Навършат ли 16, испанците сами ще избират пола си в личната карта

Това ще става само с декларация
Обновена: 20 фев 2023 06:09 | 19 фев 2023 20:32, Нели Христова
112
Навършат ли 16, испанците сами ще избират пола си в личната карта
Снимка: БГНЕС

Испанският парламент прие окончателно закон за свободен избор на пола в личната карта за лица над 16 години. Необходима е само обикновена декларация. Промяната мина след месеци разгорещени дебати в самата управляваща лява коалиция, водена от социалистите. Тази година в Испания предстоят парламентарни избори.

Проектът беше знаков за по-малкия партньор - радикално-лявата формация "Подемос". Това е гигантска крачка напред, отбелязаха вносителите. Според тях законът премахва ограниченията за трансексуалните хора и премахва виждането за тях като патологични случаи.

Досега възрастните в Испания можеха да заявят промяната на пола само при наличие на медицинска експертиза, която констатира полова дисфория, психиатрично състояние на безпокойство Изискваше се и доказано хормонално лечение в продължение на две години. Непълнолетните се нуждаеха и от съдебно разрешение.

Новият закон премахва всички подобни изисквания, като лицата на 14 и 15 години могат да кандидатстват, ако техните родители или законни настойници са съгласни. За лица на 12 и 13 години се изисква и разрешение от съдия. Така Испания става една от малкото страни с подобно законодателство. Пионер в Европа стана Дания през 2014 година.

Необходимостта от законодателство в защита правата на транссексуалните стана особено остра заради рязкото нарастване на броя на хората с оплаквания от дисфория - форма на дистрес, причинявана от несъответствие между биологичния пол и пола, с който човек се идентифицира. Напоследък обаче няколко европейски страни, които бяха пионери в защита правата на трансексуалните, преосмислиха позицията си. Сред върналите някои ограничения бяха Швеция и Финландия. Британският парламент миналия месец блокира шотландски закон за правата на трансексуалните, подобен на приетия в Испания.

Преди година Швеция спря хормоналната терапия за малолетни, освен в изключително редки случаи, подобна стъпка направи и Финландия през 2020 г. Самоопределението на половата идентичност създава бъдещи проблеми, които още не са решени, посочва ООН.

Така например отделните страни трябва да преценят дали някой, роден като мъж, но получил сертификат за жена, трябва да има достъп до всички програми и категории за биологични жени.

Междувременно испанските депутати приеха и закон за платен отпуск на жени с остри болки при месечното си неразположение. Мярката засега е без прецедент в Европа, но е в сила в Япония, Индонезия и Замбия. Испанският текст не посочва продължителност на тази отпуска по болест, която се дава от лекар и се финансира от испанските социални служби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле Мале?Тоя свет ще се закрие?Къв е тоя трети пол?Природата го е създала.Това е бай голямото безумие.Тез хора вярват ли в бога?
49
1
 
7
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Седя и се чудя какъв пророк беше - оня ром дето "сърцето му беше фен на Локо Пловдив" дето преди 15тина години каза "Когато баща ми беше майка".... Колко прозорлив е бил брата ром!!!! Потърсете при чичо Гугъл "Когато баща ми беше майка" да си припомните и да се посмеете.Тогава се смеехме а скоро ще плачем.
48
2
 
23
 
! Отговори
Луцифер преди 1 година
Таман подходяща възраст за взимане на импулсивни и грешни решения. Добре са го измислили! Браво.
47
1
 
13
 
! Отговори
Гигантска крачка преди 1 година
напред за по-малкия партньор - радикално-лявата формация "Подемос". А тази година в Испания предстоят парламентарни избори. Е, ясно - хем формацията печели пари от Сорос, хем гласовете на "дисфоричните" испанци - един изнервен от немотия, друг от това, че не му става, някои пък от менструални болки... И като си сменят пола, ще забогатеят, ще станат потентни или менструацията няма да ги кара да се чувстват като луди крави.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам да изпреварим всичкОТО акъл от ЕС и освен велоалеите да прецака ме още лента, за *** с тротинетки!!!! Все пак откъде накъде КАТ ще пише актове на Емили с тротинетката, че карала по магистралата?!?! Ами това е дискриминация и ограничаване на човешки права.Като видите Емили бийте десен мигач и отбийте в канавката да МУ дадете предимство....
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все по-често виждам млади хора, които не знаеш от какъв пол са.Много жалко, света отива към разпад.
44
11
 
3
 
! Отговори
13годишен преди 1 година
честито на испанците , айде скоро и у нас :)
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да се тъпчат с разни химии и лекарства нищо не се променя. Щом си роден мъж и ц...и да си сложиш и да го отрежеш, накрая пак си си мъж.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нещо ще прецака и хората с различна сексуалана ориентация,само, че те още не са го разбрали. Когато го осъзнаят вече ще бъде късно. Както за тях така и за нас.Подчертавам нямам нищо против тях, кой с кого мачка чаршафите си е негова лична и интимна работа която не интересува никои друг.
41
2
 
19
 
! Отговори
Евро Очила преди 1 година
Гошо е билогичен мъж , но Гошо определясоциалния си пол на жена .Гошо примерно е измамник, крадец , убиец .Полиццията залавя Гошо ,изправят го пред съдът и го осъждат да изтърпи наказание в затвор. Гошо заявява че е е жена , а не мъж . Съдътприематози факт и го изпраща в сливенския затвор за жени . Гошо започва да прави секс със съкилийнички .ДА билогично Гошое мъж носе определя по социалния си пол като жена, освен това Гошо в затвора окривачее лез , бийка . Гошо е жена лез .бийка която ПО БИЛОГИЧЕН ПОЛ Е МЪЖ ! А ЧЕСТИТО ОТВЪД ПРЕЗ ОКЕАНСКИ АТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ !
40
3
 
29
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
Могат да изберат сексуалните си предпочитания само, Бог и природата вече са им избрали пола!
39
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли спряхте руската телевизия, за да ни пълните главите с испанските новини.
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НСР в целия му блясък, а скоро и в България!!!!Нямам нищо в pеDerasтията, но имам против да ми я натрапват а още повече да я натрапват на децата ни .... Атакуват съзнанието им и манипулират мнението им в най-бурната и противоречива възраст а именно пубертета!!!!! Сега на 16г. а следващата стъпка каква ще е - щом проговори детето да може още на 6г. да поиска операция за смяна на пола и хапчета за хормонална терапия!!!!
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЪЛНИ КУ КУН ДЕ ЛИИИИИИИИ
36
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 години си имал син и изведнъж излизайки от паспортна служба идва и ти казва, тате, вече имаш дъщеря.
35
6
 
7
 
! Отговори
Спокойно преди 1 година
Либерализмът е болест, а ислямът е лекарството!
34
0
 
19
 
! Отговори
Гейщината в Испания преди 1 година
е пословична - пълно е с геюви
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е предсказано. Затова в старите книги пише света ще бъде унищожен. Преди нас е имало много други светове и цивилизации които са унищожени по различни начини. Последното мащабно унищожение е направено със вода. За следващото се знае че ще стане със огън. Защо със огън? Ами защото само огъня може заличи напълно това което сме построили. За предишните цивилизации водата е била достатъчно защото оса използвали естествени материали. Не имали толкова стомана, стъкло, синтетични пластмаси.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето за това ще бъдат всички в ЕС чепирани, за да знаят кой, кой е!
31
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При шведите вече няма майки, а родител, който ражда децата. Испанците и те изплискаха легена.