Присъди за 15 души във Франция за измама с конско месо

Те са преработвали негодно за консумация от хора месо
12 яну 2023 08:20, Елка Василева
7
Присъди за 15 души във Франция за измама с конско месо
Снимка: архив, БГНЕС

Съд в Марсилия наложи присъди от осем месеца до четири години на 15 души от Франция, Белгия и Нидерландия по дело за измама с конско месо, съобщи ДПА.

Съдът призна, че подсъдимите са преработвали негодно за консумация от хора конско месо в голям и организиран мащаб, съобщава вестник "Прованс".

Водени от желанието за печалба, те са използвали фалшиви конски паспорти, печати и други манипулирани медицински документи, за да пуснат в оборот негодното за консумация месо, заяви председателят на съда Селин Балерини, докато обявяваше присъдата.

Съдът определи като основни извършители белгийски търговец на коне на едро и негов колега от Нидерландия. И двамата получиха присъди от четири години затвор, две от които условно. На белгиеца, който е поръчал да бъдат заклани стотици негодни коне в Южна Франция, е наложена и глоба в размер на 100 000 евро (107 417 долара). Холандецът трябва да плати глоба в размер на 75 000 евро.

Френски търговец на едро на конско месо получи четири години затвор, три от които условно. Търговецът, който е снабдявал с конско месо месарите в Южна Франция, също трябва да плати 75 000 евро глоба.

Твърди се, че измамата с конско месо е извършвана в продължение на пет години от 2010 до 2015 г.

В отделен процес, който все още продължава, обвинението твърди, че коне от лабораторна ферма на фармацевтична компания, които са били забранени за консумация от хора, са били заклани и продадени за консумация.
(БТА, Асен Георгиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В казармата сме яли бизонско, изхвърлено дълбоко замразено след 30години. Имаше печат 1963, а аз бях 1993-94. Беше нещо кс вкус на телешко, но много жилесто.
6
1
 
11
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Конско месо и негодно месо са две съвсем различни неща ! Конското е много вкусно ,както и колбасите от него и се ползва във цял свят,като гурме продукт...........А иначе всяко месо е негодно ако е преминало срока си на годност,или е от болни животни!
5
1
 
9
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
У нас не са ли пращали, защото имаше един случай с "отлежало" телешко.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно е по-безвредно от саламите,с които замезва българина...
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България сме с железни стомаси. Ония там са изнежени. Ния тука ядем Сичко. И не се съдим за такива дреболии.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Водени от желанието за печалба, те са използвали фалшиви конски паспорти, печати и други манипулирани медицински документи, за да пуснат в оборот негодното за консумация месо' --- БРАВО! ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИ СИ НАМЕРИ ДАЛАВЕРАТА!! ДЕН ГОДИНА ХРАНИ!!!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз като се натрових с мляко и лежах 2 дена в болницата някой лежа ли в ареста?