66% от българите имат лесен достъп до теглене на пари в брой

Средното ниво в ЕС е 46 на сто
8
66% от българите имат лесен достъп до теглене на пари в брой
Снимка: Dnes.bg, архив

Мнозинството от българите са имали много лесен достъпът до теглене на пари в брой от банкомати и физически клонове на банки, в районите, в които живеят. 66 на сто от нашенците отговарят, че подобно теглене на средства е "много лесно", докато средното ниво на гражданите на Европейския съюз, дали такъв отговор е 46 на сто. Това показват данните от най-новото проучване на Евробарометър, проведено сред респонденти из целия Европейски съюз между 30 май и 14 юни.

Средното равнище на хората, отговорили, че имат "по-скоро лесен достъп" до подобни финансови услуги е 29 на сто от българите, в сравнение с 40 на сто от жителите на ЕС. На мнение, че са имали "по-скоро труден" подобен достъп са били 4 на сто от българите спрямо 10 на сто от жителите на Съюза. Като "много труден" са оценили достъпа си до теглене на пари в брой едва 1 на сто от запитаните българи, при средно ниво в ЕС от 3 на сто.

Също така в проучването си Евробарометър установява дали са били нарушавани основните потребителски права на гражданите, при извършване на финансови операции, като откриване на банкова сметка, превеждане на пари, теглине на заем или закупуване на застрахователни продукти.

35 на сто от българите са отговорили, че правата им са били нарушавани при извършване на някоя от изброените финансови услуги, докато в ЕС 19 на сто са били на същото мнение. 52 на сто от съгражданите ни обаче не са смятали, че са били нарушавани правата им в подобни ситуации, а в Евросъюза, този дял е бил 64 на сто.

От българите, посочили, че са били обект на нарушаване на основни права при финансови операции, едва 9 на сто са поддали жалба до национален компетентен орган. Този дял сред гражданите на ЕС е бил 16 на сто. 32 на сто от българите, които са били в подобна ситуация, са отнесли оплакванията си директно към доставчика на услугата (банка, застраховател и др.), докато в Съюза този дял е 34 на сто. Според данните повече нашенци (12 на сто), отколкото граждани на евросъюза (10 на сто), са се обърнали към сдружения за защита правата на потребителите.

46 на сто от българите посочват, че основни източници, използвани за снабдяване с информация, при взимане на решения относно личните финанси, са били специализирани платформи или издания, предоставящи сравнения на продукти или насоки за най-добра покупка (списания, сайтове и др.). Делът на хората в ЕС дали сходен отговор е бил 36 на сто.

Най-много граждани на Съюза са се снабдявали с подобна информация лично от персонала на доставчика на финансовата услуга - 45 на сто, спрямо 38 на сто от българите.

На препоръка от приятел са разчитали 34 на сто от съгражданите ни, и 35 на сто от жителите на ЕС.

Повече българи (23 на сто), отколкото граждани на Съюза (14 на сто) са разчитали на реклами или брошури за конкретен финансов продукт, като източник на информация, при взимане на финансови решения.

За подобни решения информационен източник на 7 на сто от българите на били социалните медии, при средно ниво за Евросъюза от 5 на сто, сочат още данните на Евробарометър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: банкоматиЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България трябва да се разкарат бързите кредити, които са абсолютно обирджийство на хората. Това е узаконено рекетьорство. Хора с ниски доходи и по ограничени потъват, а държавата нехае. Лихвите са над 100 %. Държавата да маха тези мутренски прийоми.
6
2
 
2
 
! Отговори
Ж преди 1 година
На повечето в Европа не им трябват пари в брой. Хората плащат по електронен път, което е в пъти по-лесно, удобно и бързо. Но тук банките са алчни и такса на това, такса за това - на търговците не им се губи.
5
0
 
2
 
! Отговори
един там преди 1 година
Е то остана и да не мога да си тегля собствените пари. При тези високи такси, пред всеки блок трябва да има банкомат.
4
1
 
2
 
! Отговори
ЮдеюСемит-Лихвар преди 1 година
Булгарите най-сме ги пор0били! най!!
3
4
 
1
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Високи заплати се предлагат в доста компании. Иска се обаче знания и да ти се работи. Мрънкачи, които нямат пари винаги ще има. Не може някой да ме убеди, че са ниски заплатите, при положение че 21 годишни изкарват по 6-7 хиляди лева на месец. Като ми дойде 40 годишен да ми се оплаква, му казвам да учи и да се преквалифицира вместо да мрънка. Хората си намират постоянно извинения - не им стига времето да тренират по час на ден, да учат по 2 часа на ден, ама им стига времето да пият по 2 часа.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но много труден за връщане...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да попитат колко % от българите има какво да теглят... Че по мои наблюдения българите в огромната си част живеят от заплата до заплата...