теория. Целият скандал се породи, след като ЕС и ООН започнаха да говорят, че насекомите могат да бъдат алтернативен източник на протеини, а фермите или развъдниците на насекоми са по-благоприятни за околната среда отколкото животновъдните ферми, отбелязва Зиаре.

Тези слухове обаче се оказват фалшиви, тъй като ЕС само препоръчва консумацията на насекоми, но не задължава никого да ги яде, изтъква на свой ред и телевизия Диджи 24.

Сайтът ПресУан пък публикува миналия месец материал под заглавие "Внимание, ЕС ни задължава да ядем буболечки! Произходът на една фалшива новина", в който цитира отговор на Европейската комисия, изпратен до румънската медия.

"Европейската комисия няма да принуждава гражданите да ядат насекоми (или друго нещо). Консумацията на насекоми е възможна, но никога задължителна, доколкото те са разрешени като нови хранителни продукти от Комисията", се посочва в отговора.

Темата за консумацията на насекоми беше коментирана миналия месец и от министъра на земеделието Петре Дая, който показа, че не е съгласен с политиката на ЕС по отношение на храненето през 21 век, предаде Медиафакс.

"Не яжте брашно от щурци! Какво искате от щурците? Оставете ги да пеят там, където са! Ние ядем, каквото трябва да ядем. Ядем сарми, ядем наденици, ядем кокоши яйца. Няма да заместите сега яйцата от кокошки с един червей. Аз като инженер агроном обикновено се боря с буболечките, не ги ям. Нека да се върнем към нашата мамалига", призова министърът на земеделието в телевизионно интервю през август.

Решенията на ЕК да одобри използването за храна на три вида насекоми идват, след като в началото на 2021 г. Европейският орган по безопасност на храните обяви, че консумацията на храни, съдържащи насекоми, е безопасна за хората.

Агенция Блумбърг коментира в обширен материал миналата година, че заради свръхнаселението и нарастващото търсене на животински храни земеделието няма да може да справи и "пържолата може да се превърне в лукс като шампанското".

Същевременно производителите на животински храни са подложени на все по-голям натиск да намалят емисиите на газовете с парников ефект, а отглеждането на говеда и свине се смятат за най-силно замърсяващи. Сушата пък заплашва да превърне все по-големи земеделски площи в безплодна пустош, посочва агенцията.

На фона на тези мрачни прогнози търсенето на алтернативни източници на хранителни вещества може да се окаже животоспасяващо в бъдеще.

За момента обаче тази перспектива изглежда твърде далечна и малко вероятна за румънците, които гледат със скептицизъм на консумацията на инсекти, коментират местните медии.

"Няма такова нещо. Спасителното решение за нас е и си остава обработването на земята, нейните плодове, както знае всеки един от нас, чрез култивирането им и използването им за храна", заяви земеделският министър Петре Дая в интервю за Ромъния ТеВе.

"Когато видиш буболечка, че е кацнала на храната ти, ти я махаш", добави той, обобщавайки мнението на мнозинството от гражданите на страната по въпроса за консумацията на насекоми.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 1 година
приближаваме се до времето в което хамбургер с месо от канализационен плъх ще бъде деликатес
129
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-големи сМиганин от румънците няма не само в Европа ами и в целият свят. Мамалигарите са още на ниво маймун!! Ядене на буболечки им е последния проблем на тази земя.
128
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То така се започва. С препоръки на ЕС. "Управляваме кризата" не е конспиративна теория.
127
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в България отдавна ядем буболечки
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с бубулечките въобще не е сигурно. Зависи каква пандемия ще се получи следващия път. Може да измрат бубулечките.
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето през лошия комунизъм нагъвахме редовно боб с гъгрици, череши, ябълки, круши и дюли с червейчета а в бурканите с компоти за Германия задължително се слагаха червейчета за да покажат на тамошното население че продукцията е екологично чиста и не е третирана с препарати. Сега тия извращения с одобряването на консумация на насекоми е също толкова жалко както и напъните да се интегрират трятополовите в нормалното общество
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕК засега само ни наблюдава, оценява и докладва ежегодно в ЕП.. Само при необходимост, изисква, и тогава задължава. Върховенството на закона още не се спазва, само затова ЕС още не изисква.
123
6
 
10
 
! Отговори
Голем апетит преди 1 година
Оставям нашите русофоби да ядат хуебарки. Аз отивам в Русия където ще си праскам качествени свински пържоли, водка и всеки ден ще си трескам яки мацурани. За пичагите като мен най-доброто, а за русофобите гЪрч и хуебарки
122
5
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Ето още един платен от Путлярягата мал0yмниk пуснат да плаши 80%-ите мамалигари :))))))
121
0
 
5
 
! Отговори
Мишето преди 1 година
Сушените скакалци подпомагат либидото на мъжете, а щурците - хистерия при жените. За брашнените червеи няма какво да се шокирате, ако сте яли корнфлейкс, качамак или овесени трици, значи сте яли и брашнени червеи.
120
0
 
13
 
! Отговори
Елка Василева преди 1 година
Утре ще напиша колко са полезни и кво лекуват,чакам да платят.
119
2
 
2
 
! Отговори
Клаус Швабина преди 1 година
Тва е деликатес,за мамалигарите само червеи.Китайците как се научиха,чак се облизват!
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
124, бих гласувал за теб за министър-председател, СЕГА!
117
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Бръмбари на Мухата Цеце, знаете ли "Защо съществува всичко което е назовано?"! Отговор от Вселената: "Защото мислите раждат светове."! Мислите на хората живели преди нас, са родили нашият свят. Нашите мисли ще родят света на нашите поколения. Няма открития, няма познание, няма еволюция! Всичко, което си помислим, го има в мига на неговата картина, стопляща представите ни. Вторият закон на термодинамиката се проваля. Колкото и да експандира Вселената, остават само имплозии отровни, непоправими!
116
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джигити, тея ваще мнения, че никой няма да задължават ги разправяйте на някой друг. Има очевдина атака срещу селското стопанство под предлог за "зелени политики', "климатични промени" и другите тъпотии, дето глашатайствате за пример Холандия, има и много други места. Има план да се интегрират подобни типове "брашна" в диетата на всички, искате или не, просто ще сменят името в съдаржанието пък, ако искаш. Никъв Евросъюз повече, да сключваме само търговски споразумения и марш от Брюксел.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Есето ще ни задължи впрочем и сега е така, да ядем Кокали. Пръц мръц ззавури си го.
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ви задължат , то точно това значи думата "разреши". Други *** въпроси?
113
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее, нали скачащите срещу буболечките дават все Китай като пример за велика страна. А там ядат всякакви буболечки и каквото се сетите. Що да не последваме примера им?
112
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А същите тия скачаха да ни забраняват шкембе чорбата.
111
1
 
14
 
! Отговори
Смотрим.ру преди 1 година
Не гледайте западна пропаганда и нашите преписвачи. Влезте в smotrim.ru и гледайте предаването 60 минут. Работи с випиена идеално