Нито един банков обир в Дания, плащането в брой остаряло

Престъпниците са се ориентирали към онлайн измамите
4 яну 2023 10:08, Елка Василева
51
Нито един банков обир в Дания, плащането в брой остаряло
Снимка: архив, БГНЕС

За пръв път от години Дания не е отчела нито един банков обир, тъй като не би имало смисъл от такъв, предаде днес Асошиейтед прес.

Плащането в брой в северната страна е на практика остаряло, тъй като датчаните много по-често използват смартфони и карти за разплащане.

Съюзът на датските банкови служители приветства новината, че през 2022 г. не е имало нито един обир.

Говорителят на съюза Стийн Лунд Олсен каза в изявление, че това е страхотно, тъй като обирите подлагат на огромен стрес засегнатите служители.

Асоциацията на банковия сектор "Файнънс Денмарк" каза, че само около 20 банкoви клона в страната разполагат с пари в брой, a броят на клоновете е спаднал от 219 през 1992 г. до 56 през 2021 г.

Новинарските сайтове отбелязаха, че тегленето на пари в брой в Дания спада с около три четвърти всяка година през последните шест години.

 "Файнънс Денмарк" съобщава, че през 2000 г. са били регистрирани 221 банкови обира, а през 2021 г. е имало само един обир.

Първоначално престъпниците пренасочиха вниманието си от банковите клонове към банкоматите, като обирите на банкомати бяха най-много през 2016 г. - общо 18. Този вид обири обаче напълно изчезнаха заради по-строгото наблюдение и техническата защита на банкоматите, посочва банковата асоциация.

"Файнънс Денмарк" отбелязва, че в последните години престъпниците са се ориентирали към онлайн измамите.
(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
И аз тъй преди 1 година
Нямам нито един кариес
23
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Т.Шак Спира тока, никой не знае какво продава, каква е цената, колко е оборота до момента. Идва тока, цената в компютъра друга, стоките с разменени номера, оборота станал друг. Весело се живее в електронен свят с ток тука има, тука нема.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и в България сигурно няма. Има фалшиви новини - циркаджилък за пред камера, по сценарий, грим, прически и т.н.
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 години и в България ще е така.Хартиените пари ще изчезнат и ще станат виртуални.Биткойнтът ще е както долара сега световен хегемон.
20
5
 
17
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 1 година
десетки пъти са ми точили картата на запад, но не и портмонето..
19
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в Швеция почти няма място, където можеш да платиш кеш. Това е най- добрият начин да спреш сивата икономика.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спирали са ми банкирането в Дания, заради "съмнителна дейност" - ежемесечни преводи към България, в размер на 500-600 лева, за да помагам на родителите си. Седмица и нещо ме мотаха, домато ми пуснат парите. Наложи се, да моля поз ат, да ми тегли в кеш и да ми дава назаем.
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Дания нам банкови обири в кеш. Ама има бакови далаверки за десетки милиарди еврака всяка година. И като ги хванат, онези се извиняват и казват, че мняма да правят така и си ги пускат.
16
11
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
A в България весе още има места където като кажеш че плащаш с карта и ти викат: "ама що не казахте по-рано".Ориент.... кво да прайш.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Замунда въпреки че фалираха цели банки, народът пак държи масово парите си в банките. И после ги псува, когато всяка година обявят каква рекордна печалба имат същите тия банки.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гроби Таласомо - Те баш заради Биткойн и подобни избързаха, защото са децентрализирани системи и контролът е много труден, особено ако 20 правитрлства искат "участие" в него. Затова, вместо "алтернативи", ще си наоравят тяхната валута електронна. Бонус - никой немможе, да се вдигне и да йзнесе примерно милиард от нея, без да го спрат.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 - В Япония са прагматици, докато в скандинавските страни фъркат из облаците.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 - Да, прекрансите нововъведения, които ограничават работните места и правят всички още по-зависими от помощи.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето, на няколко пъти им спираше цемтралната система за потвържие на личността, което от своя страна правеше плащанията с датски картки невъзможно за по ден и нека ви кажа, че един ден беше достаръчен, да видиш какви проблеми и хаус ще наатъпи, ако нещо се случи, на едничък сървър, било то и в някое добре охранявано мазе.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кеша си е кеш.другото е " дайте там на банките едни пари.."
9
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Причините са в липсата или по-точно на слабите наказания. Защо пък да не си рискува няколко години от живота, но да забогатее. Особено такива изобщо не им пречи да лежат, да вдига тежести, някой да ги хрантути, а те да съдят държавата за каквото им хрумне. Извратена история е нашето време. Че и почти всичко се прехвърля на читавия, дето виж ти, не вършел всичко както трябва, не бил съпричастен, не работел на две и повече места и темподобни.
8
5
 
24
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 1 година
Чафарите лека-полека, ще въведат електронните пари и тогава контрола над бита на хората ще е пълен. При нас тва стартира с манията "бит-коен" и машинното гласуване, сичку да мине електронно, на машини, т.е. напълно контролируемо. Неслучайно в състава на ПП виден чафар е Лорер;))) Тия, гърбоносите са насекъде!
7
7
 
16
 
! Отговори
Абе... преди 1 година
Ходил съм в Дания. не бих живял там.
6
2
 
27
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Добре би било да се спомене в статията, колко случая имат на откраднати пари онлайн за същата година. Защото там могат да ти изтеглят парите от цял свят. И като направите сметка кажете кое е по сигурното ?
5
5
 
28
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
И като им спрат тока, какво правят? О, те са цивилизовани и токът им не спира, но те и украинците си мислеха, че удобствата на цивилизацията ще са вечни и неотменими. Оказа се, че не са.