ЕП реши: В управителните съвети 40% ще са жени

Новите правила няма да се отнасят за малките и средните предприятия
206
ЕП реши: В управителните съвети 40% ще са жени
Снимка: БГНЕС

40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции трябва да се заемат от жени.  Ще се прилагат възпиращи санкции за дружества, които не спазват правилата, реши Европейският парламент.

Новите правила няма да се отнасят за малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители.

До юли 2026 г. всички големи дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, ще трябва да вземат мерки за увеличаване на броя на жените в техните ръководства.

Приемането на т.нар. директива относно „Жените в управителните съвети“ във вторник идва десет години след като предложението бе направено за първи път.

Тя има за цел да въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата, така че до края на юни 2026 г. най-малко 40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности да бъдат заети от дами.

Съгласно новите правила, заслугите трябва да останат основният критерий в процедурите за подбор, които следва да бъдат прозрачни. Дружествата, допуснати до борсова търговия, ще трябва веднъж годишно да предоставят на компетентните органи информация относно представителството на половете в управителните съвети и, ако целите не са постигнати – планове за тяхното постигане. Тази информация ще се публикува на уебсайта на съответното дружество и ще бъде леснодостъпна.
 
Малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители са изключени от обхвата на директивата.

Държавите членки трябва да въведат правила за ефективни, възпиращи и пропорционални санкции, като например глоби, за дружества, които не прилагат открити и прозрачни процедури за назначаване. Съдебен орган може също така да отмени избрания от дружеството управителен съвет, ако принципите на директивата са нарушени.

След като Парламентът и Съветът официално одобриха споразумението, директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години.

Европейската комисия за първи път представи предложението си през 2012 г., а Европейският парламент прие преговорната си позиция още през 2013 г. Досието беше блокирано в Съвета за почти десетилетие, докато министрите по заетостта и социалните въпроси най-накрая постигнаха съгласие по позиция през март 2022 г. Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха през юни.

През 2021 г. само 30,6% от членовете на управителните съвети на най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, са били жени, като разликите между държавите членки са значителни (от 45,3% във Франция до 8,5% в Кипър). Дори и с увеличаването на представителството в управителните съвети, през 2022 г. по-малко от 1 на 10 от най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в страните от ЕС, имат жена председател или главен изпълнителен директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросните 40% излишни мъже, спешшно да започват да вземат женски хормони и да си запишат час за kacтpaция! И всичко а точно!
152
0
 
0
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Приветствам! Следващото решение, което трябва да вземем е , че поне 40% от мъжете трябва да са жени!
151
0
 
1
 
! Отговори
X.x преди 1 година
Тоя съюз няма да го бъде. Да се простреляш в крака и да кървиш от аортата, ама закон за % еди какви си да имало на някакъв пост, вместо професионалисти.. има смисъл когато го гласуват вечните шефове и си търсят кУлежки. А за тези в напреднала възраст, дето се чудят дали някой ще ги вземе на работа и дали няма да умрат докато работят и чакат пенсия? Ами за другите милион по-важни проблеми? Съвсем изкукала работа
150
0
 
2
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Малко закъсняла мярка защото 50% от жените вече не искат да са жени, а да спят с всички налични мъже наоколо.
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А при хамалите как ще стане!?
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И 50 % от кофражистите трябвало да бъдат жени
147
0
 
7
 
! Отговори
Св. Стефан преподобн преди 1 година
И при миньорите, чедо, и при миньорите. Щот со убаво да седиш зад бюро, ама ....
146
2
 
4
 
! Отговори
Да ви питам преди 1 година
А сте съгласни в езиковите гимназии да има наполовина места за момичета, наполовина за момчета. Като често в някои класове средния успех на момчетата е с една единица по-надолу от този на момичетата.
145
0
 
16
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 година
Не разбирам защо при гумаджиите не гласуват също 40 процента да са жени?
144
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите болшевики нямат спирка, сега ще ви покажат кво да е развит джендърски евроболшевизъм, направо комунизма ще ви се стори ра,йс,ки строй.
143
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не трябва ли да се наемат професионалисти, независимо от пол, цвят и раса са, така утре ще кажат и 20% *** и 20% джендари и накрая няма да има кой да работи.
142
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такава тъпотия, тея вече се чудят как да се месят в работата и живота на всички, да го закриват ЕССР
141
0
 
9
 
! Отговори
Нerъp-педеpacт преди 1 година
Егати несправедливостта!
140
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега мъжете трябва да си го резнат в името на професионалната реализация.
139
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените с образование се държат на по ниско платени длъжности, което не важи за мъжете. При съкращения пак се опукват жени.
138
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рестрикции срещу качеството за сметка на повече количество либерализъм бухаха
137
1
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
С тези си действия доказват, че поста "Директор" е нищо повече от кукла на конци...
136
0
 
10
 
! Отговори
Еврогей преди 1 година
Вместо жени може ли джеендъри? Или то вече е едно и също?
135
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мястото на жената е в кухнята , спалнята, на нивата......
134
2
 
27
 
! Отговори
Мара преди 1 година
За да оправдаят ненужно високите си заплати ЕС чиновниците имитират дейност и създават "гениални" закони които правят света още по-ужасен.