Световната банка предупреждава за глобална рецесия

Банката понижи прогнозите си за българската икономика
11 яну 2023 19:28, Анисия Иванова
32
Световната банка предупреждава за глобална рецесия
Снимка: Pixabay

Световната банка намали своите прогнози за растеж за повечето страни и региони и предупреди, че нови неблагоприятни шокове могат да насочат световната икономика към рецесия.

Глобалният брутен вътрешен продукт вероятно ще се увеличи с 1,7% тази година, около половината от темпото, прогнозирано през юни, каза базираният във Вашингтон кредитор във вторник. Това би било третото най-лошо представяне през последните около три десетилетия след свиванията от 2009 и 2020 г.

Банката, която също намали прогнозите си за растеж за 2024 г. на 2.7%, каза, че постоянната инфлация и по-високите лихвени проценти са сред основните причини. Тя също така цитира въздействието на руската инвазия в Украйна и спада на инвестициите.

„Кризата, пред която е изправено развитието, се засилва“ и неуспехите пред глобалния просперитет вероятно ще продължат, пише президентът на Световната банка Дейвид Малпас в предговора към шестмесечния доклад на банката за глобалните икономически перспективи. Той каза, че БВП на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики в края на следващата година ще бъде с около 6% под нивото, очаквано в навечерието на пандемията Covid-19.

Последствията от период на изразена слабост в САЩ, Китай и Европейския съюз изострят други насрещни ветрове, пред които са изправени по-бедните нации. Докато инфлацията се забавя, има признаци, че натискът става все по-устойчив, като централните банки трябва да повишават лихвените проценти по-бързо от очакваното.

„Комбинацията от бавен растеж, затягащи се финансови условия и тежка задлъжнялост вероятно ще отслаби инвестициите и ще предизвика корпоративни фалити“, казват от Световната банка. „Необходими са спешни глобални действия за смекчаване на рисковете от глобална рецесия и дългови затруднения.“

Световната банка понижи прогнозите си за разширяването на българската икономика през 2023 г. и 2024 г., съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

БВП на България вече се очаква да нарасне с 1,7% през 2023 г., което е понижение с 2,2 процентни пункта спрямо оценката на банката от юни миналата година. Прогнозата за 2024 г. е ръстът да се ускори до 3,3%, като корекцията за следващата година е по-малка - с 0,4 пр. пункта.

По отношение на САЩ Световната банка очаква ръстът да се забави до 0,5% през 2023 г. - с 1,9 пр.п. под предишните прогнози и най-слабото представяне извън официалните рецесии от 1970 г. насам.

През 2023 г. очакванията за еврозоната са икономиката ѝ да остане без промяна, което е низходяща корекция спрямо ръста от 1,9% в предишните прогнози. За Китай се прогнозира растеж от 4,3% през 2023 г. - с 0,9 пр.п. по-малко спрямо предишния доклад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и каква ви е целта? Да въведете CBDC то нали!!!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни казват нещо което не знаем. Това нали беше инициирано от сатаните във WEF. Тази пЛандемия целеше ТОЧНО това - глобална рецесия и унищожаване на икономиката.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искат растеж трябва да вдигнат потреблението което без намаляне на цените не виждам как ще стане, като цяло схемата с изкуствен дефицит и 1/3 минимум печалба отгоре е доста долна измама особено когато това се прави от няколко индивида по веригата и накрая крайният потребител си плаща двойно и тройно.
16
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Когато някой много губят други много печелят. Това са сметките. Зависи на кой човек човека си и кой как ще те светне в скритите сметки.
15
0
 
5
 
! Отговори
Някой да 16 преди 1 година
Значи при тях не е лицемерие и двойни стандарти, а повече. Стандартите и всичко при тях е за тях. От Брюксел са с други сметки за хората който не са от ЕС и за нас европейците християни има съвсем други. Едните ако знаеш немски и що го годе как седят нещата експлоатация и трохи в полза на първите всичко, ако не знаеш немски и си християнин европеец имаш право само да си експлоатиран и унижаван от системи и работодатели и можеш само да духаш супата...Такива много сметки правят навън и в Брюксел..
14
0
 
2
 
! Отговори
Някой до 16 преди 1 година
Бях на един курс в Германия и имаше един банкер преподавател. Той ни даде задача да решим. Аз да кажем имам общи познания от малко стаж в тези посоки.Значи мойте сметки са точни ясни и конкретни в някаква +средна насока да кажем. Оказа се, че те смятат по съвсем друг начин и когато му казах, че при мене е логично и нормално той ми обясни, че това се смята като за кредитиране ама мрънка демек и бюрото им по-трудно така който може сече, за тях важи друг стандарт който аз не знам, че е по закон...
13
2
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 година
А ЕС ще колабира! Дори може да се разпадне ! Евроатлантиците ще бъдат линчувани от озверелия и гладен народ , но това няма да е краят на лошото ! Следващия глобален проблем ще са климатичните мигранти ! Дано не съм прав !
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали до вчера нашите родни икономически "експерти" твърдяха че ни инфлаци ни рецесия съ очакв, напротив, още тази година спад на инфлацията и рецесията и дори ръст на икономиката!
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западна Европа е в рецесия от преди пандемията . От растежа не се вади инфлацията което прави сметката некоректна и забава мерките водейки до големи проблеми. А какво направиха руснаците като им казаха че се очаква 2 % рецесия ? В края на годината девалвираха рублата и създадената инфлация реши проблема. Така излязоха на плюс .Ако не се вади инфлацията от ,,растежа,, лесно може да се изкара на плюс сметката но това не означава че не сме в рецесия.Миналата година затова имаше толкова много фалити
10
10
 
8
 
! Отговори
IT преди 1 година
Бaчкaтоpите ще го ядете голям :D
9
7
 
15
 
! Отговори
Хипермаркет преди 1 година
Надявам се западните хипермаркети да фалират и да дойдат руски и беларуски, в които цената ще е 3 пъти по-ниска.
8
3
 
8
 
! Отговори
Дръндрън преди 1 година
Нали това беше целта? Без драми!!!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали се прокарват залените политики! Липса на газ, зелена скъпа ел енергия, горива с високи цени, вдигане на лихви, плащане на въглероден отпечатък, резултат намалени производства, нарастване на цените, масови фалити, обедняване и т.н!, влак няма да има рецесия!, зелени до полудяване!
6
2
 
22
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
България ще изпадне в Стагфлация - вдигат се цените , инфлация - а Доходите се намаляват .Това се случва когато Бизнеса на Плаща Данъци .Тоест - Бизнеса в България има Свърхпечалби и ги инвестира в Чужди Държави .Трябва да се променят Законите за Печалба и Пране на Пари .
5
1
 
20
 
! Отговори
Бляк Рок: преди 1 година
"Поправка:Световната банка ГОТВИ глобална рецесия"
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По важното е да четем,че Русия е зле ;)
3
2
 
18
 
! Отговори
Банкера преди 1 година
Има един филм "Украйна в огне" гледайте го...Янукович разправяше как ходили при него от световната банка. След което същата му устрои майдан. Заради тая банка се случва това в покрайна сега. Същата на нас ни нагласи кризата от 96-97 г.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Бога Съселяни, Не Купувайте !!!
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли? То тая банка много алтава, щом чак сега го видя. Ти да видиш! А ние про-стите, грозните и мало-умните това го видяхме още преди 10 месеца. Ама като ви предупреждавахме бая кофи с акенца ни изляхте на главите. Хайде сега да видим дали ще наречете американската (уж Световна) банка, русофили. Хайде де!