ЕК даде зелена светлина за отпускането на 1,37 млрд. евро за България

Средствата са по Механизма за възстановяване и устойчивост
44
ЕК даде зелена светлина за отпускането на 1,37 млрд. евро за България
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия даде положителна предварителна оценка на искането на България за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е ключовият инструмент в основата на NextGenerationEU.

На 31 август 2022 г. България представи на Комисията искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, избрани в Решението за изпълнение на Съвета за първата вноска. Те обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.

С искането си българските власти предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи изпълнението на 22-та ключови етапа и цели. Комисията направи задълбочена оценка на тази информация, преди да представи своята положителна предварителна оценка на искането за плащане.

Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк набор от мерки за инвестиции и реформи в дванадесет тематични компонента. Планът ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства.

Плащанията по МВУ се основават на резултатите и зависят от изпълнението от страна на държавите членки на инвестициите и реформите, очертани в съответните им планове за възстановяване и устойчивост.

Комисията изпрати положителната си предварителна оценка до Икономическия и финансов комитет (ИФК) с искане за неговото становище. Становището на ИФК трябва да бъде представено в срок от максимум четири седмици. След неговото оповестяване Комисията ще приеме окончателното решение относно отпускането на средствата в съответствие с процедурата. След като Комисията приеме решението, средствата ще могат да бъдат платени на България.

Комисията ще направи оценка на следващите искания за плащане от България въз основа на изпълнението на ключовите етапи и целите, очертани в Решението за изпълнение на Съвета, като отрази напредъка по изпълнението на инвестициите и реформите.

„За мен е удоволствие днес да поздравя България. Според оценката на експертите на Европейската комисия България е готова да получи първо плащане по линия на NextGenerationEU. След като държавите членки дадат зелена светлина, България ще получи 1,37 милиарда евро в резултат на нейния добър и бърз напредък в изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции, определени в плана“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според нея България е извършила важни реформи и инвестиции за укрепване на рамката за борба с изпирането на пари, подобряване на адекватността и обхвата на схемата за минимален доход и предоставянето на социални услуги в страната, реформиране на предучилищното, училищното и висшето образование и ученето през целия живот, въвеждане на нова стратегия за пътна безопасност и план за действие и създаване на благоприятна инвестиционна среда за разгръщане на високоскоростни и 5G мрежи в страната.

„Гордея се, че NextGenerationEU ще помогне на България да осъществи своя екологичен и цифров преход и ще продължим да подкрепяме България, за да гарантираме успеха на нейния план по NextGenerationEU“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: евроЕКвъзстановяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ни е годишната вноска за членството. Да не си мислите, че участваме без да си плащаме?
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бутат малко рушвет,за да ни вкарат в капана на еврото и Шенген. Знаят, че оттам ще ги избият пое тройно от нас
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква е ползата за бьлгарина той живее все по зле откак сме в - ес
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че сме в ЕС да има фондове. Ако бяхме с Русия щяхме да им даваме по толкова на месец, както след 1944г.
26
2
 
3
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Жълти стинки за наивници хахахахаххаа!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше пада голямо крадене! Евала!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мизерни трохи на фона на това,което дават на една друга държава,която не е член и скоро няма да бъде...
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите са в полза на България за:Те обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запечатаха пари сега ги раздават..
21
5
 
2
 
! Отговори
факт преди 1 година
А Русия колко ще даде?
20
2
 
12
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Ако някои си въобразяват, че тия млрд. евро ще бъдат дори и в минимална полза за обикновения българин, не са познали въобще!
19
2
 
6
 
! Отговори
гатанка към ек преди 1 година
колко от тези 1,37 млрд. евро за България ще отидат в нечии чеккмедджжетта?
18
2
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДОРИ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА , УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО ЩЕ ДАВА МЕСЕЧНО НА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ !!! ОТ НАШИТЕ ПАРИ , ЕВРОПИИИЕЦО ЖАЛЪК !!!
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са КЪРВАВИТЕ ПАРИ ОТ ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА МАКЕДОНИЯ, да си ги занесат в гробищата дано измекярите, които предадоха Македония!!!!!!
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце се върна на власт и парите потекоха. Интересни съвпадения.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не направят заварката ГЕРБ и ПП утре, светлината става червена.
14
5
 
7
 
! Отговори
Затова ли Боко и преди 1 година
Киро натискат толкова за сватбата помежду им... Не било за евроатланДически ценности,а просто за едни евраци за лично ползване :)
13
1
 
13
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 година
Мафията добре ще захлеби. 50 стотинки, ако стигнат тук по предназначение, чиста печалба ще е за народа. Но после май ние само ще ги връщаме, а те къде ще са отишли, всички знаем. При истинските шефове на зднцте от парламента.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готови сме, ама дали ще ги вземем. Иначе това за нас са джоб пара, ще ги усвоим за нула време и по нула начин
11
2
 
10
 
! Отговори
Кака Мара преди 1 година
Тази сума е ежегодната ни вноска за членството в ЕС.А измамените камилчета се радват че някой ни прави подаръци.