Всеки европеец изхвърля 35 кг пластмаса на година

Само 38% от тях се рециклират
18
Всеки европеец изхвърля 35 кг пластмаса на година
Снимка: Pixabay

През 2020 г. всеки жител на Европейския съюз е генерирал средно по 34,6 килограма пластмасови отпадъци, от които 13,0 килограма, или 37,7 на сто, са били рециклирани. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

За периода 2010-2020 г. обемът на отпадъците от пластмаса, генерирани на глава от населението, се е увеличил с 23 на сто (+6,5 кг). За същия период рециклираният обем на тези отпадъци се е увеличил с 32 на сто (+3,2 кг). Въпреки това подобрение количеството пластмасови опаковки, които не са били рециклирани, се е увеличило с 3,4 кг на жител, поради по-голямото увеличение на абсолютното количество генерирани пластмасови отпадъци.

През 2019 г., от когато са последните налични данни на Евростат за България (поради което се вземат предвид и за 2020 г.), на жител на страната се падат средно по 11,82 килограма рециклирани пластмасови отпадъци, докато средното ниво за Съюза е било 14,03 килограма. Това означава, че 50,6 на сто от всички пластмасови отпадъци в България са били рециклирани през 2019 г., когато в ЕС този дял е бил 40,6 на сто и според прогнозите спада до 37,7 на сто през 2020 г. Това поставя страната ни на пето място сред страните от ЕС с най-голям дял на рециклиране на пластмасови отпадъци, като преди нас са Испания (51,5 на сто), Словакия (56,3 на сто), Нидерландия (57,2 на сто) и Литва (69,6 на сто).

През 2020 г. влязоха в сила по-строги правила при отчитането на рециклирането на пластмасови отпадъци. Те включват хармонизиран статистически подход при калкулациите на данните, и по-стриктно отчитане на композитните материали, изграждащи отпадъците. Поради това се наблюдава временно намаление от почти 3 процентни пункта при рециклираните пластмасови отпадъци в ЕС - от 40,6 на сто през 2019 г. до почти 37,7 на сто през 2020 г.

България, Нидерландия, Литва, Словакия, Испания и Кипър са рециклирали повече от половината от генерираните отпадъци от пластмасови опаковки. На другия край на скалата страните, които рециклират по-малко от една трета от пластмасовите си отпадъци са били Малта, Франция, Дания, Унгария, Ирландия, Румъния, Полша и Австрия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Рециклирането не е решение на проблема.Трябва рязко да се намали производството на пластмасови опаковки.Спомням си времето,когато бира и безалкохолни напитки се продаваха само в стъклени бутилки за многократна употреба.Кисело мляко в стъклени буркани.Какъв е проблема и днес това да се прави?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 - Аз си имам 2-3 платени тормибчки, като едната я позлвам от поне 5-6 години, а другите са били, когато съм забравял първата вкъщи.Като се замисля - преди това ползвах по 4-5 от големите в марета ... Събирах ги известно време, накрая се налообжи да ги хвърля. После ми казаха, че не се рециклирали "добре". А после научих и че повечето "рециклирани" неща, излизат мнго по-ксъпо и мърсят повече.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 -"Умираха" е силно казано, но много нард искаше уокмени, транзисотри, очила и подобни. Нещ, които допреди години се държаха дълго. Ама после ни заляха с каква ли не простащини ...
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвърлят,защото я произвеждат,никой не забранява производството и,защото е в интерес на бизнеса,не на обикновените хора,можем и без нея,но ни я натрапват,дори и да не я искаме
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжете, аз не изхвърлям толкова. Това че някой хвърля повече не значи че всички хвърлят средната стойност.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време пласмасови опаковки нямаше. Хората си пазаруваха вместо в найлонови торбички, в платнени торбички или мрежи. В магазина като си купуваш сирене, месо или салам, ти ги завиваха в амбалажна хартия. Вафлите бяха в картонена кутия и тънка хартия. Олио и напитки бяха в стъклени бутилки, които след употреба се миеха и се връщаха в магазина. ...После обаче поискахме демокрацията с бананите и шарените опаковки и се включихме в цапането на света...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки еесовец изхвърля по 35 кг пластмаса на година, а сънува нулева въглеродна следа и зелена сделка.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво са виновни европейците? Не стига,че насила плащаме безмислени опаковки, плащаме и да ги изхвърлим. Производителите и търговците трябва да са отговорни за пластмасата.
6
0
 
2
 
! Отговори
Реално преди 1 година
Съдържанието на една вафла е по-евтино от опаковката. Защо да спират да произвеждат опаковки? Хахахах
5
3
 
2
 
! Отговори
Добре де, ама преди 1 година
всяка африканка и повечето азиатки "изхвърлят" по 3 кг. биомаса на година. А тя няма как да се рециклира... Просто влиза в обращение и продължава да произвежда биомаса. В сравнение с това пластмасата, генерирана от европеците, има нищожен дял за замърсяването на нашата планета.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са най чистите опаковки, чаши и бутилки, те са за еднократна употреба, не разнасят болести и зарази и са леки и удобни и евтини, многократните не се знае да ли са добре измити, тежат и са скъпи! Пластмасата се рециклира, не е отпаден продукт! Практични и удобни!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на соца всички умираха за пластмасови шарени западни стоки, ония направиха маса пари и сега се сетиха, че пластмасата замърсява.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Производителите на пластмаса харесват това.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо незабранят пластмасата тогава? Както въглищата и петрола.