Могъщата "Мокро мафия" в Нидерландия застрашава правовата държава

Полицейски синдикат заявява, че има риск Нидерландия да стане наркодържава
21 дек 2022 18:33, Елка Василева
88
Могъщата "Мокро мафия" в Нидерландия застрашава правовата държава
Снимка: архив, БГНЕС

Убийства, опасения за сигурността на принцесата престолонаследничка и предполагаеми планове за бягство от строго охраняван затвор – редица събития в Нидерландия напомнят колко са брутални наркокартелите, изправяйки местните хора пред реална заплаха от страна на трафикантите на дрога.

Поредица убийства, свързани с водения в страната процес срещу наркобарона Ридуан Таги, хвърлиха светлина върху насилствените действия на "Мокро мафия", която се смята, че ръководи трафика на кокаин в Европа през пристанищата на Антверпен и Ротердам.

Още по темата
В края на ноември разбиването на суперкартел в Дубай, свързан с престъпника, контролирал близо една трета от кокаиновия трафик в Европа, разкри могъществото на наркотрафикантите. В Нидерландия те застрашават правовата държава, пише Франс прес.

Хвърлен в затвор със свръхстроги мерки за сигурност в Южна Нидерландия, след като бе арестуван в Дубай през 2019 г., Ридуан Таги, обвинен, че е дърпал конците на организация, определена от прокурорите като "машина за убийства", се подозира, че е контактувал с външния свят.

Според коментаторите процесът срещу Таги и още 16 души, наречен "Маренго", е безпрецедентен за Нидерландия.

Трима души от обкръжението на ключовия свидетел по делото Набил Б. бяха убити: брат му бе ликвидиран през 2018 г., неговият адвокат Дерк Вирсум - през 2019 г., а един известен журналист, Петер де Врис - през 2021 г.

Предизвиканото насилие "доведе до огромен шок и фактически показа тежките последици от трафика на наркотици" в страната, обяснява Ян Меус - нидерландски журналист, пишещ за криминални афери.

То е "последно изпитание за нидерландската правосъдна система на правовата държава" в страната, заяви той пред АФП след едно съдебно заседание.

 "Крайни насилствени действия"

Застрелян в самия център на Амстердам на излизане от телевизионно студио, Петер де Врис бе заявявал, че Ридуан Таги го е включил в своя списък на хора, които трябва да бъдат убити.

"Бункерът", както е известен амстердамският съд, където тече процесът срещу престъпника, за пръв път се охранява по време на заседанията от войската. Прокурорите и съдиите пристигат там с бронирани коли.

Разкрити са планове за бягство на престъпника, които предвиждали "крайни насилствени действия", посочва Меус.

"Демократичната правова държава е разклатена и се намира под натиска на организираната престъпност", споделя пред АФП Вим де Бройн, говорител на националната прокуратура.

Наследничката на нидерландския престол принцеса Амалия наскоро бе принудена да се откаже от обичайния студентски живот. Според медиите в страната тя наред с премиера Марк Рюте е била споменавана в съобщения, разменяни сред мафиоти, което породило страхове от отвличане или атентат.

"Кучета"

"Мокро мафия", наречена така заради мароканския произход на мнозина от членовете й ("мокро" е презрителен прякор на мароканците в страната, б. пр.), е прочута с безмилостното си насилие.

Прокурорите изтъкнаха, че участниците в организацията, ръководена от Таги, често пъти много млади, нямат "никакво уважение към човешкия живот" и за тях жертвите им са "кучета", които трябва да бъдат "приспани".

Серия от "случайни" поръчкови убийства, извършени от килъри, объркали целта, наплаши допълнително жителите на страната.

Според наблюдатели това насилие е накарало нидерландските власти да осъзнаят, че са били слепи за растящата мощ на организираната престъпност, която произтича от успоредна икономика, достигаща според оценки много милиарди долари.

Основният полицейски синдикат в страната Ен Пе Бе наистина от години бие тревога и заявява, че има риск Нидерландия да се превърне в наркодържава.

Президентът на профсъюза Ян Струйс, с когото разговаря АФП, обърна внимание на снизходителната политика спрямо леките наркотици в Нидерландия.

Консумацията и продажбата на канабис са декриминализирани в страната, но останалата част от веригата за доставки на популярните местни "кофи шопове" си остава нелегална. Докато властите си затваряха очите, трафикантите сформираха опасни структури, твърди Струйс.

"Данъчен рай"

Марейн Шрейвер, съавтор на бестселъра "Мокро мафия", обаче има друго обяснение.

"Тук всъщност е данъчен рай. Искаме да внасяме възможно повече през пристанищата, за да осигуряваме превоза по-нататък, и това прави Нидерландия идеалното място в логистичен план", заяви Шрейвер пред АФП.

Проведената наскоро в Дубай операция за разбиване на "суперкартела", доставял изглежда една трета от кокаина в Европа, обаче показва, че проблемът далеч не засяга единствено Нидерландия.

Нидерландска "едра риба", свързана с Ридуан Таги и арестувана в Дубай, вероятно е влязла в сговор с ирландските и италианските наркобосове, които също бяха арестувани.

Ян Оп Ген Орт, говорител на Европол, заяви, че "неясно очертаните и креативни" мрежи са почнали да работят съвместно.

"Вече не става дума за война между групировките. (И точно) това ги прави извънредно опасни", заяви той пред АФП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
6
 
! Отговори
Веднага преди 1 година
Вън от Шенген!!!
68
0
 
19
 
! Отговори
expert преди 1 година
И на фона на тая помия в Холандия, Имат НАГЛОСТТА ДА ИЗЛЯЗАТ И ДА НИ СПЪНАТ ЗА ШЕНГЕН, щото виждааш ли нямало съд правова държава!! ...АМА МАЙ ИЗОБЩО НЕ НИ ТРЯБВА съюз с такава бадндитска дължава Нидерландия
67
0
 
5
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Това е причината България да не бъде допусната в Шенген - има опасност центъра за пласиране да се измести към нас и ние да захранваме източна и централна европа а защо не и част от западна.
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТИЯ СА ПО- ЗЛЕ И ОТ МАКЕТАТА, КОИТО СЕ ПРЕИМЕНУВАХА ПОД ВЪНШЕН НАТИСК! ТЕ САМИ СЕ ПРЕИМЕНУВАХА!
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те тва е шенген!
64
1
 
3
 
! Отговори
евродимукрадция преди 1 година
и те така
63
2
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 43"Лошото е, че това почва да се случва и в Западна Европа." - това ВИНАГИ се е случвало в Западна Европа. Рросто НИКОГА не се говори за него...
62
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това звучи като сценарий за филм :) измислици премислици, няма как да има мафия и да са в шенген още повече да са в евроге.йския съюз
61
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- после някой се осмели да напише нещо за тази мафиотска холандска ***! Но не е наш журналист, че нашите са черешари на грантове, а препечатаха от Франс прес. А наш черешар да иде там за разследване забрави! Все едно да тръгне срещу ценностите /грантовете/!
60
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България вече е нарко държава.
59
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Таги може, а Таки неможе... ей това Дубай е невероятна държава, единя управлява в цяла Европа наркотиците и не може да си плати да не го екстрадират, а другия продава само в БГ и вече 10 години не могат да го изкарат от Дубай.... или просто някой тук не иска...
58
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между двете убийства Боко тиквата задържа Йоцо Амстердама и така се затваря кръгът после холандците продължиха да тровят с дрога ЕС до ден днешен.
57
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големия кокаинов бос в България навремето го убиха на остров Аруба в Карибите под Холандска юрсдикция(Поли Пантев), а малко по-късно убиха и Косьо самоковеца там май заради нелоялна конкуренция(не откриха убийците) после тия ни клепат нас колко сме лоши.
56
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те затова си смениха името отХоландия на Нидерландия, ама без успех всеки ги знае.
55
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега рабрах къде е ключът от бараката, Холандия е първа по контрабанда на наркотици в Шенген и България ще й е много голяма конкуренция.
54
2
 
30
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Тези ви учат на демокрация и морал, хубаво си помислете, дали искате да им подражавате ;) !!!
53
1
 
27
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Това ли е същата държава,която обвини България за проблемна?И как е влязла в Шенген?
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нали мафията им вкарва парите в държавата, трябва да са перковци, че да я ликвидират, какво като са лицемери. Е да в един момент всичко ще се разпадне от самосебе си.
51
0
 
20
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
На това яко клатене му казват разклащане на правовата държава. Референдум за присъединяване на Нидерландия като щат на Мексико
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те смъркат на поразия,а Р.Таги им виновен,но той следва пътя на парите,а те са по пътя на търсенето,че тъй кога търсенето на енергопродукти е занижено зарад завишените цени на предлагане то в обозримо бъдеще въпреки,че Нидерландия купува газ за нейните нужди изцяло от Русия по новата схема обявена за икономии при плащанията кат на приятел за най-дефицитната стока от преди около година на изгодни намалени цени до сега и при туй провъзнасяне за икономии при дневни харчове ще имат пари за още дози