Хърватия е подкрепена от ЕП за влизане в Шенген

Евродепутатите призовават Съвета да продължи процеса и да приеме окончателно решение
10 ное 2022 16:22, Йоана Цонева
10
Хърватия е подкрепена от ЕП за влизане в Шенген
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент гласува днес резолюция за приемането на Хърватия в Шенген. Решението бе прието с 534 гласа "за", 53 "против" и 25 въздържали се.

Евродепутатите призовават Съвета да продължи процеса и да приеме окончателно решение за премахване на граничния контрол.

Те очакват докладите за отблъскване на мигранти по хърватските граници да бъдат взети предвид, както и да има независими оценки и наблюдение, за да се спазва международното право.

Преди по-малко от месец евродепутатите изразиха също подкрепа за незабавното приемане на България и Румъния в европейското пространство без гранични проверки.

Още по темата
Очаква се въпросът да бъде подложен на гласуване на заседание на Съвета на ЕС на 8 декември. За да има положително решение, е необходимо единодушие.

След гласуването докладчикът Паулу Ранжел заяви, че Хърватия е преминала през най-всеобхватната оценка за членство в Шенген от всички държави от ЕС досега. „Тя е изпълнила 281 препоръки в 8 области на шенгенското законодателство. Комисията и Съветът потвърдиха готовността на страната да прилага изцяло шенгенските правила. Европейският парламент е напълно съгласен - премахването на контрола по вътрешните граници трябва да стане до края на тази година", добави той

На 9 декември 2021 г. Съветът потвърди, че Хърватия е изпълнила всички необходими условия за пълното прилагане на правилата на Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Правилно от страна на Нидерландия. Над 30% от българите са путенофили. Корумпирана държава сме. Расизмът е визитна картичка на българите. Не сме състрадателни с трагедията на украинските бежанци и т. н. Та прави са от Ниската Земя.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сперм веднага вноса на цветя от нискоземците.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не сме достатъчно наведени според нискоземляните
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас ни бърка най-вече за пътувания към и от Гърция. Ама за съжаление няма скоро да станем бели хора. То и не сме.
4
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Ти явно си мислиш, че България е само твоят квартал
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То че ние няма да влезем е от ясно по ясно.Но дано Хърватска да влезе за да се избегнат километричните опашки на границата със Словения.Това ще съкрати значително времето за предвижване към Западна Европа.Със Сърбия и с Шенген и без Шенген ще се чака до припадък.Дори да влезем с Румъния времето за пътуване както и километрите през Тимишоара не компенсират нищо.Удължаване с четири часа плюс 350-400 километра в повече.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние от кога сме ги изпълнили, но нискоземляните ни удрят спирачка. А ние гласуваме всичко, което искат от нас?!
1
2
 
12
 
! Отговори
М преди 1 година
Холандците, в своя парламент, гласуваха, че няма да подкрепят България за Шенген. Как тогава на 8 декември ще има единодушие за нас? Не знам защо дъвкате темата при положение, че много добре знаем какво ще се случи. Няма да сме в Шенген!!!