Вместо по-силно равенство, регрес на правата на жените по света

Най-ярките примери са САЩ, Полша, Афганистан
123
Вместо по-силно равенство, регрес на правата на жените по света
Снимка: Pixabay

В света се множат случаите на регрес в сферата на правата на жените. Това предупреждение отправят сдружения, чийто доклад, публикуван днес, препоръчва темата да заеме видно място на дипломатическата сцена, предаде Франс прес.

Отмяна на правото на аборт от Върховния съд на САЩ, забрана за висше образование и заемане на редица длъжности от жените в Афганистан, ограничения върху достъпа до противозачатъчни в Полша . . . Подобни стъпки назад в сферата на женските права "стават все повече навсякъде по света", осъждат тази тенденция в доклада си фондация "Жан Жорес" и феминистката асоциация "Екипоп".

Няма регион, незасегнат от това явление, което се проявява, щом "твърде различни групи решат да се обединят срещу правата на жените", коментира пред АФП Люси Даниел, говорителка на "Екипоп".

Държави, стоящи на противоположните страни на дипломатическата шахматна дъска, крайнодесни политически групировки, фундаменталистки религиозни течения – движенията срещу женските права често са плод на нееднородни съюзи, посочват авторите на доклада.

"Особено добре организирани", тези движения са свързани и "щедро финансирани", което им дава възможност да осуетяват прогресивни начинания, да поддържат статуквото и да предизвикват назадничави мерки в положението с правата на жените.

"Правителството трябва да направи оценка на тези заплахи", смята Люси Даниел, която се стреми да предизвика "политически шок във Франция".

"Малко си поехме дъх след последните избори в САЩ и Бразилия", където не спечелиха консервативните сили, "но движенията против (женските) права все още имат голям вредоносен капацитет", отбелязва тя.

Франция е сред близо десетте страни, декларирали намерение да провеждат феминистка външна политика.

С оглед на това в доклада се препоръчва "съществено" да бъде увеличена финансовата подкрепа за феминистките сдружения и феминистките борби да станат "приоритетна тема в дипломацията".  (Андрей Шарков, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: жениСАЩправа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страните, които дадоха прекалено много права и свободия на жени, сексуални малцинства и тн са в упадък, справка - западната "цивилизация".
107
3
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
"Но, все още има държави, в които жените сами не могат да излизат. Това ли ви харесва???" Това им харесва, защото са комплексари. Точат са на някакви подобия на жени, които са се напраили на маймуни със силикон, които или ги режат, защото нямат достатъчно пари или им визмат каквото могат и си бият камшика. А те после реват "Ама то всички жени са к....".
106
2
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
"Правата на мъжете не са ли нарушени? Защо все жените са жертви?"Не знам в Афганистан да забраняват на мъжете да учат, да шофират и т.н. или да са убили някой мъж в Иран, защото му се вижда косата. Айде стига мрънкахте и дуднахте, че ставате смешни, НЕ става дума за правата на жените в България.
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените, които постоянно пищят за равенство, са тези, които таят омраза към мъжете, защото са по-добри от тях
104
2
 
1
 
! Отговори
ГЕЙ ЦЕНЗУРА преди 1 година
херм афродит се цензурира ? що двуполовите ще се обидят!!
103
1
 
9
 
! Отговори
Реално погледнато: преди 1 година
Ако живата природа с милионите си години еволюция беше против половоте - нямаше да ги фиксира на ДВА! И ако мъжете и жените трябваше да ги няма като пол, хората щаха да са ***! Има неща които могат САМО мъжете и и *** неща които могат САМО жените - така семейството като ЦЯЛО има по-големи възможности и оцеляването е по-лесно! Какво неясно има за гейовете и еднополовите живеещи във защитена и изродена среда?
102
2
 
10
 
! Отговори
Абе, жена... преди 1 година
опитвам се да си представя старшината от казармата в ясла или детска градина... Ами не става бе, жена! Дечицата ще излизат от там като завършени психопати! Има професии за които е силно препоръчително нежното женско присъствие! Има и такива където е несъвместимо. Изброй ми моля, колко са жените миньори??
101
7
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Обикновено злобни и неуспели мъже пищят срещу жените и си въобразяват, че имали били повече права. Това не е така, в повечето страни правата се изравняват и не съм съгласен, че жените губели правата си. Някои пък също злобни жени си въобразяват същото. И дразнещо е да карате нашите жени да се биели за правата в ислямските страни, там трябва да си извоюват те правата, а не някой друг отвън.
100
5
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Вдигали били тежести повече от жените и пр. тъ.потии. Затова трябвало да имат повече права. Ами тогава всеки по-як мъж трябва да има повече права от всеки по-слаб мъж? А нищо не били измислили жените, ами ти да не би да си Тесла, а? Как да измислят, след като хиляди години, че и сега, са ви дундуркали и отглеждали, то не само като деца, може би между пранета, манджи, ревящи дечурлига и гледане на стари хора да ви измислят новости докато вие лежите ли......
99
6
 
4
 
! Отговори
жена преди 1 година
До дедо - нямат права мъжете ли? Я ми избройте сега колко премиери, колко президенти, колко директори, колко най-обикновени началници има жени, ще се сетите за единици като Мелони напр. А сега ми избройте колко носят *** в болниците и не само, колко мият богаташки домове и гледат старите им хора, колко гледат по ясли и градини по двадесет две годишни деца и място няма да остане да изброявам, колко са мъжете тук? Че теб те командори някоя е ясно като бял ден.
98
4
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Нормално е, прогресивните гледат кучета, консервативните гледаме деца, това се унаследява и консервативните ставаме повече.
97
2
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Мнение Кой пък ще тръгне да споделя мисли с някакъв си недоволник?
96
3
 
8
 
! Отговори
Ало,ало! преди 1 година
Винету правилно ви нарече *** туй журналята.Не чета статиите като видя заглавията.Много сте наведени,ама мнооогооо...мирише на кафяво плюс на зеленски смрадта
95
6
 
18
 
! Отговори
ПсихУлог преди 1 година
Красивата и интелигентна жена НЯМА НУЖДА да си търси правата ... тя печели уважението на мъжете и другите жени с думите си и със държанието си .. Обаче тия дето са мозъчноувредени, грозноватите и с разни психически отклонения подобия на жени имат нужда ПОСТОЯННО ДА СЕ БОРЯТ ЗА ПРАВАТА СИ и за уважението на другите. Щото само да си отворят устата и казват нещо дето или ще разсмее или ще ядоса хората около тях . Така е и простоватите мъже . Понякога трябва да маат с юмруци за да ги забележи някой.
94
3
 
2
 
! Отговори
Име преди 1 година
Ми ще си траем, като мравки, то това ни и остана на мъжете. Да се оправят.
93
1
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Винаги га пиша протиф татуирофките нъ жените някоя мъа трий ! От така бря? Щом мъа трият Начи пиша верну от истинътъ боли !
92
10
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз пък познавам много мъже с мисли само как да се напият напр. Има и жени с подобни, но и с оригинални мисли. Не се възгордявайте само защото сте се родил мъж. Гордостта е грях. Уважавайте жените и е ще ви уважават.
91
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не познавам жена в България, която да се оплаква че правата й са нарушени, мъжете обаче вдигат вой до небето, че техните права са ограничени(явно жените ги репресират), абсурдът е че масово по отделите шефовете са мъже, заплатите на жените са двойно по-ниски, а отговорностите двойно повече не само на работа, но и вкъщи и въпреки всичко българския мъж пак реве...
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До redordead - Споменатите от теб са против кои права на жените. Ислямските страни няма да ги коментираме. Там в много отношения живеят като в 10 ти век. В България например с какво са ощетени
89
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Има хиляди нюанси между хубави и грозни, както между богати и бедни мъъже. Добре, че е така, защото само за богатите ще има и жени, и всичко друго. А за да има феминизъм, има си причини, всеки е длъжен да направи нещо за живота си, дори и жените, колкото и за нищо да не ги смятат някои господа тук във форума.