Бъдещето: Европейците да свикват на по-студено, но с по-високи сметки

Липсата на руски газ няма как да бъде компенсирана
9 дек 2022 21:15, Нели Христова
143
Бъдещето: Европейците да свикват на по-студено, но с по-високи сметки
Снимка: БГНЕС

Европа вероятно ще преживее тази зима без спиране на газа въпреки намалените доставки от Русия, но дори свикването с по-студените домове и по-високите сметки за отопление може да не е достатъчно през следващите години, казват анализатори от Index.hr.

„Трябва да призная, че живеех като в оранжерия... Наистина използвах много газ“, каза Софи дьо Рус, която до тази година поддържа дома си на белгийското крайбрежие загрят до комфортните 21 градуса по Целзий.

Но подобно на милиони други европейци, 41-годишната служителка в архитектурна фирма трябвало да намали температурата на парното си, след като цените на енергията скочиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари тази година.

Постепенното намаляване на потока на руски газ към Европа предизвика търговска война за LNG, което доведе до рязко покачване на цените му. Въпреки че някои страни, като Франция и Испания, замразиха цените за потребителите, други, като Белгия, позволиха на доставчиците повече или по-малко по-високи цени на своите клиенти.

„Първоначално се паникьосах малко“, каза Де Рус, чиято сметка за газ за къща от 90 квадратни метра е скочила от 120 евро на месец до 330 евро. Сега тя е намалила температурата до 18 градуса и смята да монтира стъклопакет и слънчев панел.

Безразличието към потреблението на енергия на цяло поколение европейци внезапно свърши през 2022 г. и сега всички обръщат внимание на колко градуса е настроен термостатът им. Газът преди беше в изобилие и евтин, но сега е оскъден и скъп. Европейската референтна цена на едро обикновено се колебае леко, движейки се около 20 евро за мегаватчас. Тази година тя скочи до цели 300 евро, а след това падна до около 100.

„Това е най-хаотичното време, което съм преживявал през всичките тези години“, каза пред АФП Греъм Фридман, анализатор на европейския газов пазар в енергийната консултантска компания Wood Mackenzie.

Голям спад в потреблението

Рекордно високите цени на енергията принудиха много фабрики, особено в химическия сектор на Германия, който е силно зависим от евтиния руски газ, да спрат производството. Но европейските нации успяха да напълнят газовите си хранилища и все още никой не ги е изчерпал.

„Идеята за Европа без руска енергия беше невъзможна до февруари“, каза Саймън Талиапиетра, учен от института Брюгел в Брюксел.

Топлата есен позволи на много потребители да отложат старта на отоплението и помогна на Европа да посрещне по-добре зимата.

Европейските потребители и индустрията са намалили разходите си с около 25 процента през октомври в сравнение със същия месец през 2019-2021 г., изчислява Брюгел. В Германия, където половината от домакинствата се отопляват с газ, данните показват, че потреблението е спаднало с 20 до 35 процента в зависимост от седмицата.

„Това е много повече, отколкото някой очакваше“, каза Лион Хирт, професор по енергийна политика в Herti School в Берлин. „И това е в пълно противоречие с това, което казваха пророците за края на света – че хората просто не реагират, те просто се топлят, не променят поведението си и не реагират на цените. "

За няколко месеца Русия загуби своя основен купувач на газ, Европа, която купи 191 милиарда кубически метра руски газ през 2019 г. и 90 милиарда тази година. Wood Mackenzie прогнозира, че доставките на газ от Русия ще намалеят до 38 милиарда кубически метра през следващата година.

ЕС успя да внесе големи количества LNG, но само като предложи да плаща повече от южноазиатски страни като Пакистан и Индия. В резултат на това тези страни трябваше да увеличат зависимостта си от въглища, което има отрицателни последици за глобалната борба срещу изменението на климата.

Какво ще се случи през 2023 г.?

Способността на Европа да внася LNG е ограничена от липсата на инфраструктура. В началото на войната Франция и Испания имаха по няколко терминала в Украйна за приемане на LNG танкери, докато Германия нямаше нито един. Въпреки че се изграждат нови терминали за втечнен природен газ, през следващата година, за разлика от тази, Европа ще трябва да се справи предимно без руски газ, за да запълни хранилищата. Това може да предизвика още по-ожесточена търговска война между европейските и азиатските държави за газ.

„Ключовият фактор със сигурност ще бъде времето тази зима“, каза Лора Пейдж, газов анализатор в анализаторската фирма Kpler. „Ако зимата е студена в Азия и Европа... тази битка ще се засили.“

Проблемът е, че доставките на LNG са ограничени.

„В момента няма достатъчно газ в света, за да се компенсира загубата на доставки от Русия“, каза Фридман от Wood Mackenzie.

Новите LNG терминали няма да заработят до 2025 г., което означава, че европейците ще трябва да свикнат да живеят в домове, отоплени само до 18 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
16
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Императорът ги изкарва едни тъмно кафяви с хемероиди 4-та степен и рак на незнам си кво! Още 2-3 г и червеите ще играят! По-добре млад и здрав на 15 г от умиращ "Император" на Блатная
4
2
 
24
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Айде стига с тази простотия изтърка се вече
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не е ли по-лесно да се смени източника на енергия? И спекулантите да духнат супата.
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз си държа 22.5 на газ в Лозенец и като чета за тази белгийка съжалявам, че е в Шенген и Еврозоната! Горките цАрвулани
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ще има още опити за, преврат в Германия и все някой ще е успешен