Броят на "Гражданите на Райха" в Германия значително се е увеличил

Дълго време тайните служби не ги смятаха за заплаха
11 дек 2022 16:15, Нели Христова
42
Броят на "Гражданите на Райха" в Германия значително се е увеличил
Снимка: БГНЕС

Броят на жителите на Германия, които се идентифицират като членове на дясното движение "Граждани на Райха" (или "Райхсбюргери"), се е увеличил през последната година с 2000 до 23 000, като 10% от тях са склонни към насилие. Това съобщи вестник „Билд ам зонтаг”, позовавайки се на данни на германското вътрешно министерство. Според вътрешната министърка Нанси Федър привържениците на движението са извършили 239 престъпления през 2022 г.

„Имаме работа не с дребно хулиганство, всички извършители са в арестите“, каза тя. Според нея много "райхсбюргери" имат разрешителни за оръжия и тези документи трябва да бъдат анулирани. Движението "Граждани на Райха" възниква в Германия през 80-те години на миналия век. Неговите поддръжници са от по-старото поколение и все още вярват, че Германия съществува в границите от 1937 година. Те не признават сегашното правителство и декларират, че страната, както и в следвоенния период, е окупирана от съюзниците. „Райхсбюргерите“ са изграждали военни структури, провеждали са и закрити срещи. Те са издавали собствени документи, защото смятат за невалидни издадените от германските власти.

Дълго време тайните служби смятаха, че движението не представлява заплаха за конституционния ред, тъй като е много раздробено и няма никаква структура.

Радикализацията му е започнала в средата на 2010 година. На 7 декември 2022 г. германската главна прокуратура обяви потушаването на опита за преврат в страната. Германските разузнавателни служби са задържали 25 от над 52 заподозрени. 27 души все още се издирват. Операцията се превърна в една от най-големите в историята на Германия и бе невиждано предизвикателство за силовите структури, защото всички арести, обиски и други действия трябваше да се извършват едновременно не само като ден, но и като час. Плюс, че подготовката трябваше да премине при пълна тайна. Претърсванията бяха извършени в 11 от 16 федерални провинции на Германия, в над 130 къщи и апартаменти.

В същото време организацията на заговорниците се оказа голяма и обширна: тя включваше наследник на пруските принцове, политик, военни в оставка и военнослужещи от специалните сили на Министерството на отбраната. Много от тези, които са работили по плана, се идентифицират като "Граждани на Райха".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
14
 
! Отговори
Абе, то преди 1 година
секса е готино изживяване, но когато започнат да сексът цял народ, всеки ден, кой когато си поиска и колкото си иска, на това му казват изнасилване!
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е виновна Меркел принудиха, я от САЩ да приеме джунгалите даже и подслушваха, телефона и тя, се усети и да им направи напук взе да, казва, че Европа иска отделна, армия което значи вън от Нато и я изстреляха, в пенсия
8
1
 
25
 
! Отговори
Геемания днес преди 1 година
Бабо Меркел, где така? Бързам за джамия Мустафа...
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е и в Украйна,прикриват фашисти под демокрация,Евро атлантически ценности,Европа и света се управлява от най-слабите политици.Лош,много лошо за децата ни.
6
10
 
26
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 1 година
Германския народ се бори за свободата си!! И сваляне на западната капиталистическа тирания!!
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа значи не са, терористи искат да, върнат величието на Германия която сега, е пълна, с джунгали които както е известно имат повече права, от белите хора
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за муджахидините ли става на въпрос ? :)))) Ако получавах помощти като тех, сигурно и аз щях да ги плодя кадъните, но понеже съм българин, требва да ми е гадно :))
3
12
 
6
 
! Отговори
Kesar преди 1 година
Родните pусорoби ще паснат перфектно там, хем няма да трябва да ходят в Блатная
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"като 10% от тях са склонни към насилие" - абе то и в клуб на пенсионера да отидеш, 10% са склонни към насилие. Голямо откирие пак от Министерството на Пропагандата.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те големите работи бавно стават. Ако още се правят на много либерални и толерантни и не осъждат мигранти които вършият в Германия както си искат (даже може би е нарочно), от 23 хиляди ще станат 23 милиона и тогава няма да я чака нищо хубаво ни Германия ни Европа, а може би и света. Не знам дали нарочно се подтиква тая работа с мигрантите за да се получи същия резултат, но нещата хич не са добре колкото и сега да се уж шегувате.