Франция отново блокирана от стачки срещу пенсионната реформа

Нарушения в жп трафика, по-засегнат е въздушният транспорт
16 фев 2023 12:49, Елка Василева
22
Франция отново блокирана от стачки срещу пенсионната реформа
Снимка: архив, БГНЕС

Франция е блокирана от пореден ден на стачки срещу проекта за пенсионна реформа, който предвижда увеличаване на възрастта на пенсиониране на 64 години. Текстът предизвиква бурни дебати в Националното събрание, предаде кореспондентът на БНР.

Още по темата
Броени часове остават на депутатите във френското Национално събрание, за да обсъдят докрай реформата на пенсионната система. Текстът трябва да бъде гласуван на първо четене до утре в полунощ. Опозицията е оттеглила голяма част от предложенията за поправки, за да атакува най-оспорвания стълб на проекта - увеличаването на възрастта на пенсиониране на 64 години.

Днес опонентите на реформата отново излизат на улицата в много френски градове. Стачките в транспорта продължават, има известни нарушения в жп трафика.

По-засегнат е въздушният транспорт - на парижкото летище Орли са отменени 30 % от полетите за деня. Студентите също остават активни и организират блокади в редица университети.

В началото на зимната ваканция мобилизацията е по-слаба, но синдикатите са решени да продължат протестите. Парижката транспортна компания RATP планира нови стачки през март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Любовните преди 1 година
прегръдки на 14 февруари,денят на Влюбените, ОМакрона със Зельоньй др0гар,на фона на песента на Роксет "It Must Have Been Love" във фейса са хита на седмицата... Доста от коментарите на френчитата са,че липсва целувката и че е много красиво Gей парти за двама :)Иначе за френските пенсионери според ОМакрон - те не са приоритет,важно е да се дава ВСИЧКО за Покрайна :)
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има работа, ще работя и до 70, но работа няма, защото тук там има производство, няма селско стопанство, всички полуграмотни са на компютрите - купуват и продават, само от това се печели. Иначе да се седи в къщи е шантава работа. Ако човек е здрав, по-добре да работи нещо полезно за себе си поне, е в апартаментите не става, затова пенсионерите само се оплакват, просто нямат друга работа.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
белите да работят и да ядат бобулечки, те са новите роби, да живее многообразието, нещо още смеят са си въобразяват че континента е техен
15
1
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Купонът тече с пълна сила.Протестите акцентират въргу права на мигрантите.Днес във Франция европейци почти няма.Протестите защитават обезпечение на азиатски и африкански ислямисти с пенсии. Ето Ви реалността.Днес отказвам да участвувам в протеста.Аз не съм африканец,а Българин и за мен ЕС не прави нищо,освен да ме кара да ям буболечки и насекоми.Долу ЕС! Не вярвам нито на Макрон,нито на протестаджиите.Синдикатите са мафия на правителството!
14
1
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Привет от Каркасон,Франция! Участвувах в трите досегашни протеста. Ще поясбя.Едно е оендионната реформа,а съвсем друго онова,което разлепените из града афиши претендират.Накратко ще цитирам някои от афишите."Долу границите,свободно движение за мигрантите","Да живее Палестина".И аз питам,как така нашите достойни евреи се оказаха отново врагове,като са наши приятели?За кого са тия пенсии,щом европейците във Франция са вече абсолютно малцинство? Дали тези протести,защитаващи африканци не са на Макр
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да бачката кво сте се заскатавали, знаете ли колко много пари трябват за Украйна!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а у нас скоро ще направим възрастта за пенсиониране 70 години и никой не протестира
11
0
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Да, забравих го както и цяла България го забрави, защото си преизбра ГЕРБ и ББ на последните избори.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде ще сравнявате гань0вската кл0аkа с държава, която има 3 революции в историята си...
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионните реформи са заради огромния процент бачкатори. У нас положението е стряскащо- 90% брутално функционално неграмотни не знаят къде се намират. Бачкаторите тежат на пенсионната система, защото получават мизерни доходи, плащат мизерни данъци, а огромна част от жалките си заплатки взимат в плик. Подобно и във Франция. Гастарбайтери навсякъде, не носят нищичко на хазната.
8
5
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Забрави ли за протестите срещу ГЕРБ когато центъра на София беше все блокиран с месеци?Добре че свалихме Бойко и сега България е във възход.
7
1
 
17
 
! Отговори
А в нашата татковина преди 1 година
Никой ме протестира и не блокира София. Българинът е богат, не е като французина да си брои стотинките.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не протестираме, защото не доживяваме до пенсия.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия хората защо не стачкуват? Защото живеят добре и се гордеят със лидера си и с държавата си.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще работят и до 90... като не са родили достатъчно деца. Ако искат можем да им пратим малко, така матови са леко, приличат на техните, ще се интегрират лесно.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората си отстояват правата, тука най-много да псуваме пред телевизора и да набием жената !
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имате гилотина! С мирни и културни протести, на които възпитано се усмихвате на управляващия бабофил нищо няма да постигнете!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете ги французите ... важна е, ние да работим до 70 години и да не мрънкаме за 800 лв. на месец !