Радан Кънев за Кайли: От ЕП съдействат на разследващите

Корупция, свързана с властта, ще има винаги
Обновена: 23 дек 2022 20:36 | 23 дек 2022 20:20, Анисия Иванова
19

Белгийското правосъдие реши да остави в ареста бившия зам.-председател на Европейския парламент Ева Кайли, която е замесена в разследване за корупция, свързано с Катар. Както съобщиха от федералната прокуратура, „нейното превантивно задържане се удължава с един месец.

Миналата седмица ЕП гласува отстраняването й от зам-председателския пост на ЕП с 652 гласа "за", един "против" и 2 "въздържали се".

Гръцката европарламентаристка е един от 14-е зам.-председатели на ЕП. Темата Катаргейт коментира евродепутатът Радан Кънев в предаването "Брюксел 1".

"По отношение на парламента – има само един начин да излезе от ситуацията. Това е пътят, по който вървим – категорично осъждане на случилото се, бързи и ясни мерки. Важен знак беше, че госпожа Кайли беше отстранена веднага от позицията зам.-председател на парламента с абсолютно мнозинство. Особено важна беше ролята на нейната парламентарна група. Защото големият репутационен риск е, ако се започне с партийното покриване и замазване – всеки да пази своя човек. В случая, групата на социалистите се държа изключително зряло, бих казал много смело", подчерта той.

По думите му работещите в парламента ще съдействат на разследващите органи - прокуратурата и разследващата полиция в Белгия, тъй като "това е начинът да се излезе от такъв скандал".

Пред Bulgaria ON AIR Радан Кънев коментира още, че "корупция, свързана с властта, е имало и ще има винаги".

"Ние не мерим една държава или институция по това дали в нея има корупция, а по това дали корупцията се разкрива, осъжда и наказва. Ако в случая, тази криминална мрежа бъде изцяло разкрита и бъде осъдена от всички страни - мисля, че репутационната щета няма да бъде толкова висока," обобщи евродепутатът.

За лобизма на фирми и държави в ЕП и правилата за това, направи ли си изводи ЕП след предишния корупционен скандал преди 11 години и как ще излезе институцията от нанесената й репутационна щета - цялото интервю на Милена Милотинова с Радан Кънев вижте във видеото.

BRUKSEL1_GOST_КANEV

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Редно е да барнете и Банкянската мутра, а не да се хвалите само с пипнати от чужди на ЕС разузнавания!Румънската прокурорка май се пречупи в Гешев !Хе , хе , европейски пародии!За нищо не ставате Радане, за нищо!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По случая ще организира прайд.
7
1
 
3
 
! Отговори
Разказвач преди 1 година
Този г.з какво прави в Брюксел ? Та той вони на предател и корумпиран дръглив кон !
6
0
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Той от малък беше такова хюмней. Лап чоп 12 хиляди евро всеки месец, файда йок.Сега уж отразява дейност Радка.Тея от на Христо пиперката зулумаджиите.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радан Кънев попадна в ЕП заради ГЕРБ , но е ляв и заедно с рускинята Елена Йончева и Иво Христов, позори България.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миленчето явно няма да се връща скоро у България. Друго си е Европата. Па и инглиш знае. Ама тоа Радан за какво го инервюира? Не е интересно някак си. Да интервюира повече чужденци.
3
3
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Като видят,че губят изборите стават ЕВРОДЕПУТАТИ ЗА 9 ГОДИНИ 12 ХИЛЯДИ ЕВРО КВАРТИРА НА АВАНТА, КЮФТЕТАТА 95 СТОТИНКИ И АЛЪШ ВЕРИША ВЪРВИ. СЛЕДВАЩИТЕ НА ТАЗИ ВЕРИГА ЕВРОДЕПУТАТИ СА:ПП ПЕТКОВ И ВАСИЛЕВ, ВЪЗРАЖДАНЕ И СТЕФАН ЯНЕВ. АРЕ ЧЕСТИТО НА СЛЕДВАЩИТЕ ЕВРОДЕПУТАТЕ. О, ЗАБРАВИХ НЯМА ВЕЧЕ МАШИНИ, ХАЙДЕ НА СЕЛО.
2
0
 
10
 
! Отговори
ЕНП преди 1 година
Радань - едно абсолютнонатуралнолеке
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този защо не е на рождения ден на заврения зет Пепеляшко, да, в чужда къща не се ходи.