Въпреки моралния натиск: Белгия търгува с руски диаманти

Полша и Балтика призовават да се вземат мерки по въпроса
21 ное 2022 18:58, Йоана Цонева
24
Въпреки моралния натиск: Белгия търгува с руски диаманти
Снимка: Pixabay

Разходката из диамантения квартал на Антверпен отнема само пет минути. Но само на един квадратен километър в един сив квартал на втория белгийски град преминават 86% от необработените диаманти в света. В невзрачните бетонни офиси на Антверпен пристигат милиардни скъпоценни камъни от далечните дълбини на мините в Ботсвана, Канада, Южна Африка, Ангола - и Русия, съобщава в. "Гардиън".

Въпреки жестоката война в Украйна, която спря търговията за милиарди долари, Белгия продължава да внася диаманти от Русия, макар и в много по-малки количества.

ЕС е спрял вноса на руски въглища, постепенно се отказва от повечето руски нефт и е спрял да купува множество руски стоки, включително злато, хайвер и водка. Въпреки това диамантите отново и отново избягват списъка със санкции. Пропускът е още по-поразителен, тъй като търговията засяга само една държава-членка на ЕС - Белгия, която винаги е заявявала, че няма да блокира забраната.

Търговията продължава въпреки моралния натиск от страна на президента на Украйна Володимир Зеленски. Мирът струва "повече от всички диаманти", заяви той пред белгийския парламент през март.

Обменът продължава, въпреки че руската диамантена компания "Алроса" се контролира от руската държава. Русия и република Якутия, обширният северносибирски регион, в който се намират повечето от мините на компанията, притежават заедно 66% от "Алроса". Главният изпълнителен директор на Alrosa, Сергей Сергеевич Иванов, беше един от първите олигарси, на които САЩ наложиха санкции още в първия ден от нахлуването на Русия в Украйна. Баща му, Сергей Борисович Иванов, бивш руски министър на отбраната, също под санкциите на САЩ, е смятан от Вашингтон за един от най-близките съюзници на Владимир Путин.

Освен това според вътрешната литература на компанията и Европейската комисия компанията е финансирала бойна подводница В-871 - наречена "Алроса". Подводницата "Алроса" се завърна в моретата през юни след осемгодишна модернизация, която включваше оборудването на плавателния съд с крилати ракети "Калибр", съобщи през юни руската държавна информационна агенция ТАСС.

През септември длъжностни лица от ЕС посочиха финансирането на подводницата от страна на Alrosa като причина за поставяне на диамантения производител под санкции на ЕС, според проект, видян от Guardian. Но когато окончателният проект беше одобрен, "Алароса" беше изчезнала от списъка. Това е поне вторият случай, в който тя изчезва в последния момент. "Това беше странна картина", каза един от дипломатите на ЕС. "Получихме го [Алроса] в предложението на Европейската комисия, а след това в последните часове получихме информация, че го няма там."

Полша и балтийските държави отново настояват диамантите да бъдат включени в следващия - девети - кръг от санкции на ЕС, които висши служители обещаха да бъдат наложени до края на годината.

Междувременно САЩ забраниха вноса на непромишлени диаманти от Русия, а Обединеното кралство наложи санкции на Alrosa през март. Но нито една от двете държави няма такъв голям център за търговия с диаманти като Белгия.

Антверпен търгува с диаманти от XV в. насам. Около 1700 компании и 4500 търговци купуват и продават от компактния диамантен район, според търговската асоциация на Световния диамантен център в Антверпен. Изправен пред силната конкуренция на Индия и Близкия изток, градът на река Шелда се гордее с пионерските си занаятчии и търговци. През 1919 г. белгийският математик и гемолог Марсел Толковски изчислява, че 57 фасети са перфектната шлифовка, за да се улови огънят и блясъкът на диаманта. Брилянтната шлифовка на Толковски придава блясък на годежните пръстени, висулките и дрънкулките по целия свят.

В една от последните ноемврийски сутрини мъже с черни куфарчета крачеха целенасочено по Hoveniersstraat, една от главните улици в квартала, невзрачна улица, осеяна с борси, офиси на търговци, бижутери и полицейски коли. Макар че индустрията е станала по-дигитална, вътрешни хора казват, че няма заместител на това да видиш необработен диамант под микроскоп, за да прецениш стойността му.

Преди нахлуването в Украйна 25 % от необработените диаманти, преминаващи през Антверпен, са идвали от Русия. През 2021 г. Белгия е внесла руски диаманти на стойност 1,8 млрд. евро (1,6 млрд. паунда), а през първите осем месеца на 2022 г. - 1,2 млрд. евро, сочат статистически данни на Националната банка на Белгия, споделени с Guardian. През 2022 г. търговията се движи като на влакче в увеселителен парк, като през юни рязко нараства до 393,8 млн. евро, а след това рязко спада. През август 2022 г. Белгия е внесла руски диаманти на стойност 35,9 млн. евро в сравнение с 215,4 млн. евро през същия месец на 2021 г., което представлява 83% спад на годишна база.

Том Нейс, говорител на AWDC, заяви, че скокът през юни отразява сделки с диаманти, които "са били сключени още преди началото на войната". Веднага щом конфликтът започна, отрасълът изпадна в несигурност, оставяйки милиони в търговията във въздуха. "В продължение на три месеца малка армия от адвокати трябваше да разследва дали всички сключени сделки са били наред, дали са били съобразени с променящите се правила в САЩ, в Европа. Постоянно трябваше да намират логистични решения", казва той.

Въпреки резкия спад в търговията от юни насам, Нейс отхвърля забраната за внос. Антверпен трябва да остане "отворена врата за компаниите, които нямат други възможности", каза той. "За нас най-важното е тези компании да получат възможност да се адаптират към новия пазар."

Големите компании имат алтернативи на руските диаманти, каза той. "Но за малките търговци това е много трудно... именно тогава ще бъдат притиснати до смърт, ако нямат алтернативи". Някои нишови сектори нямат алтернатива на руските диаманти, добави той, като каза, че руските индустриални диаманти са стандарт за хирургически скалпели за очи.

AWDC твърди, че 10 000 работни места са застрашени от спирането на вноса на руски диаманти: 4 000 преки и 6 000 непреки.

Филип Рейниерс, директор на Международната информационна служба за мира, изследователски институт със седалище в Антверпен, смята, че тези цифри са "остарели и пресилени", като твърди, че се основават на 12-годишно проучване. (AWDC заяви, че техните данни се основават на изследване от 2021 г., но не отговори на исканията да предостави данните).

В частен план белгийски служители предупредиха ЕС за загубата на работни места, въпреки че правителството настоява, че никога не се е опитвало да блокира санкциите. "Нашата страна никога не е блокирала мерки, свързани с диамантения сектор", заяви през март министър-председателят на Белгия Александър Де Кроо. Белгийските служители настояват, че това е така и днес. Въпреки това, когато "Алроса" беше включена в последния кръг от санкции, Белгия се въздържа, според един от източниците. Това щеше да е недостатък в безпроблемното единство по отношение на войната в Украйна, което ЕС обича да декларира пред света. По-късно санкциите бяха приети единодушно, без да се споменава "Алроса".

Белгия далеч не е единствената страна, която осигурява изключения за своята промишленост. Унгария, Словакия и Чешката република са изключени от петролното ембарго; Италия (и Белгия) си осигуриха отсрочка за забрана на някои руски стоманени продукти, позовавайки се на риска от загуба на работни места. Някои държави подкрепят аргументите на Белгия. Забраната на руските диаманти "ще работи срещу нас, защото [търговията] ще отиде в Индия", казва един високопоставен дипломат от ЕС.

Но привържениците на санкциите са язвителни. "Белгия трябва да продължи да говори - не само да подкрепя Украйна със силни и хубави изявления, но и да намери смелост да сподели болката от санкциите с всички останали партньори от ЕС", каза друго дипломатическо лице.

Рение изказва предположението, че протестите на Белгия за неутралитет са пропуснали смисъла. "Всъщност Белгия би трябвало да се изкаже в подкрепа на санкциите, защото тя е толкова заинтересована страна... Независимо дали е вярно или не това, което казват [че не блокират санкциите], ние смятаме, че това е погрешна позиция", каза той. "Хората гледат на Белгия за позиции вътре в ЕС, защото експертизата [по отношение на диамантите] е в Белгия".

Белгия би трябвало да поеме водеща роля, твърди Рейниерс, тъй като от години се представя като лидер в борбата срещу кървавите диаманти. "Антверпен и Белгия винаги са се представяли като етичен център, като аргумент срещу конкурентни центрове като Дубай."

Диамантената индустрия на Антверпен твърди, че този начин на действие би предизвикал отлив на търговци на диаманти от Антверпен към Близкия изток и Индия - страни, които все още търгуват с Русия. "Това не е някакво мъгляво предупреждение: в крайна сметка ще се окаже, че цели 40 млрд. евро [годишен оборот] ще отидат в Индия или Дубай и те ще се превърнат в най-големия търговски център в света", казва Нейс.

"Добра идея ли е да си навредим по такъв начин, че да унищожим собствената си икономика?", попита той. "За какво - за да я отдадем на страни, които днес нямат никакви проблеми или нямат проблеми в отношенията си с Русия? Вие възнаграждавате страни, които правят обратното на това, което искате от тях."

Белгийското правителство твърди, че забраната на руските диаманти трябва да бъде много по-широка и да обхваща шлифованите и полираните камъни. Критиците на американската забрана на диамантите изтъкват, че тя не спира вноса на руски диаманти през Индия, след като те са били шлифовани и полирани в тази страна, превръщайки се в "индийски" диаманти.

Говорител на белгийския министър-председател се позова на рязкото намаляване на вноса на руски диаманти от юни насам. "В момента се проучва възможността за по-нататъшно намаляване на тази търговия до нула, но това трябва да стане чрез колективен подход", заявиха те. "Ако имаме сериозни намерения да прекратим паричния поток към Русия, това може да се постигне само ако спрем и покупко-продажбата на шлифовани и полирани диаманти, а не само търговията с необработени диаманти. Това е нещо, което трябва да бъде решено заедно с тези, които представляват основните пазари за търговия на дребно."

Европейската комисия отказа да коментира изключването на Alrosa от предишните санкции. Запитан за включването на диамантите в бъдещите мерки, говорител заяви: "Всички решения за налагане на нови санкции се вземат от държавите членки в съвета [на министрите] с единодушие и обсъжданията са поверителни, но нищо не е изключено от дневния ред."

В Антверпен един бижутер твърди, че търговията вече е строго регулирана. "Ние се снабдяваме с нашите диаманти от пазара, който сега повече от всякога полага всички усилия да проучи произхода и етиката на доставките на необработен материал", казва Петер Пусениер, който има бижутерски магазин и работилница в района. Според него индустрията вече е подложена на по-строг контрол от всяка друга. "Диамантите говорят за фантазията, свързана с богатството, така че хората са много по-критични."

Друг бижутер от Антверпен заяви, че не знае какъв е крайният произход на диамантите му - дали са от Русия или от другаде. "Никога не можеш да знаеш", каза Давид, бижутер от трето поколение, който отказа да назове пълното си име. Въпреки че не вижда забраната за руски диаманти да се отрази на бизнеса му, той не може да подкрепи стъпка, която според него ще навреди на търговците в Антверпен. "Бизнесът си е бизнес, а войната си е война. Не обичам да се намесвам в нечий хляб."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Пари преди 1 година
или морал?!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тях моралния натиск не ги засяга като е за пара, така са всички бивши робовладелци.Иначе да се кичат с лентички на световното в подкрепа на LGTQ е страшно геройство.По-бързо да се махаме от тоя прогнил ЕС.....
14
0
 
8
 
! Отговори
Риши Сунак преди 1 година
Амчи Индия също купува руски газ и нефт и после го продава на Великобритания, хубавото на фосилните горива е че не можеш да ги разбереш откъде идват. И водка си внасяме, в Теско има Столичная за 16 паунда шишето.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами че това е нейния бизнес! Диаманти,шоколади и няма да се сетите за друго..
12
3
 
5
 
! Отговори
ВЪН ! преди 1 година
Белгия да се изхвърли от Шенген !
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Антверпен са евреите бре. Сакън да не им вземате бизнеса с диаманти, антисемити такива!
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интереса клати феса, Белгия купува от Русия диаманти, американците нефт,газ,торове и какво ли още не,Британците и те, Франция и те тихомълком купуват ядрено гориво,за гърците и турците да не говорим при тях алъш вериша не е спирал,само ние каквото ни наредят такова правим, нали сме най-големите демократи и борци за демокрация по света.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
брей, как смятате да забраните на ортодоксалните евреи да търгуват с каквото си поискат?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да не го прави?
7
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 година
ЦЯЛ СВЯТ търгува с Русия.... с изключение ЕДИНСТВЕНО на Европейския съюз. Дори САЩ правят по няколко милиарда долара стокооборот. Бахахахаха........
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6: Много хора даже и не знаят какво са направили в Конго. Не му трябвало на белгийския крал черни роби и заповядва да се избият и се избиват 10 милиона конгоанци. Друго си е ако бяха от избраните специални където от 300 хиляди стават 6 милиона но това е за Холивуд и учебниците по дъвчене на Лоша Германия.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Caнkции...?
4
4
 
27
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Всички си търгуват с каквото им е угодно и имат интерес. Белгия с диаманти, САЩ с торове и други стоки. Само абдааали като нас спряха да търгуват с Русия. Но ние пак купуваме руска газ, но чрез посредници и на по-високи цени.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който ползва хамериканско е съучастник в дивашшките им войни.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белгийците са сред най-кръввожадните колониалисти намерилисте с какво да ги трогнете.
1
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваденето на диаманти в Русия е от роби. От световната статистика. Пазара им е нелегален. И от статията се вижда ,че сега е за 23 мил. ? , а преди 285мил ?