За пръв път от 1974 г.: Еврозоната изпревари САЩ и Китай по растеж

Кристин Лагард: 2022 г. беше просто странна, странна година
2 фев 2023 21:30, Анисия Иванова
169
За пръв път от 1974 г.: Еврозоната изпревари САЩ и Китай по растеж
Снимка: БГНЕС

Икономиката на еврозоната нараства по-бързо от тези на САЩ и Китай през миналата година, подчертавайки как отшумяващата коронавирусна пандемия продължава да нарушава традиционните модели на глобален растеж, съобщава The Wall Street Journal.

Данните, публикувани от от статистическата агенция на Европейския съюз във вторник, показват, че икономиката на валутната зона е нараснала с годишен темп от 0,5%. Това се изразява в ръст на брутния вътрешен продукт от 3,5% за цялата 2022 г. – по-бърз, отколкото се наблюдава в САЩ и Китай.

Това е необичайно. В продължение на десетилетия трите големи двигателя на глобалната икономика имат относително стабилно класиране: Китай расте най-бързо, следван от САЩ и след това от еврозоната. Всичко това се промени миналата година поради поетапния начин, по който големите икономики се отвориха отново след пандемията.

Данните, публикувани в четвъртък, показват, че икономиката на САЩ е нараснала с 2,1% през 2022 г., което е рязко забавяне от темпа на растеж от 5,9%, регистриран през 2021 г. По-рано този месец китайската статистическа агенция публикува данни, които показват, че втората по големина икономика в света нараства с 3%, спад от 8% през предходната година.

Последният път, когато комбинираните национални икономики, които съставляват еврозоната, растат с по-бързи темпове от тези на Китай или САЩ, е през 1974 г. Икономиката на САЩ обикновено изпреварва европейската през последните десетилетия до голяма степен поради по-бързия ръст на населението и бурния напредък в сектора на технологиите, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Миналогодишното необичайно класиране по растеж до голяма степен отразява въздействието на пандемията върху световната икономика, като времето на блокиране и повторно отваряне води до големи колебания в растежа, както и до високи нива на инфлация.

Това е ефект, който едва ли ще продължи. Тъй като Китай изостави политиката си за нулев Covid, той вероятно ще възвърне позицията си на най-бързо развиващата се от трите големи икономически зони. Междувременно войната в Украйна има по-голямо въздействие върху икономиката на Европа, отколкото върху тези на САЩ или Китай, както свидетелства забавянето през последното тримесечие на 2022 г.

„2022 г. беше просто странна, странна година“, заяви гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на панел на годишната среща на Световния икономически форум в Давос по-рано този месец. „Това не са нормални числа, това не е обичайното класиране“, добави тя.


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 месец
Личи си по заплатите в Европаламента ,но не и да го разберат в България 90% които чакат от Европа пари ,доходи и накрая мизерия и все няма пари за нас!!!
136
1
 
1
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 месец
Разтеж =инфлация ***
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-скоро, зщаото е мнгоо раздута и по-лека, пада по-бавно от великаните САЩ и Китай, но няма да продължи дълго ...
134
1
 
6
 
! Отговори
Но 143 преди 1 месец
И Войната е Мир! Живеем в Оруелска утопия затова ;)
133
4
 
9
 
! Отговори
А ся де? преди 1 месец
ЕС е пред разпад,но изпреварва.Украинската армия печели,но отстъпва.
132
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълна смешка е това. Гледам европейските индекси тая седмица - растат като бесни, въпреки че в Испания и Англия има стачки за недостатъчно пари в здравеопазването, във Франция за пенсионната реформа. Инфлацията е рекордна. Предприятия в Германия са или спряли или на държавна издръжка. Обаче иначе индексите се изстрелват. На това му се вика надуване на балон. Всичко в Европа е пълна измислица. И балона рано или късно ще се спука.
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На такива басни за някакъв евро растеж ,дори и самият Лафонтен би завидял . Сега да пуснат и една басня за суровините ...
130
3
 
5
 
! Отговори
цонко ментата преди 1 месец
извинете колко се плаща и дали е на час или на месец ? в валута или рубли ? къде да се запиша че и аз да захлебя малко , другари дайте да дадем
129
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв разтеж ! Та инфлацията се засилва в еврозоната а тия пускат партенки за разтеж
128
2
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 1 месец
хахаха по растеж на какво... на ***-рас-тията и немотията ли, гейските истъпления и ря.з,аните индивиди дето напъплиха... само германия дължи 17 трилиона долара на една единствена банка - юдейската... растеж хахаха
127
1
 
8
 
! Отговори
toi преди 1 месец
Е после ако кажат че икономиките не се хранят от войната! Арее лицемери са сичките
126
5
 
4
 
! Отговори
анонимен до 136 преди 1 месец
Тия ***, които внасят от Китай, каква конкуренция могат да са на европейските стоки. Не че в Китай не се произвеждат качествени неща, но те не са за нашия пазар. Качеството си има цена.
125
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Монетата винаги има 2 страни. Едната е , че която страна приеме обща валута, губи доста от самостоятелността на местната политическа класа при фискалната политика. За отдавна загубила суверенитета си държава като нашата това не е проблем, а напротив.Борда не е нищо по различно. Другата е , че доста голяма част от т. нар. сива икономика излиза щеш не щеш ще излезне на светло. Та ето за това много хора *** на умряло и го удрят на патрЕотизъм и носталгия по лева.
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2023 ще е икономически по трудната година! Защото Китай си отворя икономиката след ковида 2022! Европа няма вече евтини договори за енергия както 2022 и ще се конкурира с Китай за ресурси! Продуктити произведени в ЕС ще са пъти по скъпи и няма да могат да се конкурират на световния пазар с произведеното в Китай!
123
0
 
1
 
! Отговори
не знам преди 1 месец
До ano. Моля повтори си коментара на Български
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само специалисти икономисти тука даже бих казал титани, удри бай Филипе тая инфлация :)
121
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилчетата на Костадин газ пикаят в коментарите.
120
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво евро бре - защо чехия унгария полша са забранили да се говори за евро- па даже дания и швеция- докога ще ви работят като концлагеиристи - народее
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
верно ли бре - цъфнахме та вързахме- а цените до небето
118
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За пръв път еврозоната е по зле от ДР Конго