Румънски евродепутат: Никакъв шанс за влизане в Шенген през 2023 г.

Най-реалистичният срок е поне две години
4 яну 2023 12:33, Елка Василева
30
Румънски евродепутат: Никакъв шанс за влизане в Шенген през 2023 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Румъния няма никакъв шанс да влезе в Шенген през 2023 г., заяви в интервю за Радио Франс интернасионал (RFI) лидерът на румънската партия "Народно движение" (PMP) и депутат в Европейския парламент Еуджен Томак.

По думите му правителството в Букурещ трябва да обмисли да сезира Съда на Европейския съюз.

Още по темата
"Абсолютно съм убеден, че през 2023 г. нямаме шанс. В програмата на шведското председателство никъде не е залегнало разширяването на Шенген като приоритет. А след Швеция председателството поема Испания, където през декември предстоят избори. Не виждам как правителство, което навлиза в предизборна кампания, ще сложи като приоритет в дневния си ред разширяването на Шенген.

Знаем и че както Испания, така и Италия са силно критикувани за начина, по който управляват южната граница на ЕС. 2024 пък е годината на европейски парламентарни избори. Шенген отново няма да бъде тема в дневния ред на страните членки, защото популистите автоматично ще кажат, че ако Шенгенското пространство се разшири, пак ще дойдат повече мигранти. Именно поради тази причина смятам, че най-реалистичният срок е поне две години“, коментира евродепутатът.

Според Еуджен Томак Европейската комисия е тази, която определя дали дадена държава отговаря на критериите на шенгенското законодателство и дали трябва да се присъедини, а не Съветът на Европейския съюз.

"Имам сериозни резерви относно коректността на оценките на Виена и затова трябва да използваме всички инструменти, които ЕС предлага, за да постигнем справедливост“, допълва румънският евродепутат.

(БТА, Мартина Ганчева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка държава, която е така брутално дискриминитрана трябва да сезира съда. България и Румъния отдавна трябваше да го направят. Не може в един клуб между равни единия да оценява другия. Холандия не ни е никаква, за да ни пише оценки.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е последната дупка на кавала! Въпросът е има ли изобщо кавал и мали по него дупки?
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашият мисир Радев каза че влизаме в Шенген със сигурност през 2023г
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тоя румунец нещо не е в час. Нашият Рундьо/Зеленият Чорап/Решетниковият лакей/ каза че влизаме СЕГА.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като им давахме на австрийците тол системата за стотици милиони защо не договорихме шенген?! Шведите как сега ги гласувахме за НАТО без условия и те сега дори няма да поставят в дневния ред приемането ни.... Какви дипломати имаме?! Не знаят ли кога им е ред на шведите за председател?
20
3
 
18
 
! Отговори
Последният попиканец преди 1 година
Защото сме народ от попиканци, смело гласуват за някакъв льольо от Канада,който изкарал магистратура в Харвард и един Кокорчо от Хасково с обратна китка и един твърдо проруски льотчик на МИГ-29.
19
4
 
9
 
! Отговори
Еххх преди 1 година
Защо не съм румънец?!
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Румъния никой не зарежда в трите сини букви гориво и не пазарува в илата! Така, че те са нация и имат обща цел! А ние- Радев отишъл за новата година на концерт във Виена по покана на техния президент! Това сме ние... смело напред... по корем мазно пльоснати пред стопанина... резил.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След днешната новина за полицай превозващ мигранти никакъв шанс и за България само че до 2033 г.
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 При това, Киро просто не проускаше случай, да позори и клевети България в Брюксел.
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, на Румъния, държи на достойнството си, като отказа да изпрати премиер на бала в Австрия. Само България се унизи, да прати президент, който с джукливата си рошла, седна в публиката, да гледа и слуша тържествени концерт.
14
7
 
16
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Честно казано май ни мина мерака за еврогея и джендария!
13
8
 
16
 
! Отговори
Стига двойни преди 1 година
Украйна им е достатъчна!! Всички урки получават социални и имат равни права със европейците въпреки че не са Европа !! Българите 15 години сме трета категория хора!! Такива ще си останем и следващите 100 години! Докато не се роди политик който да защитава българските интереси!!
12
2
 
13
 
! Отговори
Но Шенген преди 1 година
За какво сме им!! Вече си имат достатъчно араби и африканци да не забравяме че и укройна влизат без проблем във Европа а нашите политици си прибират кинтите и няма и да се обадят
11
2
 
16
 
! Отговори
Последният попиканец преди 1 година
Е, как ще влезем в Шенген ? Президентът каза на Ректора на Софийския университет и цяла Европа,че Крим е на Русия, а Рашков смени цялото ръководство на гранична полиция за да прокара директивата за омаскаряване на телената ограда построена при ГЕРБ и масово пропускане от доверените му началници на мигранти срещу заплащане.
10
1
 
15
 
! Отговори
Радев вече ни обеща! преди 1 година
Ааа, не така. Радев вече ни обеща, че тази година влизаме.P.S. Аргументите на депутата са много на място и по-скоро той ще се окаже прав, а не Радев...
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда румънеца е прав никой от Големите няма да ни пусне в Шенген до края на 2024гИ всичко това е умишлено заради имигрантите където прииждат от всякъде
8
16
 
13
 
! Отговори
ние с копейкин преди 1 година
искаме да излизаме от ес, те шанген бълнуват
7
10
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Напротив,тъкмо Испания ще направи вхзмпж о влизането на България и Румъния в Шенген,защото в личнитее интереси на ромите мануши и хитанос от Сакскобургота влиза приемането на двете страни в Шенген.Но ако Германия е вепе Турска,а Франция арабск,то на кому служи Шенген? Аз съм Аз съм за политически съюз с Държавата Израел.Правителство на Ротшилд и излизане от фараонският ислямски гол купон ЕС,дами и гисподаИскам Родината ми да е Рай,а не к,еneфъ.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти да не мислиш, че за БГ има някакъв шанс? Пък имислиш ли, че като ни баламосват , ние им вярваме?