Централни банки купуват злато в очакване на зомби апокалипсис?

Доверието и добрите отношения със САЩ се разпадат
7 ное 2022 22:32, Анисия Иванова
75
Централни банки купуват злато в очакване на зомби апокалипсис?
Снимка: Bloomberg

Централните банки са купили 400 метрични тона злато през тримесечието до септември, съобщи Световният съвет по златото тази седмица. Това е рекорден приток наравно с това, което биха закупили за цяла година в нормално време.

В прословутия непрозрачен свят на правителствената търговия със злато не винаги е ясно кои са най-големите купувачи. Паричните власти са толкова големи играчи, че могат да изкривят целия пазар, като покажат какво правят, една от причините цените да се сринат през 90-те и 2000-те години, когато някои от европейските централни банки продаваха в унисон.

Има един очевиден общ фактор между декларираните купувачи обаче: всички са от нации, изправени пред сериозни проблеми. Турция, чиято лира падна с 52% през годината до септември, добави 95,5 тона към златните си запаси през същия период. Египет купи 44,8 тона, докато неговият паунд падна с 20%. Покупката на Индия от 40,5 тона беше съчетана с отслабване на рупията с 8,7%. Динарът на Ирак е фиксиран спрямо долара, но суаповете за кредитно неизпълнение, защитаващи срещу неплащане на дълговете му, се повишиха до близо 9% през септември, дори след като бяха закупени 33,9 тона от метала.

Това е любопитна ситуация. Натрупването на кюлчета в трезора на централната банка отдавна е мощен сигнал за инвеститорите, че правителството ще бъде разумен и надежден кредитополучател. Никакво купуване на злато обаче няма да убеди никого, че фискално неудържаното египетско правителство е добър кредит. 10-годишните облигации на САЩ, които в момента дават доходност от 4,2%, също изглеждат много по-добро предложение от метал, който не плаща лихва, особено сега, когато златото вече не превъзхожда общата възвръщаемост на държавния дълг.

Кюлчетата имат едно изключително предимство: за разлика от облигациите, те не ви обвързват във взаимоотношения с ненадежден контрагент. Държавният дълг на САЩ в един момент беше най-твърдата форма на валута, истинска безрискова инвестиция. Но през февруари координираните санкции срещу централната банка на Русия изпариха по-голямата част от резервите от 498 милиарда долара, намиращи се в нейния баланс. Европейският съюз сега обмисля използването на тези средства за плащане на възстановяването на Украйна, съобщи Bloomberg News миналата седмица. В свят, в който не можете да се доверите на никого, има смисъл да се защитите с метал.

Пътят пред международните отношения сега е по-несигурен, отколкото е бил от десетилетия. В този свят има смисъл резервите на централната банка да не са твърде силно обвързани с връзки с която и да е държава.

Авторът Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Баба Пеня преди 1 година
Купувайте баба злато , че да има след апокалипсиса за електроника
24
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Не мога да разбера какво общо има златото със зомби апокалипсиса ? В добре познатия ни филм живите мъртви оръжието струваше повече от златото! Но това е просто филм ! Чака ни невиждана криза ! И глад в библейски размери ! А жълтия метал е тихото убежище!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С цялото ми уважение към американците ------------ Момко, ти си безценен! Вероятно единствения в света, който ги уважава тия.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Исторически златото и среброто винаги са били пари , хартиените пари са просто валута крепяша се на доверието на хората .Като гледам доверието в долара рязко намаля . Златото се е използвало за по-големи плащания , да си купиш кон , оръжия , къща , земя и др. Среброто се е използвало за по ежедневни плащания ,като хранителни продукти и битови стоки .
21
1
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Сметни сега и колко струваше един долар спрямо левчето през март и колко струва сега.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е, че златото не се яде. Според плана, нищо няма да ви спаси ако не можете да си произведете сами храна. Никой няма да иска да ви продаде храна и за всичкото злато на света, просто защото няма да има достатъчно. Апокалипсиса е близо, ако заспалото стадо не се размърда и започне да мисли, а не да слуша телевизора.
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една унция злато струва около 1650 долара , 1700 евро , окололо 3400 лева , но същата тази унция в Русия излиза към 4200 лева , някой знае ли защо е такава голяма разлика . Освен това Китай купува масирано злато и плаща над спод цената .Защо?
18
2
 
11
 
! Отговори
Забравен светове ред преди 1 година
Скоро всичко ще се разплаща в натура и бартер...
17
1
 
7
 
! Отговори
До15 преди 1 година
По скоро проблемът е,че щом можеш да присвоиш активи във вид на фиатни пари на Русия на стойност стотици милиарди какво могат да си помислят по малките и беззащитни държави,бягай овреме докато не са те опраскали!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 "тоест ако сте закупили една унция през март , до момента сте загубили 400 долара" - обяснявам - не трябваше да купуваш през март, когато беше скъпо, а трябваше да купиш, когато не беше скъпо.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата седмица С.Арабия , каза че си продава петрола и в други валути , не само в долари , така , че интересното предстои . Изкуствено надутата цена на долара пречи на Американския износ , защото оскъпява продукцията произведена там за целия останал свят става неизгодна .Ситуацията е деликатна и Америка от световна сила може да остане затворена в себе си
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"метрични тона" равно на ГУГЛЪ ТРАНЦЛЕЙТ. Работите ли, работите ли, пошегувал се шефа; работим, работим, пошегували се мисиркавите.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е че всичко се мери в долари , дали е злато , сребро , петрол , напрактика всичко . Напечатването на 100 долара струва 3-4 цента , тоест с печатането на долари буквално заливат целия свят с инфлация , защото долара буквално е изгубил стойноста си като валута с около 95 %
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 Среброто е много подценен актив .Веднъж има приложение в индусриата и веднъж е монетарен актив (винаги през вековете е било пари ) дори в Библията се говори за сребърници .........
11
1
 
13
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Ами една фамилия ненапразно е казала "Дайте ми правото да печатам парите на една държава(света)"да ама тая същата фамилия и останалите десетина които владеят това"изкуство"-Печатането нещо взеха да се оливат напоследък и най вероятно това ще им изяде главите!
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом ключови икономики се отказват от разплащания за петрол,газ,злато и оръжия в USD, значи зомби апокалипсиса вече е започнал!
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то хубаво говорят за златото , но една унция беше над 2000 долара , сега е около 1600 долара , тоест ако сте закупили една унция през март , до момента сте загубили 400 долара .Обяснете моля
8
2
 
3
 
! Отговори
към авторката преди 1 година
Да анализираме изразът "...в очакване на зомби апокалипсис..." - каква връзка има това твърдение със златните авоари - с какво златните запаси ще предпазят банките от една армия от зомбита а? С какво може да убиеш зомби? Точно такааа - със сребърен куршум, затова изразът не е много уместен нали? Виж ако трупаха запаси от сребро щеше да има логика. Нищо моето момиче, знам че се учиш, нашите училища не учат на нищо затова е пълно с *** навсякъде.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1971 г . Никъсън премахва златното покритие на долара и напрактика тогава стартира печатницата и до сега не е спирала .С цялото ми уважение към американците , истината е че живеят доста над стандарта си , а целия останал свят плаща за техния охолен живот .Една валута ако има златно покритие не може да създаде инфлация , по скоро има дефлационен ефект -справка историята .
6
1
 
15
 
! Отговори
До Милен преди 1 година
Разпада идва със загубата на доверие а хората по света започнаха да го губят осезаемо през последните пет години с това бясно печатане на пари и последват инфлация и загуба на стойност,златото просто няма как да го напечаташ или го имаш или го нямаш,всички други упражнения на тема-Печат и Фиат стават излишни!