Първо "нацисти", сега "терористи": Последната отчаяна кампания на Путин

В усилията си да унищожат Украйна, руснаците станаха слаби и безпомощни
Обновена: 13 окт 2022 19:58 | 13 окт 2022 19:33, Йоана Цонева
189
Първо "нацисти", сега "терористи": Последната отчаяна кампания на Путин
Снимка: БГНЕС

Руските ракетни удари по Киев и други градове в Украйна през последните два дни отвориха още една достойна за съжаление глава в руската агресия срещу страната. Въпреки това не бива да гледаме на това като на нов шокиращ момент в руското нахлуване.

Всеки допълнителен смъртен случай носи нова лична трагедия и мъка. Но в много отношения унищожаването на живота на цивилни граждани и на инфраструктурата не е нещо ново. С него милиони украинци смело живеят от месеци. Тези удари - и тези, които може би ще последват - са още от същото: напълно в съответствие с отмъстителността и безразличието към страданията на цивилното население, с които украинците се запознаха през осемте години на руско нападение.

Въпреки това е полезно да се замислим за по-широките последици от последните атаки. Самият Владимир Путин определи ударите като акт на възмездие за "терористичния" акт, който повреди моста в Керч. Като оставим настрана нелепостта на това фалшиво възмущение от страна на човек, чиито войници тероризират Украйна през по-голямата част от тази година, е важно, че Путин е посегнал към буквата "Т".

Отчасти това е вътрешно послание: да подчертае пред своята "партия на войната", че е един от тях, че не си е губил времето да започне акт на отмъщение за това предполагаемо "терористично" изстъпление. Ако това изглежда - в съчетание с назначаването на нов военен командир, Сергей Суровикин - като ескалация, то това е точно червеното месо, от което хардлайнерите се нуждаят и искат точно сега. След решението за мобилизация Путин дава знак, че не обръща внимание на отслабващата ангажираност към войната сред населението като цяло. И че се вслушва по-внимателно в онези, които критикуват слабото представяне на армията и които призовават за по-твърд, (дори) по-безмилостен настъпателен подход.

Но това е нещо повече от това. Това е и сплашващо послание към руските граждани, които се противопоставят на ненужната му война - или дори към онези, които просто не са толкова убедени в нейния смисъл или справедливост. И съдържа специално предупреждение към населението на някои от "етническите" региони на Русия. Дагестан например е един от няколкото региона, в които се наблюдава народно недоволство от непропорционалното превръщане на местните млади мъже в пушечно месо. Но ще има и спомени за бруталното отношение на администрацията на Путин към онези, които тя безразборно наричаше "терористи" в Чечения.

Още по темата
Има и външно послание към многото страни извън евроатлантическата сфера, които отказаха да осъдят агресивната война на Русия. Надеждата на Путин е, че тези, които нямат време да прочетат повече от етикета "терорист", лениво ще се успокоят, че в крайна сметка и от двете страни има лоши хора и че е нормално да продължат да седят на оградата.

Може би ще видим как етикетът "терорист" се появява като част от нова путинистка реторична стратегия, за да замени етикета "нацист", който той нелепо лепна на украинската администрация в "оправданието" си за инвазията през 2022 г. (Обърнете внимание също така, че тероризмът се свързва в съзнанието на много хора с недържавни субекти, а недържавата е начинът, по който Путин, в своите псевдоисторически бълнувания, приканва света да вижда Украйна).

Разбира се, има и много други неща, които Кремъл не казва за причините за последните удари. Дори преди инцидента с Керченския мост няколко седмици бяха изключително катастрофални за руските въоръжени сили в Украйна. Многократните им неуспехи в постигането на целите на терен вече бяха принудили Путин да отстъпи към скромно предефиниране на фокуса на атаката си.

След това, след като видя, че твърденията му, че войната е необходима за защита на сигурността на Русия, са признати в целия свят за лъжа, той беше принуден да се опита да предефинира самата Русия чрез фалшиви референдуми и "анексиране" на няколко региона в Украйна. А след това армията му, чрез загубата на огромни територии, окупирани от февруари тази година, превърна това, което и без това беше безобразие срещу международното право, в обект на глобална подигравка.

Но за онези страни, като Обединеното кралство, които подкрепят усилията на Украйна да защити бъдещето си, това не е момент, в който да бъдат шокирани или учудени. Путин и неговите съучастници в порочните му усилия да унищожи Украйна са достигнали до безпрецедентно досега състояние на слабост и безпомощност. Не е изненадващо, че руският президент се опитва да сплаши и навреди на Украйна по различни начини.

Докато приятелите на Украйна в международната общност продължават да се срещат във формати като срещата на Европейската политическа общност миналата седмица, срещата на Г-7 тази седмица и след това, те също трябва да се запитат как могат да направят нещата по различен начин. Те трябва да се запитат как могат да помогнат на отбраната на Украйна по нови и допълнителни начини, особено в областта на въздушната и противоракетната отбрана.

Ракетите на Путин очевидно не са променили нищо в решимостта на украинците да защитават страната си. Те не бива да променят нищо и в нашата собствена решимост да направим всичко възможно, за да гарантираме, че славният проект на Путин ще завърши с провал.


Саймън Смит е председател на управителния комитет на Форума за Украйна към Чатъм Хаус. Преди това е бил британски посланик в Украйна и директор за Русия, Южен Кавказ и Централна Азия в Министерството на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой нищо не казва за контранастъплението? Какво става с контранастъплението? До къде контранастъпи украинската армия?
56
1
 
5
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, западът ще победи а Русия ще загуби, защото западът е на страната на доброто, а Русия е Мордор, империята на злото, още Толкин ги описа във "Властелина на пръстена" като империята на злото от изток. А както знаем, доброто винаги побеждава. Западната цивилизация е по-добрата цивилизация, Русия е дива азиатска държава. Западните ценности ще победят, доброто ще победи, това е НЕИЗБЕЖНО, защото иначе ще излезе, че светът е несправедлив.
55
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма нужда някой да подкрепя териториите и. Който не е съгласен - да заминава да ги отвоюва.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Ноев: Васалничеството ни към Москва кара Путин да ни атакува
53
1
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До анонимен 41 --- Каква по-голяма слава от това, да считаш себе си и армията за ВСЕМОГЪЩА, да се каниш да превземаш цяла държава за седем дена, а Киев - за три и накрая да се охендриш, като стар вълк е действително голяма слава. Прослави се в целия свят. Lool
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и НАТО ни дадоха всичко - възможността да ходим на почивка в Гърция и да работим в кланиците и публичните домове на Германия.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой нищо не казва за резолюцията на ООН относно анексираните от Русия територии. Много ли държави са ги подкрепили?
50
4
 
6
 
! Отговори
toti преди 1 година
Хиляди ракети да прати ,пак няма да подмести и камък от земята на Украйна!!Хора и да умрът от ковит или ракети,разлика няма,но пак ще се родят нови и те ще помнят кой е ВРАГА !!!Войната е дело на БОЛНИ МОЗАЦИ и хора СЛАБИ и САМОТНИ !!! За мен Путин е един самотен,болен и уморен човек,за съжаление ,,НАСИЛА ЛЮБОВ НЕ СТАВА !!! Отива си като НАЙ МРАЗЕН РУСКИ ПРЕЗИДЕНТ !!!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже колко хора има на тази Земя които вярват, че е плоска! Всичко вярват което пише в медиите..
48
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Единственият изход да се спре войната е да се сформира мобилизационен корпус от България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полшо от поне 1 милион и въоръжени с модерни натовски оръжия и техника да влязат в Украйна и да приключат завинаги със зверският режим на Путин.
47
3
 
4
 
! Отговори
Обам Бараков преди 1 година
Значи когато краварите нападат държави на десетки хикяди километри, това е демократизация, а когато Русия напада е военно престъпление. Хаха. Свърши тоя филм. Кварталните хулигани почват да бият наред. Лошото е че ние сме тия дето ще яда боя.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разрушаването на северен поток е терористичен акт в международни води, разрушаването на кримския мост също е акт на тероризъм. Убийството на Дугина също беше гнусен терористичен акт. Списъкът е много дълъг. Режимът в Москва е нацистки и терористичен
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина, Русия не заслужава това. Дано да го осъзнаят.
44
4
 
8
 
! Отговори
да преди 1 година
До ХИЧО/ Касапина го отстреляха като диво прассе още на втория ден, тоя Армагедон ще му дойде един Хаймарс на главъта много скоро.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕГОВОРИ С "ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО" СА СМОКИНОВ ЛИСТ ПРЕД ПОРЕДНА, ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ВОЙНА. Русия трябва да бъде победена на бойното поле, каквото и да ни струва това.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ISW: ВСУ напредват в Херсонска и Луганска област. Руската армия се опитва да укрепи отбраната си. Украинските воини продължават контраатаките си в Херсонска и Луганска област, руската армия е в отбрана това се казва в доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от Униан.
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мостът е взривен от руски екстремисти-националисти, които искат ескалация на конфликта в Украйна, обаче диктатора няма, как да го каже...
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А имаха през 90-те на миналия век и генерал с опасното име ВиноКуров. (има такваз руска фамилия)
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ги измисля тия тъпотии
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като демократичната общественост в България обяви че ще замеря с развалени яйца и домати, беше отменен е концертът в НДК на путинистут Филип Киркоров, бившия съпруг на Алла Пугачова, която избяга от Русия и от зверския режим на кръвожадния диктатор Путин който вероломно без никакъв повод нападна демократична Украйна и избива невинни украински дечица и изнасилва невинни украински женици.