Удар за шотландците - отрязаха ги за нов референдум за независимост

Въпреки че решението е разочароващо, това далеч не слага край на въпроса
23 ное 2022 22:51, Йоана Цонева
36
Удар за шотландците - отрязаха ги за нов референдум за независимост
Снимка: БГНЕС

В сряда най-висшият съд на Обединеното кралство постанови, че шотландското правителство не може да проведе втори референдум за независимост без одобрението на британския парламент, с което нанесе сериозен удар по надеждите на националистите да проведат гласуване през следващата година, предаде "Ройтерс".

През 2014 г. шотландците отхвърлиха прекратяването на повече от 300-годишния съюз с Англия с 55% на 45%, но поддръжниците на кампанията за независимост твърдят, че гласуването две години по-късно за излизане на Великобритания от Европейския съюз, срещу което се обявиха мнозинството от шотландските избиратели, е променило съществено обстоятелствата.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, лидер на подкрепящата независимостта Шотландска национална партия (ШНП), обяви по-рано тази година, че възнамерява да проведе референдум за независимост на 19 октомври 2023 г., но той трябва да бъде законен и международно признат.

Британското правителство в Лондон обаче заяви, че няма да даде разрешение за нов плебисцит, посочвайки, че това трябва да е събитие, което се случва веднъж на поколение. Проучванията сочат, че гласоподавателите остават разделени поравно относно това дали подкрепят или не независимостта, така че резултатите от гласуването биха били твърде оспорвани.

Най-високопоставеният юрист на шотландското правителство отправи запитване до Върховния съд на Обединеното кралство за това дали Шотландия може да приеме законодателство, проправящо пътя за съвещателен втори референдум без одобрението на парламента на Великобритания.

Още по темата
Единодушното решение на петимата върховни магистрати обаче е, че това е невъзможно.

Шотландският парламент няма правомощието за провеждането на референдум за независимост на Шотландия, заяви Робърт Рийд, председател на Върховния съд на Обединеното кралство.

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 г., който създаде шотландския парламент и му прехвърли някои правомощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със Съюза на кралствата Шотландия и Англия, са на парламента на Великобритания. Съдът заключи, че всеки референдум, бил той и консултативен, ще бъде запазен въпрос.

Въпреки че решението на съда е разочароващо за националистите, това далеч не слага край на въпроса.

ШНП, която доминира шотландската политика повече от десетилетие, спечелвайки огромното мнозинство от местата в Шотландия на изборите в Обединеното кралство през 2019 г., твърди, че отказът на британското правителство да позволи ново гласуване означава, че възгледите на шотландците са пренебрегнати.

Стърджън вече обеща, че отказ на Върховния съд ще означава, че нейната партия ще се бори на следващите избори във Великобритания, които трябва да се проведат през 2024 г., единствено на платформата за това дали Шотландия трябва да бъде независима, превръщайки я "де факто" в референдум.

"Закон, който не позволява на Шотландия да избира своето собствено бъдеще без съгласието на Уестминстър, разбива мита за Обединеното кралство като доброволно партньорство и дава доводи за независимост", написа Стърджън в Туитър.

"Днешното решение блокира един от пътищата гласът на Шотландия да бъде чут относно независимостта - но в една демокрация нашият глас не може и няма да бъде заглушен", категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
0
 
! Отговори
ьаьааь преди 1 година
Сега ще се пръкнат нови осбободители и ще почне терора на бомбите. Когато свободата ти е отнета трябва с кръв да я спечелиш пак. Лошото са косвените жертви и невинните
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизма , в частност социализма е многократно по-демократичен от капитализма. И в книгите го пише, ама ние не вярвахме. Сега вече се вижда.
29
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Така е когато има демокрация. Референдумите се забраняват, та макар и това да е висша форма на демокрация. Най-голямата заблдза, която запада се опитва да ни внуши е, че сме свободни и че имаме право на избор.
28
3
 
2
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
На шотландците не им пука за тая "независимост" , те знаят че дори и да се отделят пак ще живеят по същия начин и пак ще плащат същите данъци ... Тия "националисти" са същите като българските националисти дето периодично надават вой за "независимост" за да не ги забравят че въобще са живи ... Като наш Копейкин ... разни Атакисти Сидеровци ... преди тях Яне Яневци ... Жорж Ганчевци ... ами и шотландците си ги имат такива .
27
0
 
6
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Ао Шотландия иска независимост... , урдя по мсата. Обявява един плебесцит и в зависимост от резултатите обявява независмост.... А онези от конския обор, пардон от кралския двор просто е го дух ат.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли референдум, гаранция че тоя път ще е успешен.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ето на! "Демокрация" същата като нашата. Знаят какъв щебъде резултата, и затова. Като нас за НАТО например. Тотален фашизъм и диктатура по целият свят.
24
2
 
3
 
! Отговори
Илич Рамирес преди 1 година
ИРА извънредни могат да дадат ценен опит на братята си шотландци как се воюва срещу Британската империя. Имат още много Семтекс по мазетата си.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
-Арно ли е у Шотландия?-А, зърно као дренки!-А пошто не си тама?-А шчо ке ядам?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самият съдия Робърт Рийд е шотландец.Ей за това винаги съм против когато българите се самооплюваме ,че сме с незнам си каква психика, казана какъв бил и т.н.... Гледайте по света и ще видите,че сме си много намален и даже читав народ!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отворете в интернет сайт "английска литература". Ще ви излезе "итература на английски език" , с почснение ирландска, шотландска, американска ....Каква култура въобще имат господстващото племе в островната държава? Даже филклор нямат! Нито приказки , нито песни....Целият им усмствен багаж е насочен как да правят зло.
20
0
 
2
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 1 година
До АнонименПоне разбраха какво е целувката на смърта.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като са влезли по желание в съюз с англичаните би трябвало да могат да излязат ако поискат. Това какво казва някакъв съд няма значение в случая защото съда не е страна. Ако беше някаква област в Англия която не е била държава тогава има смисъл съда да се произнася но за друга държава няма основание. Тук борбата е да не изгубят англичаните излаз на море около острова. Колонизаторите още си мислят че могат да командват другите.
18
2
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Никой няма право да унижава правото на Свобода на Келтите и Викингите.Не обвинявам англичаните като цяло,но политипеската сакскобурготска фалистка мафия за случващото се. При всички случаи България е Родина на Шотландците и ще бъде ,както винаги е била Родина тяхна. Ако условията днес не позволяватбна моите Шотландци да се организират на територията на свията Държава,то да вървят в България и организират на Българска територия своят рефврендум. Пък и в България си имаме Саксове за горене.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каталуния 2.
16
0
 
21
 
! Отговори
Смело Сърце преди 1 година
Свобода за Шотландия! Свобода за шотландския народ! Свобода и за Северна Ирландия и обединение с Ирландия! Свобода за келтите!
15
1
 
11
 
! Отговори
В Донбас не можело преди 1 година
После като го направиха и не им хареса резултата, нелегитимен бил. Обаче същите тия критици пък направо отрязаха възможността за референдум у тях си. Смях.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да викнат Путин да ги освободи от английско робство. Никога няма да ги пуснат да са отделно. Ако трябва мадуровки ще им внесат за вота, но свобода няма да видят
13
2
 
25
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
И до кога света ще гледа безучастно на британският геноцид над Шотландия ?
12
2
 
10
 
! Отговори
Kircho преди 1 година
Шотландците да са мислели като са гласували!Нали искат друг да ги управлява?Е...този другият излезе от ЕС,кво ***?