От германските домати до шведския хляб: Кризата "коси" производството в ЕС

Засегнати са и пивоварните
23 сеп 2022 21:00, Нели Христова
26
От германските домати до шведския хляб: Кризата "коси" производството в ЕС
Снимка: БГНЕС

Белгийската пивоварна на бира Delirium Tremens е изправена пред реалния риск да спре производството си за първи път от повече от век, тъй като енергийната криза в Европа предизвиква неочаквани последици в целия регион.

От германските домати до шведския хляб - руският натиск върху доставките на газ започва да засяга сектори, които са далеч отвъд комуналните услуги и енергоемките индустрии, се казва в анализ на „Блумбърг“. Въздействието върху доставките на храни и напитки вероятно ще се засили с понижаването на температурите и нуждата на домакинствата от отопление, което ще принуди предприятията и потребителите да вземат трудни решения.

Пивоварната Huyghe, намираща се в белгийското село Melle, обмисля да спре производството си заради 13-кратния скок на цената на течния въглероден диоксид, който се използва за направата на мехурчета в бирата. Тя се надява, че съдът, който се очаква да се произнесе в сряда, ще осуети форсмажорните обстоятелства на нейния доставчик.

Ален Де Лает, собственик на семейната компания, заяви, че запасите от CO2 могат да се изчерпят тази седмица и да се наложи спиране на производството за първи път от 1906 г. насам, освен ако не се осъществят доставки от временен доставчик.

„Вярвам, че ще се получи, когато го получа в пивоварната“, каза той.

Европейският съюз се опитва да спре кризата, причинена от съкращенията на газа от Русия, която миналата година осигуряваше около 40 % от търсенето на горивото в блока. В сряда председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен предложи задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия - стъпка към нормиране - заедно с мерки за насочване на печалбите на енергийните компании към затруднените потребители.

Неволите на белгийската пивоварна бяха предизвикани от поредица от нещастия, които показват колко взаимосвързана е европейската икономика. Норвежкият торов гигант Yara International ASA спря производството на амоняк в завода си в Нидерландия. Това на свой ред засегна доставчика на Huyghe - Nippon Gases, който поиска 3350 евро (3398 долара) за тон CO2 вместо 250 евро преди това.

„Понастоящем осъществяването на производство, базирано на газ, в Европа не е рентабилно“, заяви по електронната поща Тифани Стефани, вицепрезидент на Yara за връзки с европейските правителства. „Продължаваме да следим ситуацията и да адаптираме производството си“.

Нипон отказа да коментира, позовавайки се на продължаващото съдебно дело.

Хюйе не е сам. Carlsberg A/S заяви, че може да се наложи да „намали значително“ или да спре производството на бира в Полша поради недостиг на течен CO2. Няколко други белгийски пивоварни също са засегнати от проблема, а опасенията за разпространение на заразата нарастват.

„Преди няколко месеца индустрията работеше като швейцарски часовник“, каза Кришан Маудгал, ръководител на Белгийската асоциация на пивоварите. „Заради новата ситуация с повишаването на цените на природния газ, тя се разпространи каскадно по веригата на стойността“.

Амонякът, който се произвежда с помощта на природен газ, беше силно засегнат от скока на цените, предизвикан от решението на Русия да намали доставките на газ в отговор на санкциите, свързани с нахлуването ѝ в Украйна. Вълна от спирания остави поне половината от капацитета на региона извън строя, създавайки недостиг на торове, но и на CO2 - страничен продукт на процеса.

Въглеродният диоксид е жизненоважна част от хранителната промишленост. Той се използва за зашеметяване на добитъка при клане, както и в опаковките за удължаване на срока на годност и за сух лед, за да се запазят продуктите замразени по време на транспортиране.

Британската компания за онлайн търговия с хранителни стоки Ocado Group Plc заяви, че повишените разходи за неща като сух лед и енергия вероятно ще се отразят негативно на печалбата през четвъртото тримесечие, докато купувачите затягат коланите си. Комбинацията е сигнал за това колко трудно ще бъде за компаниите да прехвърлят по-високите разходи, тъй като домакинствата се борят да задоволят основните си нужди.

За Wittenberg Gemuese GmbH прекъсването на производството на амоняк означава и загуба на отопление и топла вода, необходими за работата на оранжериите.

Германският производител на домати, ягоди и чушки разчита на SKW Piesteritz GmbH за отопление, както и за CO2, но остана без работа, когато най-големият германски производител на амоняк и карбамид спря производството миналата седмица.

„Без отопление тук нищо не работи“, казва Кевин ван Исперен, управител на предприятието, което е почти три пъти по-голямо от Пентагона. „Все пак имахме късмет, тъй като през последната седмица температурите бяха умерени. Ако това се беше случило по-късно през годината, щяхме да имаме огромни загуби“.

Прекъсването на работата на SKW, която е в процес на преговори за правителствена помощ, създава и други рискове за германската икономика. Дружеството покрива около 40 % от търсенето на AdBlue в Германия - добавка, използвана за намаляване на вредните емисии от дизеловите автомобили. Недостигът му може да принуди товарните камиони да излязат от движение.

В Швеция Pagen, един от най-големите хлебозаводи в страната, се присъедини към други производители на храни, за да предупреди за рисковете за доставките на храни от нарастващите разходи за енергия и рисковете от прекъсване на електрозахранването.

Едносекундно прекъсване на електрозахранването през юни е повлияло на производството на Pagen за четири седмици, казва ръководителката на отдела за комуникации и устойчивост Берит Апелгрен пред местни медии, като добавя, че повтарящите се прекъсвания биха били „умопомрачителни“.

В Белгия министър-председателят Александър Де Кроо предупреди, че европейската икономика рискува да „спре напълно“ заради ефекта на доминото, предизвикан от енергийната криза.

„Ето защо смятам, че интервенциите на газовия пазар са основното нещо“, каза той в интервю. „Ако направите това правилно, много от другите неща всъщност са по-малко важни, защото това е движещият елемент“.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
Мончо преди 2 месеца
Европейският Съюз - новия Съветски Съюз! Върви към разпад!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бира, та бира. Минете малко на Грапа и тогава ще видите криви ли са краставиците. Някой пил ли е ракия Грапа. Нека пробва...
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На няколко места се пише - решението на Русия да спре газта, но кой преди това наложи санкции не споменавате. И пак да повторя, газта не е само да си топлим д-то, в XXI век е жизненоважен за икономиката на всяка страна. Виждате ли какъв ефект на доминото се случва при липсата му? Спирането на едно производство, води до спиране на друго и тн. Цената на газта също е важба, иначе не е рентабилно и пак спираш.
19
0
 
22
 
! Отговори
Нищо преди 2 месеца
Помогнете им с малко украинско жито!! Есесовски ПУМ ИЯР И ЗАСЛУЖИХТЕ СИ ГО! ВРЕМЕ Е НАРОДА ВИ ДО СЕ СЪБУДИ И ДА ВИДИ ОТ КЪДЕ Е МЪРШАТА И КОЙ СЪЗДАВА ВОЙНИТЕ
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой каквито санкции забърка, такъв ще го яде. Всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие.
17
2
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
Голяма работа че нямало въгледвуокис за бирата -тъкмо ще *** по-малко
16
1
 
22
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
До да Не е виновен Путин.Просто показа как на всички постове в ЕС са некадърници и американски гъзоблизачи.
15
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кукловодите на Европейската Комисия са отговорни за ковида и сега за тази криза в Европа, нарочно го правят. Не им стигна Украйна да бъде кандидат за ЕС ами искаха и НАТО да набутат там и ето го резултата. Искат да създават кризисно положение и като виждат че изпускат положението и измислят нова криза. Вече пропагандата за кризи не работи и изобщо не ми прави впечатление.
14
3
 
34
 
! Отговори
смех преди 2 месеца
Че немските смешници откога и земеделие имат
13
2
 
34
 
! Отговори
Натовеца преди 2 месеца
Закривай кочинатаАААА !!!Слава Русия!
12
1
 
19
 
! Отговори
.. преди 2 месеца
Белгийската пивоварна на бира.Нещо за фундаменталната основа на базата да пишете?Какво друго да варят в пивоварната освен пиво (бира)?
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз като влезна в Лидл а е пълно с домати,краставици и бира. Пък зимата минавам на кисели краставички и туршия. Тъй че няма как да ме стреснат такива измислени новини
10
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
наложете още санкции на путин да му е гадно
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КОРУМПЕТО БЛУМБЪРГ НАЛИ ЩЕШЕ ДА СТАВА ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ? АХАХАХА
8
7
 
12
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 2 месеца
От град Левски съм. Всичко сами си го поискахте . Сега сте свободни и можете сами да си го направите . Вече ще има и бирата на Левски и Веско. За бирата !
7
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Производството на домати в Германия и пшеница в Швеция ако въобще се произвеждат тия култури там е най малкият проблем на Европа!
6
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кризата е планувана отдавна от САЩ и Англия. ЕС и слугинските правителства са инструмент за унищожаване на човечеството чрез глад, студ, заразни ваксини и войни.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Балъците докато се усетят , че болшевиките в ЕС, *** и Рашия играят заедно, ше има да затварят...... а некои да *** по окопите :D
4
0
 
13
 
! Отговори
Манго преди 2 месеца
Гладен съм.
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Великата руска армия ще спаси Европа от джендарите. Аз вече се записах за доброволвц и скоро ще ми дадат руско гражданство