Отново сме най-бедни, на дъното сме в класацията по почасовите разходи за труд

Лидер е Люксембург с 47,7 евро на час
8 дек 2022 22:22, Нели Христова
185
Отново сме най-бедни, на дъното сме в класацията по почасовите разходи за труд
Снимка: БГНЕС

Средното ниво на почасовите разходи за труд в страните от Европейския съюз през 2020 г. е било 28,9 евро, отчита Евростат.

Най-ниските такива разходи, изразени в евро, са били отчетени в България - 6,6 евро на час, а малко по-високи те са били в Румъния (8,2 евро) и Унгария (9,8 евро), предава БТА.

Още по темата

Лидер е Люксембург с 47,7 евро на час, следван от Дания (45.7 евро) и Белгия (40,5 евро).

Нивото на почасовите разходи за труд в Люксембург е било със 7,3 пъти по-високо от това в България. През 2016 г. е отчетена още по-съществена разлика между страната от ЕС с най-високо ниво на почасовите разходи за труд и тази с най-ниско. Тогава в Дания то е било 9,5 пъти по-високо от това в България.

Различията сред страните от ЕС са значително по-малки, когато почасовите разходи за труд са изразени в стандарт на покупателната способност (СПС) - индикатор, който отчита разликите в цените в отделните държави.

И по този показател почасовите разходи за труд са най-ниски в България (11,9 пункта) и най-високи в Люксембург (36,1 пункта).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Ръб Ото дател гаден преди 1 година
Спирам ви валчерите и двата дена отпуск за вреден труд бонус. Отворковци.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че като направим няколко молебена за победа на Русия срещу Украйна, ще отлепим от дъното и ще застанем начело.
30
6
 
6
 
! Отговори
Нашите съюзници преди 1 година
от западна европа не ни искат, язък за толкова ненужни русофоби у нас. Вие сте ненужни бе русофобчета. Какво правите тук? Защо не ходите назапад да бачкате в плантациите с ягоди и малини? Заради вас сега сме в нищото, мiндили!
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако трябва да бъдем точни,средната Часова ставка в България е 6.18 Евро,в Румъния е 7.99 Евро,което ще рече,че средният Румънец взема заплащане с 30 процента повече на час от Българина!
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново сме най-бедни в ЕС и с най-ниско заплащане, но отново сме първи по русофилство и слагачество на Москва. Така ли не ви светват лампичките в русофилските глави че двете неща са в корелация.
27
0
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
При заплата от 1700 лева, разходите на работодателя за труд са 2021,64 лева. Пак пресмятай.
26
8
 
8
 
! Отговори
Ръботодател преди 1 година
Колко часа работите на смяна бе хаймани и скатавки. Все в тоалетната ходите уж. Пък ходят да пушат . И да четат фейсбук. Аз да не съм сляп . И две хиляди лева основна ви е много . Търтеи кръшкачки такива.
25
8
 
9
 
! Отговори
Щураво население преди 1 година
От 33 години правим само грешни стъпки. Поселението в БГ е иzтъпяло до неузнаваемост, заради краварската пропаганда. Затова и сега никои не ни иска. Няма да ни вземат никъде повече в никакви съюзи. Браво на демокрацията в БГ!!! В кравария между другото не знаят какво е БГ яде ли се, пие ли се....
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24, ами да. Румънците си избесиха комунистите, ние ги оставихме да стават мултимилионери, президенти и премиери. Всичко е точно, логиката е безпощадна!
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бяхме по-добре от Румъния просто защото техният комунизъм беше много по-мизерен от нашият, но те дръпнаха и имаха промени. Ние след 1989 г. си седим на едно место, без промени, без декомунизация. И разбира се човек колкото и бавно да върви ще задмине някой който стои на място.
22
2
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ако бойко управлява още 12 години, през 2032 ще се сърдим, че Сомалия е приета в Шенген, а ние още сме на опашката защото заплатите там са двойни на нашите.
21
5
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 1 година
Важното е да сме духовно богати. С пари раят не се купува . Тялото е за изпитания и е дело на дявола . На богатите пари на божието богу.
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди мутрите да завземат властта през 2009 година, бяхме по-добре от Румъния.
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4, много малък е процента, пич. Само виж колко русофили има и ще ти стане ясно, че България е много зле и няма как да се отлепи от дъното.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко държавника, ни оправи. 1 милион по-малко българи за неговото управление.
17
6
 
6
 
! Отговори
Нема русофоби преди 1 година
Нещо днес нема много русофоби на сайта да спамят. Осъзнали са се, станали са американомезофоби след като виждат, че парите им от инфлацията отиват за покрайна. Не им харесва да им бъркат в кесията. Но пропагандата с пр0мивката на мозъците от 90-те години на миналия век (със сините каски) е много силна. Русофоб и на снимка да видиш требе да му измааш юмруците веднага
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. След проруския Борисов ще сме на опашката още 30 години, но вие си ги избирахте, оправяйте се. Може само да ни фанете заПалката, нас хората, които работим в международни компании или имаме такива като клиенти. И да не забравите хубаво облизване на подмъдието.
15
0
 
6
 
! Отговори
Ще става по зле преди 1 година
Съдия Ели Скоклева Дупница и Шефката на Прокуратура Кюстендил изпълняват поръчки на ПП ГЕРБ за смачкване на неудобни, според вас това съдебна реформа ли е!? България не е в Европа!
14
3
 
9
 
! Отговори
Ръп содия в синьо преди 1 година
Има някаква връзка с приемането ни в Шенген. Най бедните не ги искат. Румъния горе долу. Може да има връзка на бедност с мафия.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При средна заплата според НСИ от 1700 лева разходите за труд с всичките осигуровки не надхвърлят 6 евро на час,от къде ги изчислихте тия 6.6 евро на час?