Половин милион германци подписаха петицията "Манифест за мир"

Те са против правителството да изпраща танкове на Украйна
19 фев 2023 18:15, Нели Христова
139
Половин милион германци подписаха петицията "Манифест за мир"
Снимка: БГНЕС

В петиция, озаглавена "Манифест за мир", две жени - Алис Шварцер, основател и издател на германското феминистко списание "ЕММА", и Сара Вагенкнехт, политик от германската партия "Левите" - предупреждават за "приближаване към световна и ядрена война".

Украйна, подкрепяна от Запада, би могла да спечели отделни битки, но не и война срещу ядрена сила, посочват авторките на петицията. Те призовават канцлера Олаф Шолц да "спре ескалацията на доставките на оръжие" и да оглави силен съюз на германско и европейско равнище за прекратяване на огъня и започване на мирни преговори, пише БТА.

Двете жени призовават за "бунт за мир". На 25 февруари пред Бранденбургската врата в Берлин ще се проведе митинг, който ще направи видима "мълчаливата половина от германското население".

Според 58% от участниците в социологическо допитване, проведено от базирания в Берлин институт за проучване на общественото мнение "Инфратест димап" по поръчка на телевизия А Ер Де, се полагат твърде малко дипломатически усилия за прекратяване на войната в Украйна. Почти две трети от анкетираните германци (64%) не са съгласни страната им да предостави изтребители на Киев. Въпросната идея се подкрепя от едва 23% от респондентите, а 13% не могат да преценят или не желаят да споделят позицията си.

Следва пълният текст на Шварцер и Вагенкнехт:

Манифест за мир (без съкращения)

Днес е 352-ият ден от войната в Украйна (10.2.2023 г.). Досега са убити над 200 000 войници и 50 000 цивилни. Жени са изнасилвани, децата са уплашени, цяла нация е травмирана. Ако сраженията продължават по този начин, Украйна скоро ще бъде една обезлюдена, разрушена страна. А много хора в цяла Европа също се страхуват от разрастване на войната. Те се тревожат за своето бъдеще и за бъдещето на децата си.

Украинският народ, брутално нападнат от Русия, се нуждае от нашата солидарност. Но каква ще бъде солидарността сега? Колко дълго още ще продължават боевете и смъртта на бойното поле в Украйна? И каква всъщност е целта на тази война една година след началото ѝ? Германската външна министърка неотдавна каза, че "ние" водим "война срещу Русия". Наистина ли?

Президентът Зеленски не крие целта си. След обещаните танкове, сега той иска изтребители, ракети с далечен обсег и военни кораби, за да победи Русия на всички фронтове? Германският канцлер все още уверява, че не иска да изпраща нито изтребители, нито "сухопътни войски". Но колко "червени линии" вече бяха пресечени през последните месеци?

Трябва да се притесняваме от възможността Путин да предприеме максимално мощна контраатака при нападение срещу Крим. Дали не се движим неумолимо по хлъзгавия склон към световна и ядрена война? Това няма да е първата голяма война, която започва по този начин. Но може да се окаже последната.

Възможно е Украйна да победи в отделни битки с подкрепата на Запада. Но тя не може да спечели война срещу най-голямата ядрена сила в света. Това казва и най-високопоставеният американски военен, генерал Марк Мили. Той говори за патова ситуация, в която нито една от страните не може да спечели чрез сила и войната може да бъде прекратена само на масата за преговори. Защо това да не стане сега, веднага?

Преговорите не означават капитулация. Преговорите означават правене на компромиси и от двете страни. С цел да се предотвратят нови стотици хиляди жертви и още по-лоши неща. Ние също мислим така, половината от германското население сега също споделя тази позиция. Време е да ни послушате!

Ние, гражданите на Германия, не можем да влияем пряко на САЩ и Русия или на европейските ни съседи. Но можем и трябва да държим нашето правителство и канцлера отговорни и да му напомняме за неговата клетва "да предпазва германския народ от вреди".

Призоваваме канцлера да спре ескалацията на доставките на оръжие. Сега! Той трябва да оглави силен съюз за прекратяване на огъня и за започване на мирни преговори както на германско, така и на европейско равнище. Сега! Защото всеки пропуснат ден коства живота на до 1000 души и ни приближава към трета световна война.

Половин милион германци вече са подписали петицията

Вече 500 000 германци са подписали петицията на Шварцер и Вагенкнехт, съобщи телевизия Ен Де Ер. Сред първите, поставили подписите си под текста, са политикът от Християндемократическия съюз (ХСС) Петер Гаувайлер, историкът Петер Бранд от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), теологът Маргот Кайсман, която е и бивша председателка на Съвета на Германската протестантска църква, теологът Антие Фолмер от "Зелените", която е бивша заместник-председателка на германския Бундестаг, политикът от ГСДП и бивш заместник-председател на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген.

Реакции

Германският министър на отбраната Борис Писториус се отнесе критично към инициативата на Шварцер и Вагенкнехт. "Искането да не се изпращат повече оръжия на Украйна, за да се стигне до мирни преговори, е много наивно и същевременно ще подейства като сигнал към Путин, сякаш му казване: "Оставяме всичко, продължавай нататък", заяви Писториус, цитиран от в. "Велт".

"Какъв мир е това, когато трябва да живееш под руска окупация, като всеки ден се притесняваш, че ще бъдеш хладнокръвно убит, изнасилен или дори отвлечен?", каза германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от в. "Берлинер цайтунг", в коментар за манифеста. Един "диктаторски мир", за какъвто някои сега призовават, не е мир. "Това би означавало Украйна да бъде подчинена на Русия. Справедливият мир би бил хората в Украйна отново да могат да живеят свободно", заяви Бербок.

"Доставките на западни оръжия са предпоставка за равнопоставени преговори с Путин", каза пред телевизия Ен Де Ер Катрин Гьоринг-Екард от "Зелените".

"Усещането ми е, че все по-често съм потисната от това, че се обсъждат само военни решения: още повече оръжия, първо отбранителни танкове, сега щурмови танкове, вероятно ще последват и самолети, подводници, бойни кораби. Мисля, че всичко това представлява ескалация и бих искала да видя деескалация, мирни преговори, спиране на убийствата", заяви пред германската медия теологът Маргот Кайсман.

"Манифестът на Шварцер и Вагенкнехт е остро обругаван от онези, които настояват за повече и по-бързи доставки на оръжия за Украйна. Засега най-безобидното обвинение е, че манифестът е "наивен". Критиците на манифеста за мир твърдят, че доставките на танкове "Леопард", на изтребители и на ракети с далечен обсег нямат алтернатива. Тези, които казват, че демокрацията няма алтернатива, обаче всъщност се опитват да си присвоят истината и сами се поставят в грешна позиция, отказвайки се от диалог. Но човек трябва да дискутира, трябва да се бори за намиране на правилния път”, пише журналистът от "Зюддойче цайтунг" Хериберт Прантъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обективно това се нарича плутокрация !
115
0
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
В нашия свят (западния дмократичен), са вече на лице две обществено политически класи: Управляващ елит и Манипулиран електорат. Независимо от имената на политическите партии и т.н. големи Политически семейства, Управляващият елит е един ръководен от САЩ. За който и да гласува човек, той попада в електоралната зависимост на елита за който е гласувал и от него не зависи нищо. За това са свдени до минимум или манипулирани допитванията до хората (референдумите). Това е "Залезът на демокрацията".
114
0
 
5
 
! Отговори
Абе почвате преди 1 година
да разбирате!! Явно сте видели гнусните урки! Тази *** не заслужава никаква помощ!
113
0
 
10
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Войната е пагубна за Европа!Ястребите и в САЩ и в Европа вече го осъзнават,но не могат от самосебе си да си сменят реториката.Виж,като има петиции,протести или референдуми,тогава ще имат извинение.Да се надяваме до лятото войната да е приключила.Естествено ,Зелето ще трябва да преглътне(като му наредят господарите) че,източните републики ще бъдат Руски.
112
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Ние всички живеем в Америка! Америка е чудесна! Ние всички живеем в Америка! Америка! Америка! Това не е любовна песен! Кока-Кола, чудо! Ние всички живеем в Америка! Свободата свири на всички цигулки! Музиката идва от Белия Дом! И пред Париж стои Мики Маус...
111
1
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Най после европейците се противопоставят на богатият елит който си води тези битки Стига Спрете Сега избиват се хора знаете ли това и Докога и защо Европа защо се въвлича в този конфликт Елитът не виждате ли какво става наистина НЕ искам аз децата ми близките ми да плащат цената на тези битки Спрете да въвличате Европа в тези конфликти Кой плаща цената елитът знаете ли или не ви интересува Америка е много далече А ние сме тук опомнете се не пращайте никакви оръжия Стига
110
1
 
16
 
! Отговори
нн преди 1 година
Германците се усещат. Франция, САЩ, Великобритания и Русия са с окупационни войски в Германия след ВСВ. В момента окупатори са само САЩ, другите ги няма там. САЩ окупираха и цяла Европа, там е проблема. Докато САЩ не се изметат и те от Германия, Европа я чака тегло.
109
0
 
4
 
! Отговори
Указ 35 от февруари преди 1 година
Член 61 се изменя така:Въоръжени сили на Република България могат да бъдат изпращани и използвани самостоятелно или в състава на многонационални военни формирования извън територията на страната и в състава на многонационални военни формирования на територията на страната при спазване на българското законодателство, целите и принципите на Устава на ООН и другите международни договори в сила за Република България, като се отчитат националните интереси.
108
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците са добри и умни хора но и при тях както и у нас и в цяла европа са плъзнали палетата на САЩ. Престъпници отгледани в американски инкубатор с изкуствен интелект. Не си личи по нищо да имат естествен.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците обикновените са добри и мили хора.
106
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великобритания трябва да се разпадне на малки графства а САЩ на отделни градчета държави и махали.
105
0
 
17
 
! Отговори
милен преди 1 година
Не половин милион ако цяла Германия 80 милиона да излязат пак няма да се промени ако целият ЕС около 500 мили оно население пак няма да ги спре Англосаксонските престъпници няма да ги спре както не ги спя когато милиони протестираха срещу войната в Ирак.Само и единственото решение е разпадането им на малки държави и светът ще види и мир и спокойствие защото са като чума заплащаща цялото човечество.. '''''' О Господи кога ще бъдеш справедлив, добър мил и загрижен и ще спасиш светът и човечеството от тези ***.'''''' Знам ,че тези св...не казват ''''Господ обича Америка ''''' .
104
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 500к? изтървали сте една 0 и фактор 10 поне. Немците може да не са "жълти жилетки", не излизат по улиците (Берлин е друга бира), но това не значи, нищо. Знате лафа "тихата вода е най-опасна". Е немските политици не, но скоро ще го научат.
103
1
 
17
 
! Отговори
figil преди 1 година
До Анонимен Германците са дори по-зле от нас, те са все още под окупация. Тази изтъркана дума демокрация тотално загуби смисъл, имайки се предвид, че мнозинството не взима решения, а го прави малцинството.
102
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега петков, василев, хр. иванов и всичките самообявили се за "добри сили" :D :D :D ще викнат "Криза! Позор! да се свалят правата на 2/3 от германците! Германците са путинисти!" :D Щом "обявяват" 60%, значи са повече. А извън Германия да не говорим! Обикновените европейци разбират, че Русия е агресор, помагат БЕЗ ДА СА ДЛЪЖНИ, но осъзнават, че вече си правим сепуко - САЩ и Китай печелят, всички останали страдат. Това, че си защитаваш собствената държава не те прави путинист! Пропагандата ойде
101
0
 
38
 
! Отговори
Ха преди 1 година
ДВЕ ТРЕТИ от Германците били ПРОТИВ изпращане на тежко въоръжение от СОБСТВЕНАТА им армия. Твърдят, че Русия може да бъде отблъсната, но не може да бъде разгромена, защото е ядрена сила. Единственият начин бил преговори и да ги принудят НЕвоенно да се разкарат от Украйна. ГЕРМАНИЯ-най-либералната държава в ЕС, и то либерални организации! Цитира го Българска "медия"! Нали уж само Радев мислеше така? Май като военен разбира доста повече и единствен има топки да отстоява позицията на народа си!
100
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руската пропаганда добре си върши работата. Ако ЕС така продължава то ще падне под ботуша на диктатора. Горкия и объркан ЕС, в него живеят едни човечета които не могат нищо да решат, а политиците още по скопосани
99
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, я гледайте колко много рубладжии имало в Германия, ахаха
98
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кремъл добре си върши работата, създавайки подмолни групи в германия и други държави в ЕС. Но защо нашите политици спят
97
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, там все още имало хора които да мислят. Тази война е само заради тези отвъд океана, на тях така им идват пари, продават всичко в цяла Европа, дори и ние най-бедните им дадохме пари за F16, а кога ще ги имаме не е ясно. Долара се вдигна за тази 1 година и са доволни. Европа страда и отслабва, но тия в Брюксел се подчиняват на чужди интереси, което е предателство. Никой не се стреми да се търси мир, лицемерието е огромно.