Християндемократите спечелиха местните избори в Берлин

Партията с най-много гласове обаче невинаги е начело на регионалното правителство
13 фев 2023 08:00, Елка Василева
22
Християндемократите спечелиха местните избори в Берлин
Снимка: БГНЕС

Дясноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) постигна вчера впечатляваща победа на повторните избори в Берлин, като получи 28,1 процента от гласовете, което е с 10 на сто повече, отколкото на предишните избори през 2021 г., съобщи ДПА, като се позова на екзитполове.

Партия "Съюз 90/Зелените", изглежда, е запазила своя дял от гласовете от около 18,5 процента, с минимална преднина пред социалдемократите (ГСДП), които имат 18,4 на сто от гласовете - исторически нисък резултат за партията, който може да коства поста на кметицата.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" има около 9,1 процента. Свободната демократическа партия обаче регистрира значително слаб резултат, като получи 4,7 процента и падна под прага от 5 на сто, необходим за получаване на парламентарно представителство.

Така ХДС се очертава да получи от 48 до 50 места, а Зелените и ГСДП ще имат по 31-33 места. Крайнолявата партия "Левите" ще получи 21-22 места, а "Алтернатива за Германия" - 16.

Според първоначални данни избирателната активност на повторните избори в Берлин е била 63-65 процента. Тя е по-ниска от тази на първоначалните избори през 2021 г., когато достигна 75,4 на сто. Трудно е обаче да се сравнят тези числа, тъй като по същото време се проведоха и парламентарни избори, а те обикновено привличат повече избиратели.

Вчера кандидатът на партията на консерваторите Кай Вегнер приветства резултата като "феноменален" успех и заяви: "Нашата мисия е да съставим стабилно правителство". Той заяви, че Берлин е избрал промяната. Кметицата на Берлин, социалдемократката Франциска Гифай призна победата на ХДС. Избирателите пожелаха "нещата да бъдат различни", каза тя.

Християндемократите може да не успеят да направят Вегнер кмет и може дори да не станат част от управлението на града въпреки първата си победа от повече от две десетилетия. Това се дължи на факта, че на изборите в Германия партията, която получава най-много гласове, невинаги е начело на регионалното правителство. Освен ако не разполагат с абсолютно мнозинство, което е рядкост и не се случи на вчерашния вот в Берлин, партиите трябва да намерят партньори, за да постигнат мнозинство от места в регионалния парламент.

До вота се стигна, след като гласуването през 2021 г., съпътствано с много проблеми и нередности, беше анулирано от берлинския Конституционен съд.
(БТА, Любомир Мартинов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно, искат още от същото.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вътре се сменят
7
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
В момента в Германия е пълно с иракчани, афганистанци, сирийци, ливанци, либийци, повечето от тях нищо не правят по цял ден, освен да просят. Държавата им дава по 600 евро на човек месечно. Да, Германия е богата държава. Но и най-богатата държава ще рухне, ако само дава. Ама повечето от тях не се хващат да работят. Така им е добре.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
края на "събудените" болшевики в Европа се вижда
5
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Алтернатива за Германия не желаят да има тълпи от просяци по улиците, който лежат на тротоарите, ядат и пият там и мърсят! И ходят по естествени нужди във входовете на блоковете! Всичко това го видях в Хамбург през 2019! Аз също не желая да гледам такива работи! Всичко това го направи Меркел! "Елате бе, идвайте, няма да ви спираме!".
4
0
 
10
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Медиите "прескачат" успеха на Алтернатива за Германия и либералфашистки я назовават "крайнодясна". Те така можем да наречем Левски и Ботев крайнодесни. Едно по-малко зло е, че все пак зелените не изпревариха социалдемократите и няма кметът на Берлин да е зелен ***.
3
13
 
3
 
! Отговори
Ще я търсят преди 1 година
Ще я търсят Меркел немците и Бойко българите ама още трябва да гладуват и да ги ограбват да се научат!!
2
4
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
хвани едните удари другите няма разлика
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вече нито са християни нито са демократи.