Отново стачки на британските медицински сестри

Великобритания е изправена пред вълна от протести тази зима
20 дек 2022 14:52, Йоана Цонева
13
Отново стачки на британските медицински сестри
Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри във Великобритания стачкуват за втори път този месец във вторник и профсъюзът им заплаши да ескалира спора относно заплащането, като насрочи нови стачки, ако правителството не отговори на исканията им в рамките на 48 часа, предава 'Ройтерс'.

Стачните действия на около 100 000 медицински сестри са безпрецедентни в 106-годишната история на британския синдикат на медицинските сестри, но оттам заявиха, че нямат избор, тъй като здравните работници едва свързват двата края на фона на инфлацията, която е над 10%.

Правителството предложи на медицинските сестри около 4% увеличение и отказа да обсъжда допълнителни повишения на заплащането, като премиерът Риши Сунак каза, че искането на медицинските сестри за увеличение на заплатите от 5% плюс инфлацията би се равнявало на увеличение от 19% и е непосилно за хазната.

Още по темата
"Нека приключим с това до Коледа. Ще преговарям с него по всяко време, за да не допуснем медицинския персонал и пациентите да влизат в новата година, изправени пред такава несигурност", каза ръководителят на синдиката на Кралския колеж за медицински сестри (RCN) Пат Кълън.

"Но ако това правителство не е готово да направи правилното нещо, няма да имаме друг избор, освен да продължим през януари и за това дълбоко съжаляваме."

Синдикатът заяви, че дава на правителството 48 часа от края на стачката във вторник, за да отговори, преди да обяви нови дати за протести.

Великобритания е изправена пред вълна от стачки тази зима, като служителите на Бърза помощ ще стачкуват в сряда, а правителството се готви да използва военните, за да осигури линейки.

"Нашата врата е отворена за обсъждане със синдикатите на всичко, свързано с условията на труд. Това, което не можем да направим, е да се върнем към повторното отваряне на темата за възнаграждението", каза заместник-министърът на здравеопазването Уил Куинс пред Sky News.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари