Спешна среща на Г-7 заради ескалацията в Украйна

Зеленски обвини Русия, че се опитва да заличи страната му "от лицето на Земята"
10 окт 2022 17:00, Йоана Цонева
97
Спешна среща на Г-7 заради ескалацията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, като двамата са се съгласили да се проведе извънредна среща на Групата на седемте развити световни икономики (Г-7) заради серията въздушни атаки на Русия срещу Украйна тази сутрин, съобщава "Укринформ".

В Туитър Зеленски написа, че се е разбрал с германския канцлер, който председателства Г-7, за провеждането на спешна среща на групата.

Ще изнеса реч, в която ще разкажа за терористичните атаки от Руската федерация, посочва той и допълва, че двамата лидери са обсъдили и въпроса за нарастващ натиск върху Русия и възстановяването на повредената инфраструктура в Украйна.

Украинският президент съобщи и че в отделен телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон двамата са обсъдили укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна и са призовали за "твърда европейска и международна реакция".

По-рано днес беше съобщено за няколко експлозии в центъра на украинската столица, както и в градовете Лвов, Тернопил и Житомир в западната част на Украйна, а също и в Днипро в централната част на страната.

През нощта е имало нападение и в Запорожие, като украинските власти отчитат поне десет ракети.

След нападенията украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да заличи страната му "от лицето на Земята".

Андрий Йермак, високопоставен помощник на Зеленски, пък подчерта, че руските ракетни удари по градове в Украйна са сигнал към цивилизования свят, че "въпросът с Русия" трябва да бъде разрешен със сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще дадат на Украйна ракети с обсег до 500 километра и терористите в Кремъл ще започнат да се съобразяват с бомбардировките на украинските градове.
67
5
 
2
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Кво ги свикваш тия, те почнаха като Г5 после поканиха и Италия половината са от страната на загубилите втората световна, тоест нацита. Събраха се в библиотеката на Белия дом 1973 заради нефтената криза после поканиха след 4 г Канада и ето Г7 обаче Франция и Великобритания поискаха да се разшири срещата с Бразилия, Китай, Индия, Мексико, ЮАР, защо не извикаш и тях да чуеш малко за Реалността. И ти обещавам барела 10$ за 6 месеца и Путин го няма, ама и твоите господари също.
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно Зеленски е новия началник на Г 7 не им ли е неудобно. Защо няма спешна среща на Г 7 за убийствата в Донецк. За убитите деца на Донецк. Може би защото са руски деца не ви интересува. Вие сте двуличници бе.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Активиста ти си активист от ДБ не си сктивист от БСП, защото ДБ сте украинците където искате да ни вкарате във война двеба.
64
8
 
3
 
! Отговори
Активист БСП(к) преди 1 година
Кадиров и Пригожин с огромните им частни армии срещу Шойгу и Генералния щаб. Путин ги настройва един срещу друг като зад гърба му е ФСБ. Процесите в Москва се развиват мълниеносно. Има предложение постта на Путин да бъде зает от сина на Патрушев но нищо не е решено окончателно.
63
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде бе тролчета нещастни, едно време достигахте 200 харесвания на тъпите русофилски коментарии, сега само от време на време стигате до 20. Какво става? Намаляха ли еврото от Масква? Скоро май ще трябва русофилите да си намерят друг диктатор, на който да се мазнят а вие да им харесвате простотиите. Я другаря Мадуро, я другаря Ким... Но мисля, че ще бъде другаря Си, защото той все още има пари. Но нали знаете - само ако плаща в евро като другаря Путев.
62
26
 
5
 
! Отговори
Активист БСП(к) преди 1 година
Свидетели сме на предсмъртните гърчове на Руската империя. Както винаги руснаците са далеч след най-развитите нации. Британската, Френската, Австро-Унгарската и Японската империи се разпаднаха преди стотици години. Но както се казва по-добре късно отколкото никога.
61
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещата е по скоро смешна..
60
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66.. Зеления е по дребен от Путин.. И на ръст и на акъл
59
10
 
5
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
БВП-то се изчислява по три начина който после се припокриват и се взема средна величина. Ама колкото и да се пънеш, на Русия не е като на велика сила, а и намалява с бързи темпове.
58
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Япония нападна Пърл Харбър, краварите си отмъстиха, като съвсем безнаказано метнаха две атомни бомби над Хирошима и Нагасаки, и изпариха над 300 000 цивилни.. А сега реват...
57
0
 
0
 
! Отговори
До до Боби преди 1 година
Виж в уикипедия, да разбереш....
56
3
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Ако имаше втора гънка на мозъка, щеше да разбереш намека, че е безсмислено да се бият хората за територии...
55
11
 
27
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Украйна с удар на Русия е радост за демократичния свят и САЩ, Русия отвърна и веднага всички изпищяха, но защо ние? това е за вас за осемте години бомбардировки на Донбас, това е за вас за смъртта на 15 хиляди цивилни на изток, това е за вас за алеята на ангелите, за блокадата на Изток и Крим, за зверствата в източна Украйна, за мъченията, за изгорелите в Одеса, за Кримския мост. Слава на Русия!
54
2
 
24
 
! Отговори
До Укро феновете преди 1 година
Какво става със тока парното и Интернета в Оокрайната ? А още не е дошла (Руската) зима. Сега смешно ли ви е ?
53
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 1 година
До До Боби ---- Ама аз сега видях, че го сравняваш на територия?! Верно си кретеноид.
52
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 1 година
До До Боби 59 ----- Тия смешници с брутния продукт будят искрен кикот. Тя Русия има БВП кат на Занзибар, ама цяла Европа ревна за горива, а светът ревна за ядене. Заводи в Германия затварят, поради липса на суровини. Толкова за разни пумпали, дето обясняват за някви измислени продукти.
51
11
 
6
 
! Отговори
Защо до сега преди 1 година
не събраха най-добрите световни психиатри, да диагностицират жужака...
50
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера смях и ходигравки, днес ред сълзи ред сополи, тоя страда от биполярно разстройство
49
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия доказва , че връщане назад няма да има , положението се изостря много в света , но Зеленски не гледа по-далече от носът си , за него има само едно :Дайте ни оръжие !Има си граници на разума , ядреното копче не е шега , ядреният влак на Русия пътува и вече е на украинската граница . Зеленски на БЕЛО ли е още , или и от ЕС лидерите са минали на БЕЛОТО !ПРЕГОВОРИ , ПРЕГОВОРИ , ТОВА Е РЕШЕНИЕТО !