ЕК предлага въвеждането на електронни шофьорски книжки

При взета книжка в една страна водачът да не може да шофира в целия ЕС
1 мар 2023 13:10, Елка Василева
41
ЕК предлага въвеждането на електронни шофьорски книжки
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия предложи днес в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки. Предложението е свързано с целите да се постигне по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя и извършените в чужбина нарушения да не остават ненаказани, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Комисията предлага водач, лишен от право на управление на моторно превозно средство в една страна от ЕС, да не може повече да шофира и в останалите европейски държави.

Запазва се възможността водачите да поискат издаването на свидетелство за правоуправление на пластмасова пластика, уточни на пресконференция еврокомисарят по транспорта Адина Валян.

Тя допълни, че се предлага също шофьорски изпити да се полагат при навършването на 17 години. Запазва се изискването за навършване на 18 години за придобиването на право на управление на моторно превозно средство.

Предвижда се изпитателен срок от поне две години за начинаещите водачи след успешното преминаване на изпита, както и правило за пълна забрана за управление в нетрезво състояние.

Отчита се, че две от всеки пет пътни произшествия със смъртен случай включват участието на водач на възраст под 30 г., макар че младите водачи са само осем на сто от всички водачи на автомобили в ЕС.

Валян уточни, че засега едва 60 на сто от глобите, наложени за нарушения на пътя в чужбина, се плащат.

Миналата година жертвите на пътя в ЕС са били над 20 000, като повечето от загиналите са пешеходци, колоездачи и водачи на мотоциклети.

Комисията предлага в правилниците за движение по пътищата в ЕС като нарушения да бъдат включени неспазването на достатъчно разстояние спрямо движещото се отпред превозно средство; опасното изпреварване или паркиране; пресичането на непрекъснати бели линии на хоризонталната пътна маркировка; движението в насрещно платно; неспазването на правилата за осигуряване на коридор за спешни случаи; използването на претоварено превозно средство.

Предложенията ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тука ушевите ще изреват, че няма как да прибират пари за супа
15
2
 
12
 
! Отговори
хартиеното пшлашило преди 1 година
не ща пък, аз искам да си се редя по опашки в кат
14
0
 
0
 
! Отговори
до Ончо преди 1 година
объркал си 1 буква в името си, вместо "н" тряа да е "в ' , грешка в натискането на бутона предполагам
13
4
 
20
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
"ПЕРФЕКТЕН" закон, браво. Не забравяйте да въведете книжки и за велосипедите, ролерите, скейтборда и пр. Защо само шофьорите ще ги цакате, другите също имат пари. ХАХАХАХА Наистина скоро ще стане някоя ЕВРОПЕЙСКА революция. Не ти трябват оръжия и взривове. Като се съберат няколко милиона и ще изметат с голи ръце. Дори може да ги окичат на някой стълб управляващите "УМНИЦИ".
12
3
 
10
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
жертвите са за тва че карате като такива квито сте. Никаква ифраструктура не ти е виновна, кат не е хубав пътя караш бавно, ако си нормален човек и ти е жив инстинкта за самосъхранение. Инак при Сб. Петър, кво ще кажеш - ами инфраструктурата, за тва съм тука. не че съм аз виновен
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тотален контрол следващата стъпка ще е чипиране на оФцете.
10
3
 
27
 
! Отговори
Ончо преди 1 година
Германците го вкараха този закон. Колко десетилетия се изминаха от 45 г. до сега, и нациста си остава нацист. Модерен концлагер и правене на пари, нищо друго.
9
3
 
5
 
! Отговори
неее преди 1 година
ние сме за хартии, не щем "Мадуровите" книжки, както казват зомбираните
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре НЕ! После ще поискат и еднакви регистрационни табели на автомобилите да имаме. Това няма да реши проблемите по пътищата. Жертвите са предимно заради инфраструктурата. Пример - ако има повече ленти в едната посока то няма да има неправилно изпреварване. Ако колоездачите си карат по велоалеи то те няма да се бутат между колите на пътя където поначало не им е мястото. Неправилно паркиране - да направят паркинги за да има къде да се паркира и т.н.
7
5
 
26
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
ЕС не спряха с глупостите. От какъв зор ? Всичко друго е ОК , само шофьорските книжки им пречат.То не бяха светещи фарове , електрички, сега и електронни книжки. Една хакерска атака и сме без книжки.Не бива да ни се отнема нещо , което сме постигнали през живото си. Когато САЩ ги въведат , тогава и ние.
6
1
 
12
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
То между другото не знам как е сега положението у нас с корупция в издаването на книжки, преди 10 години бе брутално мой познат дайаджия уреждаше по 20-30 книжки седмично и за всички тях получаваше подкупи, не ги разбрах тези хора защо плащат за книжка, да се стане шофьор не е толкова трудно лесно си взех книжката от първия път без да чета закон за движение и листовки, сигурно някоя блондинка дето 10 пъти я късат на листовки :)
5
0
 
26
 
! Отговори
Мумюн преди 1 година
Асан дето не знае български,камо ли да чете и пише как ще вземе книжка тогаз!?
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕК да апват бръмбари скакалци червей
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да от родата на Урсула да не би да има софтуерна компания?
2
1
 
23
 
! Отговори
Ама разбира се преди 1 година
решиха всички проблеми!!!
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бутат ни към дигиталния концлагер. Няма да стане, марионетки!