В Гърция с мерки след сексуално насилие над 12-годишно момиче

Готвят план за действие във връзка със закрилата на децата
24 окт 2022 15:26, Елка Василева
10
В Гърция с мерки след сексуално насилие над 12-годишно момиче
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцкото правителство изготвя национален план за действие за премахване на пропуските в гръцката система за закрила на детето, предаде в. "Катимерини".

Властите имат намерение планът за действие да бъде реализиран възможно най-бързо, след като наскоро цяла Гърция бе шокирана от разкритието за жесток случай на многократни изнасилвания на 12-годишно момиче в атинско предградие. Смята се, че детето е било принуждавано да проституира.

По информация на гръцкото издание "Неос Космос" момичето, което е от бедно семейство, е било насилвано сексуално от 70-80 мъже, както и от една жена. Смята се, че местен полицай също е замесен в скандалния случай.

По информация на BalkanInsight по случая е арестуван 53-годишен мъж, който преди месеци е принудил детето да проституира. Известно е, че мъжът е имал малко магазинче в Атина, в което работила и майката на момичето.

Твърди се, че мъжът многократно е изнасилвал ученичката и е заснемал злоупотребите. Той е качвал видеоклиповете в интернет чрез фалшив профил, който е създал, за да привлича клиенти, които да му плащат за секс с момичето.

По случая има още задържани, но засега не е известен броят им.

След разкриването на скандалния случай в страната се разразиха протести срещу сексуалното насилие над деца - в частност срещу изнасилванията и опитите за прикриване на подобни престъпления. Политиците осъдиха остро шокиращия случай и обещаха да предприемат необходимите действия.

След ареста на 53-годишния мъж гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас заяви, че "като родител, като баща, е погнусен от това, което се е случило на това малко момиче", писа BalkanInsight.

Правителството работеше по изготвяне на план за действие по въпроса за закрилата на децата още преди разкриването на шокиращия случай с 12-годишното дете по-рано този месец. Още в края на лятото правителството изготви първоначален вариант на план за защита на децата от сексуално насилие и експлоатация. Планът предвижда намеса на всички нива на администрацията: социални услуги, образование, правосъдие, полиция, здравеопазване, посочва "Катимерини".

Очаква се планът за действие да бъде подложен на обществено обсъждане през следващите дни.

Проектът е по-сложен за изпълнение, тъй като в изготвянето му участват 12 министерства - на образованието, на защитата на гражданите, на правосъдието, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването, на културата и спорта, на миграцията и убежището, на развитието и инвестициите, на туризма, на цифровото управление, на финансите, отбелязва "Катимерини".

По официални данни всяко пето дете в Европейския съюз е било жертва на някаква форма на злоупотреба, като в Гърция този дял е 16 процента.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите управляващи оправдават тези действия с особености на етноса, хич не се трогват, че това са деца.
8
2
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Нека всички, дето наричан жените еди-какви са, а мъжете момини сълзички, да си помислят какви са тези участници в тази гнусотия......, а може поради болестното им мислене е виновно 12 г. момиче, а петдесет годишните са свръхморални!?
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас нормално раждат на 12г.,ама в Парламента никой не е чувал такива неща.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То така се почва, представят краен случай за нещо обичайно и повсеместно разпространено, после слагат безумни закони и чекисти от джендерастката идеология. Вместо да са притеснени че Ерджолан ще ги изпари, те пристават на неокомунягите от Задмория.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли мъж в къщата, това дете трябва да се наблюдава с камери 24/7, иначе стават такива неща.
4
3
 
7
 
! Отговори
Жокер преди 1 година
Тук такива ги слагат за министри, че по-лесно се управляват!
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те тука брачетките вече имат деца бе
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бежанците и малцинствата не подбират. Всичко що мърда под ножа.
1
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече ме интересува атомното оръжие, което се подготвя от украинците под сурдинка с англетата, която да се пусне в Донбас. Може ли да напишете статия за това? Мерси! :))))