Танкове за Украйна: Това вече е война между Запада и Русия

Военната помощ поставя по-голяма част от бъдещето на Украйна в ръцете на САЩ
26 яну 2023 22:45, Йоана Цонева
326
Танкове за Украйна: Това вече е война между Запада и Русия
Снимка: БГНЕС

Изпращането на още западни танкове в подкрепа на Украйна не означава, както някои политици понякога са опасно близо до това да намекнат, че войната вече е почти приключила - с изключение само на боевете. Войната в Украйна все още ще продължи месеци, ако не и години, и днешните решения са по-скоро стратегически завой на тялото, отколкото пълен и напълно осъществен обратен завой. Въпреки това това е безспорно важен момент, и то по три основни причини, пише в. "Гардиън".

Първата е, че бойните танкове дават на Украйна военно предимство, което, по думите на Ед Арнолд от Кралския институт на обединените служби, може да бъде трансформиращо. Трите типа западни бойни танкове, които сега се предоставят на Украйна - американският M1 Abrams, германският Leopard 2 и британският Challenger 2 - са значително по-мощни от Т-72 от съветската епоха, които формират основната част от руските и украинските танкови сили. Същото се отнася и за френските танкове Leclerc, чието изпращане в Украйна също не е изключено.

Всички тези западни танкове имат по-голяма мобилност, по-смъртоносна огнева мощ и по-силна броня от използваните от Русия. Това ги прави и по-тежки, което дава предимство на по-леките руски танкове в блатисти местности, каквито в Украйна не липсват след размразяването. Въпреки това системите за управление и навигация на съвременните западни танкове им дават възможност да действат в комбинирани маневри с участието на артилерия и пехота, включително и през нощта, с които руснаците не могат да се сравнят.

Тези предимства дават на западните танкове потенциала да пробият руските линии и да контролират формата на конфликта на значителни участъци от окупираната територия. Танковете ще играят ключова роля и в защитата на украинските линии от контраатаки. Но най-съблазнителният потенциал на тези оръжия за Украйна и нейните съюзници е, че ако те са толкова успешни, колкото се предполага, че са, те биха могли в крайна сметка да поставят Киев в позиция да диктува на Москва условията за прекратяване на огъня и мира.

До това обаче има да се извърви дълъг път. Две непосредствени възражения се открояват - числеността и логистиката. Украйна настоява за 300 танка. Днешните съобщения в Берлин и на други места показват, че броят им е по-малък от 100. Арнолд казва, че тази война е показала, че на съвременното бойно поле са необходими много танкове. Сегашният общ брой на Запада все още е много недостатъчен.

Немаловажен е и въпросът за транспортирането на танковете до фронтовата линия. Танковете на САЩ очевидно все още са в Северна Америка. Те също се нуждаят от много подкрепления. Ню Йорк Таймс съобщи, че американски служители предупреждават, че разполагането им може да отнеме години. За разлика от тях германските "Леопарди" се намират в Европа и могат да бъдат обслужвани в съседните на Украйна държави. Въпреки това всички те трябва да стигнат до бойното поле. Трябва да се създадат подходящи линии за снабдяване и поддръжка. Това е задължително секретна област, но разполагането няма да стане с едно натискане на копчето.

Втората причина, поради която днешните решения са преломни, е, че Германия се изправи срещу тях. Като се има предвид, че Германия вече е похарчила повече средства в подкрепа на Украйна, отколкото която и да е друга европейска държава (включително Великобритания), и е изпратила големи мобилни оръдия и бронирани машини, това може да изглежда грубо, но Олаф Шолц ръководи държава, която (за разлика от Великобритания или Франция) трябва постоянно да гледа както на изток, така и на запад. Той се въздържа да изпрати танкове, докато САЩ не бъдат убедени да последват примера му. Той действаше в своето време, а не по заповед на независими трибуни като Борис Джонсън. Обърнете внимание, че германският ангажимент все още е ограничен, както и този на Вашингтон, въпреки че несъмнено ще нарасне.

Още по темата
Имаше много причини за германското колебание. Всяка от тях е разбираема по свой собствен начин. Сред тях са нежеланието да се разминава със САЩ; наследството от военната история на Германия през 20-ти век; нежеланието да бъде военен лидер на Европа; разногласията в общественото мнение по военните въпроси; желанието да се запази крехкото единство на трипартийното коалиционно правителство; назначаването едва миналата седмица на нов министър на отбраната, Борис Писториус; и - никога, никога не трябва да се подценява - тревогата за отношенията с Русия.

И все пак фактът е, че необходимостта от защита на Украйна и от спиране на руската заплаха надхвърля всички тях. Шолц най-накрая премина Рубикон, макар и по характерен за него предпазлив начин, който може да послужи за подкопаване на някои от собствените му цели.

Последната причина, поради която съобщенията от тази седмица имат значение, е, че сега, по-ясно от преди, става дума за война на Запада срещу Русия за независимостта на Украйна. Това не означава, че Западът се стреми към тази война. Нито пък, че украинските сили са просто пълномощници на западните интереси; този аргумент, както казва професор Лорънс Фрийдман, би отказал на украинците правото, което те очевидно притежават. Целите на Запада също не са само отбранителни; те не се простират отвъд помощта за освобождаване на Украйна от нашествениците.

Ангажирането на бойни танкове показа, че няма точно съответствие между целите и тактиката на Украйна и нейните военни съюзници. Това е вярно още от началото на войната, когато западните държави се стремяха (както и сега) да избегнат изпадане в ядрен конфликт или се противопоставяха на призивите на Киев за създаване на забранена за полети зона над Украйна. То продължи и докато западните съюзници спореха за оръжията, предоставени на Киев, и за мащабите им - процес, в който бойните танкове дават още един пример.

Няма съмнение, че сега отношението на Запада се е втвърдило, а съюзниците на Украйна са съгласни, че е настъпил ключов момент във войната. Ангажирането на танковете потвърждава, че сега посоката е към настъпление за украинска победа. Но несигурността по отношение на броя и логистиката при разполагането на танковете не се дължи само на необходимостта от секретност. Тя отразява и продължаващата политическа амбивалентност.

В бъдеще най-важната липса на пригодност вероятно ще настъпи по отношение на прекратяването на войната, особено по отношение на намерението на Украйна да си върне Крим от Русия. Ключова тук ще бъде позицията на незаменимия поддръжник на Украйна - администрацията на САЩ. Днес Володимир Зеленски най-накрая получи част от това, което поиска, когато отлетя за Вашингтон преди Коледа, но постигайки това, той неминуемо предаде по-голяма част от бъдещето на Украйна в ръцете на Джо Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 1 година
:)
217
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не евече, тя е тякявя ат сямата нячяла и не Русия е терористът.Световният терорист е известен дори и на пингвините в Антарктида.
216
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна глупост.Руската армия не разчита основно на танкове Т-72.Основно са Т-72БЗ и сега има ,и Т-90М около 200бр и още 100 в резерв.Всичките могат да работят и през нощта нямат никакви проблеми,а Т-90М има и термокамера.Оръдието на западните не е по-мощно от това на Т-72БЗ,а това на Т-90М е по-мощно от западните.И двата модела имат и динамична защита за това са по-леки,а западните разчитат на желязото за това са и по-тежки,но не могат да устоят на ПТУР.
215
3
 
9
 
! Отговори
Кукуряк преди 1 година
Стига сте лъгали. Американците вече официално съобщиха, че M1 Abrams-а които са им обещали няма да са от наличния запас на военните сили на САЩ, а тепърва ще пръснат 400 милиона долара да ги правят и чак тогава доставят. Това едва ли ще се случи тази година. Целта (основно финансовата за военно промишения комплекс) е да се задълбочи влошаването на отношенията между Германия и Русия, тъй като сега руснаците ще взривяват германски, а не американски танкове.
214
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Куку.Нито един от изброените конфликти не е започнат от Русия..Защо сега чеченците са с руснаците,защо Саакашвили е в затвора.В Сирия единствената страна,която е помолена за помощ от редовното правителство е Русия.
213
2
 
15
 
! Отговори
50358 преди 1 година
""но постигайки това, той неминуемо предаде по-голяма част от бъдещето на Украйна в ръцете на Джо Байдън.""... ето къде е заровено кучето! Украинско-американските газови дружества, които бяха създадени през 2014-15 г. за контрол на преноса на газ към Европа и на и налетите милиарди долари в Украйна, недвусмислено говорят за продажната политика на Украинската олигархия. Украйна затъва все повече и повече в икономическото и финансово блато режисирано от САЩ.
212
5
 
3
 
! Отговори
Куку преди 1 година
До сиромах Въпроса,къде бяхте? Не към мен а към тавариш Путин,8 години уж изтребват руснаци а отговор няма!
211
7
 
4
 
! Отговори
Куку преди 1 година
До сиромах НЕ ми се пеняви,чел съм цялата ви пропаганда,когато подложихте на геноцид народа на Чечня(над 100 000 убити) Запада си замълча,след това започнаха безобразията в Грузия и Сирия,сега в Източна Европа....Няма как да стане!
210
7
 
5
 
! Отговори
Глок преди 1 година
До ussr Този номер със заплахите от ЯО приключи,просто Щатите ще прехвърлят от Инджирлик Ф16 с ядрени бомби и Украйна може да прави каквото си поиска с тях!
209
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която влезе в сила през 2010 г., забранява използването им поради безразборната вреда, която могат да причинят на цивилното население. Но в Украйна фашистката *** използва такива боеприпаси, а Естония открито призовава за доставката им.
208
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера бе нанесен удар по 4-ти цех на огнеопорният завод в Часов Яр. Съобщава се, че са използвани подобрени боеприпаси на РСЗО Торнадо С. Това са снаряди, които са регулируеми, имат подсилена бойна глава и се насочват чрез сателит. До вчера тези боеприпаси бяха в статут на прототипи и влязоха в масово производство. Всъщност Торнадо С се превърна в руски хаймар. Съобщава се, че Естония е поискала от Германия съгласие за доставка на Украйна на касетъчни боеприпаси.
207
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските войски отново се опитват да атакуват Спорни и Верхнекаменское. В Луганско направление фашистката *** обстрелва Рубижне и Кременная. ВС на РФ атакуват по земя Краснопоповка. Руската артилерия обстрелва Невски, Макеевка, Стелмаховка, Табаевка, Котляровка, Ивановка, Синковка и Двуречная.
206
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер с подкрепата на артилерия атакуват Ивановское. Целта остава същата - да се прекъсне снабдяването на украинския гарнизон по участъка от магистрала Н-32 Константиновка-Бахмут.В източните покрайнини на самия град оркестъра се опитва да пробие отбраната на фашистката ***. Западно от Соледар ЧВК Вагнер отново провежда щурмови операции в района на Благодатни. На север музикантите атакуват Роздоловка.
205
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Донецкия фронт ВС на РФ са взели инициативата в Маринка и водят щурмови действия в западната част на града. Артилерията работи в по укрепените райони на фашистката *** в Красногоровка и Авдиевка. Под обстрел са още Невелское, Первомайское, Водяное, Бердичи и Очеретино. фашистката *** отговори с удари по Донецк, Макеевка, Пантелеймоновка и Горловка. На юг от Бахмут фашистката *** обстрелва Озаряновка, Курдюмовка и Клещеевка.
204
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денис Пушилин, изпълняващ длъжността ръководител на ДНР на Русия: Превземането на Угледар може радикално да промени баланса на силите на фронта, да осигури достъп до Красноармейско и Кураховско направление.
203
3
 
3
 
! Отговори
когато всяка баба... преди 1 година
Спорите ли спорите ,..за танковете ,па за двигателя па дали ще затъне пък със какво щели да го опаткат руснаците .... руската войска губи предимство през ноща благодарение на електрониката може във кобинаия със друга също така модерна подръжка да направи големи пробиви през ноща ! Нато не са толкова умни да се наврът със голи танкове без подръжка във блато пълно със руски гранатометчици !Нали сте виждали по филмите как от хеликоптер със правилните прибори светите във тъмното и криене няма ..
202
7
 
8
 
! Отговори
сиромах преди 1 година
До217 КУКУ:Къде бяхте при подписването на договорките между Янукович и опозицията в присъствието на Европейските гараннти и след3 дена Нуланд вече черпеше с курабийки?Къде бяхте когато гориха живи 50 човека в Одеса включително и бременни жени и доубиваха останалите живи?Къде бяхте 8 години като убиваха в Донбас деца и възрастни,затова че искаха автономия в границите на Украйна и да говорят свободно на Руски,да запазят руската си култура,литература и т.н.?
201
10
 
12
 
! Отговори
Херодот преди 1 година
Има една поговорка, че човек не трябва да влиза в ситуация от която после да се чуди как да излезе. Путин май се натресе точно на такава. Ония в Москва така и не разбраха, че народите днес искат сами да определят бъдещето си и към кой икономически или военен блок да се присъединят. Тия още живеят и бленуват 18-19 век и задкулистните сфери на влияние от "Европейският оркестър" както са наричали срещите на коронованите особи във Виена.
200
12
 
16
 
! Отговори
сиромах преди 1 година
Оправданието на САЩ за употребата на атомните бомби над Хирошима и Нагасаки беше,че това се прави за да се избягнат повече жертви и се сложи край на японското участие във войната.Това ще важи ли ,ако Русия направи същото с Украйна,за да сложи край на загубите в жива сила най-вече ,а и да прекрати намесата на щатите и техните марионетки в конфликта?Защо западните държави мълчат за Минските лъжи на Меркел,Оланд,Порошенко,Макрон,Зеленски започвайки от преврата?
199
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 212. А ти защо не си пиеш хапчетата бе психар болен. ""ЕС и НАТО е длъжна да създаде ред"" Явно много сте си повярвали англофилите, ама върви да въведеш новия ред. Не ми шляпай само по клавиатурата. И като лаеш за замърсяване на природата е редно някой да ти подскаже, че най-мръсните производства са американски.