Румъния е бясна заради Шенген, бойкотира всичко австрийско

Властите се заканиха да блокират желания на Виена
9 дек 2022 15:27, Нели Христова
274
Румъния е бясна заради Шенген, бойкотира всичко австрийско
Снимка: БГНЕС

Румънският политически елит и общественост реагира остро на решението на Австрия да не допусне Букурещ в Шенгенското пространство.

Румънското МВнР извика австрийската посланичка и оприличи позицията на Австрия, като неприятелска.

„Австрийската посланичка в Румъния беше извикана в Министерството на външните работи, където ѝ беше съобщена позицията на Румъния и протеста на външното министерство във връзка с неоправданата и неприятелска позиция на Австрия, която неминуемо ще се отрази на двустранните отношения“. В документа се отбелязва, че "този резултат е абсолютно несправедлив и лишен от всякаква обективна мотивация. Позоваванията на австрийската страна на проблема с нарастващия миграционен поток...са неприемливи, некоректни и несправедливи, като се има предвид, че всички данни, официално представени от Агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс”, ясно показват, че през Румъния не минава миграционния маршрут от Западните Балкани, страната не е изправена пред миграционен натиск и не е източник на вторична миграция“, подчертава румънското МВнР, цитирано в местни и чужди медии.

„Също така беше изразен категоричен протест пред австрийската посланичка във връзка с обвиненията на австрийските власти относно т. нар. натиск върху австрийски компании (в Румъния), които са недопустими, защото не отговарят на действителността“, се казва в съобщението.

Председателят на румънската Камара на депутатите Марсел Чолаку написа във Facebook след обявяването на решението, че "несправедливото противопоставяне на Австрия е безплатен коледен подарък" за руския президент Владимир Путин.

"Европейското единство и стабилност днес получиха тежък удар от държава, която в трудни времена избра да изостави европейските си другари и да служи на ... интересите на Русия", заяви Чолако. "Австрия очевидно е откъсната от Европа.“ Той допълни, че Австрия може да очаква Румъния да използва правото си на вето в ЕС, за да блокира желания на Виена по същият безпочвен начин.

Румънският министър на туризма Даниел Кадариу насърчи румънците да бойкотират австрийските ски курорти.

"Ясно е, че основната цел на румънските туристи в Австрия са ски пистите, но всички знаем, че не само в Австрия има идеални условия за каране на ски. Подобни условия, може би дори по-добри в някои случаи, има в Швейцария, Италия, Франция, Германия", каза министърът на туризма.

Той окачестви като "неразбираемо" отношението на австрийското правителство, което се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенген: "Няма нито технически аргументи, нито обяснение от гледна точка на икономическите интереси. Австрийският капитал присъства в много области в Румъния - банково дело, петрол, горско стопанство.

Кадариу заяви пред Digi 24, че средният брой на румънските туристи в Австрия е 370 000.

Либералният евродепутат Рареш Богдан поиска по време на интервю за Antena 5, румънските държавни компании да закрият сметките, които имат в австрийски банки в страната. Богдан обвини Австрия в "предизвикателно, отвратително, агресивно и безсмислено" поведение спрямо Румъния.

„Днес Австрия беше против интересите на Румъния и на румънците. Държавните компании в Румъния, които в момента имат банкови сметки, през които текат десетки, стотици милиони евро месечно през Райфайзен и Ерсте, са задължени от всеки отделен румънец да ги закрият", каза той.

Футболният клуб Университатя Крайова обяви пълен бойкот на австрийските партньори на клуба.

„След отвратителното отношение на Република Австрия да блокира достъпа на Румъния до Шенгенското пространство, Университатя Крайова, верен на принципите, вкоренени в неговото ДНК, взе решение да санкционира австрийските партньорски компании с пълен бойкот“.

Представители на Университатя Крайова обявиха, че от този месец клубът ще премести сметките си от австрийската акционерна банка Райфайзен, а доставките на горива и консумативи вече няма да се извършват от станциите OMV-Petrom. Още повече, че от следващата година традиционният летен лагер вече няма да се провежда в планински курорт в Австрия, а в друга европейска страна, която има подобни условия за подготовка.

В социалните мрежи румънците не останаха по-назад в недоволството си. Стотици постове призоваваха за бойкот на австрийски фирми, като и не само Red Bull, Pfanner, Strabag, Swarowski и вече споменатите OMV, Райфайзен и Ерсте. Обвиненията, че Австрия действа като съюзник на Русия само се увеличаваха, циркулираха и призиви за протест пред австрийското посолство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
4
 
69
 
! Отговори
М.Иванов преди 1 година
Бойкот на всичко холандско и австрийско.Бензиностанцийте на ОМВ да опустеят за една седмица поне.Аз им налагам ембаго еднолично.
204
4
 
38
 
! Отговори
Пенчо преди 1 година
Да в Букурещ е лъскаво, но разходи се из провинцията. Много по зле е от тук!
203
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тези дъртите комунисти от герб, какво направиха, поставиха България години наред на последно място по всичко.Хубаво е да мислите когато пищите хубавци герберски.
202
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление в България има пета руска колона, продажни и некадърни политици. Те задържат развитието на страната. Склонни са да унищжжат всичко, само да се доберат до власт, под присритието на демократични лозунги. Има и антиевроатлантически партии, докато в Румъния няма такива. Последните ог които комунистически дечица от ПП, досъсипаха държавата ни.
201
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако румънците изпълнят законите си, потърпевшият ще е Австрия.
200
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шенген е граничен контрол....предлагам за холандци и австрийци ,отделен коридор и да се тарашат до голо ...на ви Шенген!!!
199
9
 
56
 
! Отговори
Омбре преди 1 година
Румънците са много по напред от нас включително и икономически и заплащане на работника. Докато днес нашите политици включително и бивши секретари от ЦК на БКП ни управляват без закон за Лустрация. То в Румъния нещата са по различни, защото революцията за демокрация през 1989г. беше напоена с кръв и заслужават да вървят на пред.
198
14
 
48
 
! Отговори
Обзървър преди 1 година
В социалистическа България е така, Навсякъде некадърници, прости хора, слабо управление, а пък агенти на всеки километър.Неслучайно румънски блогър сподели хумор, че Елън Мъск след като ни купи, ще ни уволни всички.Това не е държавата, която искахме.Румъния заслужава да върви пред нас
197
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърватска свърши за 5 г неща, които ние за 15 г не може да свършим. Ако ни бяха приели в ЕС след извършване на всички реформи нямаше да го има нито управлението на Тиквата, Каскета или ,Чорапа
196
10
 
33
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Докато не си оправим държавата така ще е. Това, че Австрия и Холандия са казали "Не" за Шенген не означава, че други държави в ЕС не са се консултирали с тях.
195
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас ако ни управляваха какти Израел или ОАЕ щяхме да сме една от най-богатите държави в Европа.
194
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авсрийските камиони да летят от Белград до Истанбул, а другите ще минават през България да видим Нидерландия как ще я кара. Компани свързани с Нидерладски капитал ще са забранени също. Но ще са конкурират с другите тирове дето минават през България.
193
16
 
29
 
! Отговори
До 210 преди 1 година
Коментара на 205 е абсолютно верен. Първо , факт е , че нито една от двете държави не беше готова да се присъедини към ЕС през 2007. Второ: За разлика от нас Румъния успя да постигне много повече от България през последвалите 15г. и в момента са много по - напред от нас. Ние знаем само да злобеем и да племе по тези и онези без да се вземем в ръце и да работим за просперитета си. Трето:
192
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас върви приказката за казана. Но най-гласовитите край него, са и най-бездарните и най-продажните.
191
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Румъния никой не казва че не са готови за Шенген, а у нас странни птици и случайници в политиката, оклеветиха България и под път и на път, тръбят че не ставаме за Шенген. у нас световно неизвестна актриса уж, пребита преди година, също се упражни по темата, търсейки малко слава насело и в града.
190
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
205 Румънците не мислиха така когато през 2007 България бе по-подготвена от Румъния да членство в ЕС. Заради забележките към Румъния срираха и България, но накрая ни приеха заедно.
189
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само камионите им спираме и тия ще клекнат, ако искат да прелетят доТурция.
188
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние българите никога не залитаме толкова като немците, добре, че ги балансирахме да не изтребят и балканските евреи. Големи сме, но само, когато трябва и има значение.
187
2
 
55
 
! Отговори
Пешо от село преди 1 година
Браво на Румъния!!!
186
28
 
35
 
! Отговори
Заради преди 1 година
Българските комунисти го отнесоха румънците. Съвсем незаслужено. Трябваше при гласуването да ни разделят. Каква вина имат румънците, че ги включват в група с държава, чийто парламент е съставен приоритетно от проруски партии. Партии, които сами си избрахме.