Борис Джонсън е спечелил над 1 млн. паунда от речи

Като член на парламента той е длъжен да декларира приходите от външни услуги
15 дек 2022 10:00, Йоана Цонева
14
Борис Джонсън е спечелил над 1 млн. паунда от речи
Снимка: БГНЕС

Бившият британски министър-председател Борис Джонсън е получил повече от 1 милион паунда за произнасянето на четири речи, откакто напусна "Даунинг стрийт" преди малко повече от три месеца, сочат официални данни от сряда, предаде "Ройтерс".

Джонсън се оттегли от поста министър-председател в началото на септември, след като загуби подкрепата на министрите и депутатите след месеци на скандали, включително партита в центъра на правителството, когато останалата част от Великобритания беше под строга изолация по време на пандемията COVID-19.

Според последния регистър на финансовите интереси на членовете на парламента 58-годишният депутат е получил 1 030 782 паунда за четири изказвания през октомври и ноември, което прави около 30 000 паунда на час.

Като член на парламента Джонсън е длъжен да декларира приходите от външни услуги, както и броя на часовете, за които става въпрос.

Най-добре платената работа на Джонсън е реч в Ню Йорк пред американската финансова компания Centerview Partners на стойност 277 724 паунда. Фирмата е осигурила също така транспорт и настаняване на Джонсън и двама членове на неговия персонал, а регистрираният времеви ангажимент е бил девет часа.

Другите му доходи са за "изказване и ВИП прием" в индийския вестник Hindustan Times, за което е получил 261 652 лири, както и 215 276 лири за реч на CNN Global Summit в Лисабон и 276 130 лири за конференция на Съвета на застрахователните агенти и брокери.

Той също така е получил дарения в натура за настаняване от дарителите на консерваторите семейство Бамфорд на стойност хиляди лири и е имал пътуване до САЩ на стойност над 11 000 лири за среща, финансирана от медийния магнат Рупърт Мърдок.

През октомври Джонсън се отказа от опита си да си върне поста, който загуби само няколко седмици по-рано, след като наследникът му Лиз Тръс за кратко заемаше поста министър-председател.

След като се прибра от почивка на Карибите, Джонсън заяви, че не вярва, че ще успее да обедини депутатите на партията.

Джонсън, чиято словесна избухливост отдавна е една от отличителните му черти, се очакваше да започне да говори, след като напусне поста си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари