Студът поставя на изпитание френската електромрежа

EDF се сблъска с безпрецедентен брой прекъсвания на работата
5 дек 2022 20:30, Йоана Цонева
11
Студът поставя на изпитание френската електромрежа
Снимка: БГНЕС

Температурите, които ще паднат близо до нулата през следващите дни, ще бъдат първото истинско изпитание за устойчивостта на френската електропреносна мрежа на фона на предупрежденията за възможни прекъсвания на електрозахранването, въпреки че президентът Еманюел Макрон призова французите да не изпадат в паника, предаде "Ройтерс".

Френската енергийна компания EDF се сблъска с безпрецедентен брой прекъсвания на работата на ядрените си реактори след ремонтни дейности, което доведе до намаляване на производството до 30-годишно дъно и допълнително напрежение, тъй като Европа се опитва да се справи с последиците от войната в Украйна.

След като необичайно мекият ноември допринесе за намаляване на потреблението на електроенергия, в понеделник температурите се понижиха и ще се движат около нулата през тази и следващата седмица.

Въпреки че първоначално имаше опасения за понеделник, по-ниската от прогнозираната наличност на ядрена енергия беше компенсирана от по-високия внос от всички съседни на Франция страни и високото производство от газовите електроцентрали.

Приложението за предупреждение EcoWatt на RTE, което правителството призовава хората да изтеглят, за да бъдат предупреждавани за пикове в търсенето или риск от прекъсване на електроснабдяването, остана зелено.

Още по темата
"Последните прогнози за времето показват, че предстоящият понеделник, 12 декември, ще бъде още по-напрегнат", казва анализаторът на Refinitiv Натали Герл.

"Потреблението ще достигне максимална стойност от 80 GW (спрямо 73 GW на 5 декември), докато вятърната енергия се очаква да бъде под нормалната. Ако наличността на ядрена енергия остане на 37-38 GW, рискът от недостиг на доставки ще бъде много по-остър, отколкото днес."

През последните няколко дни правителствените министри предупредиха за възможни прекъсвания на електрозахранването в студените дни в случай на разминаване между предлагането и търсенето, които според тях ще продължат не повече от два часа и ще бъдат предварително сигнализирани.

През уикенда Макрон заяви пред телевизия TF1: "Първо, нека да е ясно: никаква паника! Правителството е легитимно да се подготви за екстремни случаи, които биха означавали спиране на електричеството за няколко часа на ден, ако нямаме достатъчно енергия."

Междувременно през уикенда бяха обявени нови забавяния на ядрените реактори.

Рестартирането на реактора с мощност 1,3 GW "Сейнт Албан 2" беше отложено с девет дни за 23 декември, а "Чооз 2", един от реакторите, които дадоха положителен резултат за стрес корозия, беше отложен с 11 дни за 22 януари.

Три други реактора бяха забавени поне с един ден и сега се очаква да бъдат пуснати отново в експлоатация във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Грета Тулумберг преди 1 година
Студът е полезен за вас - истински разкош!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надявам се Бог да им върне тъпкано заслуженото на френските демагози за всички злини,които са ни причинили до този момент!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи път от над 10 000 години температурите във Франция може да паднат до 0 градуса по Целзий!! Това е сравнимо със армагедон и иможе да края на живота в тази част на Европа.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа се опитва да се справи с последиците от своята инфантилна политика чрез нова вълна санкции срещу Русия.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо преди зима и стуф не е ли имало във Франция? Не им е виновен студът, а зеленитете, комунистически политики и санкциите.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много, много в страни от проблема ви е статията. Само в края споменавате част от истината. Франция беше голям износител на ток, Сега, както даже тук пише, е вносител, защото половината от ядрените и мощности са дефрктирали и са извън строя. Някои, които можеха да работят, бяха също ограничени поради намаляване на количеството вода в реките, които служат за охлаждане. Факт е също, че дефектират нови реактори. Франция беше от силите, които спряха българските нови ядрени мощности, за да е тя най.