Британските профсъюзи зоват за прекратяване на стачките

Пол Новак поиска спешна среща за решаване на казуса
5 яну 2023 01:30, Йоана Цонева
9
Британските профсъюзи зоват за прекратяване на стачките
Снимка: БГНЕС

Новият лидер на националната организация на британските профсъюзи призова правителството да се обърне към държавните служители, за да се сложи край на продължаващите протести, предизвикани главно от кризата с разходите за живот на фона на растящата инфлация и влошаващата се икономика, предава Анадолската агенция.

Пол Новак, който миналата седмица започна работа на поста генерален секретар на Конгреса на профсъюзите (TUC), заяви в писмо до министър-председателя Риши Сунак, че обществените услуги са изправени пред години на "недофинансиране и недостиг на персонал", а работещите на първа линия се нуждаят от "справедливо споразумение" за заплатите.

"Не можем да решим тези проблеми без справедлива сделка за хората на предна линия", заяви Новак, като поиска промяна в политиката на правителството.

Още по темата
"Това означава да се говори открито и конструктивно за подобряване на заплащането в публичния сектор. Но досега Вашите министри са отказвали да преговарят пряко за заплащането със синдикатите", добави той.

Според последните данни на Британския консорциум за търговия на дребно, асоциация на търговците на дребно, цените на хранителните продукти в Обединеното кралство са нараснали с рекорден темп през декември, достигайки ниво на инфлация от 13,3%, в сравнение с 12,4% през ноември.

В разговор със Sky News в сряда Новак заяви, че правителството трябва да поеме част от отговорността и да се активизира, за да улесни трудовите преговори.

Той подчерта, че работниците, с които е разговарял, са му казали, че не могат да си позволят "още една година" със сегашното ниво на заплатите си на фона на нарастващата инфлация.

"Ипотеките им се увеличават. Сметките за храна се покачват. Наемите им се увеличават. Единственото нещо, което не се повишава, са заплатите им."

"Мисля, че би било наистина добре Риши Сунак да поговори с нашите профсъюзи, но също така да поговори с някои от тези парамедици на първа линия, тези физиотерапевти, учителите в класните стаи, държавните служители - хора, които през последното десетилетие са поставени под реален натиск по отношение на натоварването на работното си място, които са на ръба на силите си."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Ние така или иначе сме свикнали да ни клатят, че и виетнамски донги да ни вкарат пак ще ни врътнат.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велика демокрация с пазарна икономика ,просперираща ..... Гнусен клоптор
4
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Всьщност, статията е обратна на заглавието.
3
0
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Какво го питаш. *** е.
2
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите в Британия искат да премахнат пазарната икономика. Заплатите се определят от търсенето и предлагането. Либертарианската икономика е най-добрата. Примери са Африка и Индия. Хората са бедни, но щастливи, защото живеят в свободна пазарна икономика.
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стачките са оправдание за спрялата икономика. Истинската причина са "ваксините" с които избиха много наивници.