ЕС отпусна първите 3 млрд. евро от помощта за Украйна за тази година

От началото на войната общата помощ достига 49 млрд. евро
17 яну 2023 14:08, Елка Василева
76
ЕС отпусна първите 3 млрд. евро от помощта за Украйна за тази година
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че днес е отпуснала първите 3 милиарда евро от общо 18 млрд. евро помощ за Украйна за тази година. Средствата се отпускат като заем и ще послужат за изплащането на заплати и пенсии, както и за осигуряване на здравеопазване, образование и подслон, предаде кор. на БТА Николай Желязков.

Още по темата
Предвижда се част от сумата да бъде използвана за възстановяване на разрушената от руския обстрел украинска инфраструктура. Украйна ще трябва да изплати заема за 35 години, като първата вноска се очаква през 2033 година. Предвижда се ЕС да покрие лихвите по този заем. Следващото плащане от 1,5 млрд. евро е предвидено за март.

Украйна се обвърза с предприемането на реформи, включително в областите на върховенството на закона и борбата с корупцията, както и в енергетиката, отбелязва комисията.

В съобщението се уточнява, че отпускането на следващите части от заема ще бъде обвързано с напредъка по изпълнението на договорените условия. Пояснява се, че тазгодишната помощ за Украйна се осигурява, след като ЕК зае средства от капиталовите пазари.

От началото на войната общата помощ от ЕС за Украйна достига 49 млрд. евро, отчита комисията. Киев получи също над 78 000 тона помощи в областта на гражданската защита на приблизителна стойност над 500 милиона евро, както и военна помощ за 11 млрд. евро, се добавя в съобщението. Допълва се, че в ЕС са подслонени над четири милиона украински бежанци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ЕС!! преди 1 година
ТОЗИ НАРОД ОТ ТЕЗИ 27 СТРАНИ В ТОЯ ТАЛИБАНСКИ СЪЮЗ КАК СИ ТРАЯ ЗА ОГРАБВАНЕТО ИМ ОТ ШЕПА ФАШИЗОИДНИ УПРАВНИЦИ.?????КАКВИ СА ТЕЯ ФАНТАСТИЧНИ СУМИ КОИТО СЕ ДАВАТ ЕЙ ТАКА С ЛЕКА РЪКА НА ЮНАШКО ДОВЕРИЕ СЛЕД КАТО УК НЕ Е ЧЛЕН НА ЕС . ПО ТАЗИ ЛОГИКА ДАЙТЕ ДА ПРАЩАМЕ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА ПОСТРАДАЛИ ОТ ВОЙНИ ПО ТОЛКОВА МИЛЯРДИ КОЛКОТО ПРАЩАМЕ НА УК????ХОРА СЪВЗЕМЕТЕ СЕ!!!! МАСОВИ ПРОТЕСИ И РАЗПУСКАНЕ НА ТОЯ ТАЛИБАНОПИРАТСКИ СЪЮЗ,ОБЛАДАН ОТ ШЕПА ПАРАНОЦИ ,КОИТО НИ КРАДАТ ,ДАЛАВЕРЯТ КАКТО СИ ИСКАТ
63
1
 
11
 
! Отговори
От НАШИТЕ ПАРИ преди 1 година
Това са вноски ежегодно които плаща всяка държава членка на ЕС и включетелно и от нашия членски внос за България към ЕС и тез пари отиват при Зеленски и към държава която НЕ Е нито чрен на ЕС нито е член на НАТО.
62
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Никой нищо няма да връща. Източна Украйна минава към Русия, 3 провинции минават към Полша. Румъния взима една, а ако иска Унгария може да вземе една.
61
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Браво! ДО края на месеца още 3. А Февруари и мобилизация на 50000 евроатлантика от България като бонус.
60
1
 
11
 
! Отговори
Суверена държава а? преди 1 година
"Средствата се отпускат като заем и ще послужат за изплащането на заплати и пенсии" :) Ако не ги отпуснат - правителството умира. Значи нищо 'независимо' няма там!
59
1
 
7
 
! Отговори
Частна военна държав преди 1 година
Запада сътвори чудо! Докято Русия развива частните военни компании, запада се обзаведе със ЧАСТНА ВОЕНИЗИРАНА КОЛОНИЯ!
58
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО Как смяташ колко са загубите на ЛНДР и РФ за една година? около 20000 загинали и инвалиди. Няма да казвам какви са загубите на Ъкрайна само два факта ще спомена Посолствата трябва да връщат Украинци за да служат в трети страни и "Могилизацията" достигна ЛВОВ!!! Да погледнем самозадоволяване на РФ - само зарзават и плодове очевадно защо не произвежда. Военното производство не покрива загубите но покрива нуждите(което е най-важно) а след началото на конфликта нуждите се промениха.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Киряк - Повечето си нямат и представа за Йемен, а последния път като писах ми баннаха акаумта в туйтър ...
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60 - Заем, ама с каква лихва? И щемплаша след войанта, която може да продължи още 5 години. С 20% инфлация на година, много яко :)
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"18 млрд. евро помощ за Украйна за тази година." "Украйна ще трябва да изплати заема за 35 години," Е каква помощ е това ,след като ще ги връщат тия пари ? Пишете направо ЗАЕМ ....
54
1
 
13
 
! Отговори
Киряк Стефчов преди 1 година
Супер. А има ли новина колко дава ЕС като помощ на палестинските райони, подложени на асимилация и апартайд от Израел, на Йемен, подложен на геноцид и гладомор от Саудитска Арабия, на Конго, подложен на брутална гражданска война, на Етиопия, подложена на финансиран незнайно откъде вътрешен преврад, на Сирия, която е с окупирана 1/3 територия от САЩ? Просто ми е интересно как върви политиката на безвъзмезна финансова помощ на бившите колонизатори, сред които незнайно защо попада и България.
53
1
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До Боби.....До ИНФО Експерте кажи ми едно нещо ако една страна има ПРОФИЦИТ във външната си търговия и няма външен дълг, успява да се самоизхранва и самозадоволява базовите си нужди включително военни според теб ситуацията и не е цветуща? ----///----- Доста от посочените неща НЕ СА ФАКТ. Самоизхранването не е 100%, самозадоволяването доста под 100%, военното производство не покрива загубите на техника и най-неспасяемото - невъзстановими загуби на военен персонал.
52
1
 
14
 
! Отговори
500 млн 50 мрд преди 1 година
Значи, по 100 евро/калпак за гражданите на ЕС, вкл върху малолетните и пенсионерите. От поскъпването плащаме още 100 евро/калпак/месец. За оръжията плащаме 50 евро/калпак. Не разбирам къде са нашите интереси.???
51
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
СССР и Афганистан. Реално не е имало военна СССР операция да не е била поне частично успешна. Но Муджахедите са финансирани десетилетие от СВУ, МИ6, Пакистан, Иран дори КИТАЙ да не говорим за останалите Мюсюлмански страни в западната сфера на влияние. След 1986 е взето решение да се изтегли контингента като поетапно организирано това става до 1989.
50
1
 
9
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Може. И руснаците обявоха, че ако досега са биели по трансформаторни станции, вече почват по елекростанциите. ФАКТ
49
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква ни е Украйна, че да им плащаме там заплатите?????? Колко са уклраинските милиардери? От нималата седмица има съобщение за готвена ужасна провокация в Украйна. Вече са минирали и се готвят да взривят големо сърнохранилища, за да стане хуманитарна катастрофа. Знае се кой е и що за птица е собственикът на зърнохранилищата.
48
1
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
В Русия корупция няма... там никога не е имало...
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дочувам, че заради избомбването на електроцентралите на Украйна, тя можело да почне да клинчи електроенергия от Полша, Румъния и България и те като васали на САЩ, да я дадат, ощетявайки собствените си икономики и граждани.
46
0
 
0
 
! Отговори
OZZY преди 1 година
До Анонимен...Е,не го вземай толкова навътре де....
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44. Бие ме ама с голо Д по тупордаците и вика изкарай го по навътре...