Как хората в Европа са оцелели през ледниковия период?

Останали са намерилите убежище в части от Франция и Иберийския полуостров
28
Как хората в Европа са оцелели през ледниковия период?
Снимка: Pixabay

Европа не е била рай по време ледниковата епоха, когато огромни ледници са заемали значителни части от континента и са превърнали обширни площи в негостоприемни за хората, предаде Ройтерс, като цитира данни от ново проучване.

Но видът ни - нов имигрант в Европа, все пак оцелява, макар и с големи трудности.

Учени представиха анализ на данни за генома на 356 ловци-събирали, обитавали региона преди между 35 000 и 5000 години - време, включващо най-студения период на ледниковата епоха между 25 000 и 19 000 години. Това дава възможност да се дешифрира динамиката на населението в праисторическа Европа, включително движението на групи от хора и някои техни основни физически черти.

Докато някои популации кротуват и оцеляват в относително по-топлите части на Европа, включително във Франция, Испания и Португалия, други измират на Апенинския полуостров, сочи проучването.

Изследването също така дава представа за появата на характеристики като светлата кожа и сини очи при европейците.

"Това е най-големият древен набор от геномни данни в Европа ловци-събирачи, създаван някога", казва палеогенетикът Козимо Пост от университета в Тюбинген, Германия, водещ автор на проучването. Данните са публикувани в списание "Нейчър".

"Това опреснява познанията ни как човешките същества са оцелели през ледниковата епоха", добави колегата му и съавтор на изследването Хъ Юй от Пекинския университет.

Европа е била дом на неандерталците, но след като те са изчезнали преди около 40 000 години, предшественикът на нашия вид - хомо сапиенс, се установява на континента.

Хомо сапиенс се е появил преди около 300 000 години в Африка, след което се разпространява по целия свят, достигайки Европа преди поне 45 000 години.

Тогава различни групи ловци-събирачи бродят из европейските територии, ловуват големи бозайници, включително вълнисти мамути, носорози и северни елени, събрат ядливи растения. По време на най-студения период от ледниковата епоха континентални ледници покриват половината площи в Европа, а голяма част от останалите са тундра със замръзнала почва.

Единствените хора, оцелели през този най-суров период в Европа, са били ловци-събирачи, намерили убежище в части от Франция и Иберийския полуостров, установи проучването.

Апенинският полуостров, за който преди се смяташе, че е бил убежище за хора през този период, е бил точно обратното – всички негови жители са загинали.

"Голяма изненада е, че хората там са изчезнали", казва водещият автор на изследването Йоханес Краузе, директор на Института "Макс Планк" за еволюционна антропология.

Този регион е бил отново заселен преди около 19 000 години от ловци-събирачи от Балканите, които впоследствие се разпространяват в цяла Европа.

"Преди между 14 000 до 13 000 години климатът става по-топъл и повечето части на Европа постепенно се превръщат в гори, каквито са днес", казва Хъ Юй.

Представители на вида хомо сапиенс, навлезли в Европа след миграцията от Африка, са били тъмнокожи. Данните за генома показват промяна към светла кожа сред хората в Европа преди между 14 000 и 8000 години, което се ускорява с последващото разпространение на земеделието на континента.

Определени черти на западноевропейските ловци-събирачи, известни със сини очи и тъмна кожа, се различават от тези в Източна Европа, които имат светла кожа и тъмни очи. Тези две популации започват да се кръстосват едва преди около 8000 години, след като първите фермери пристигат в Европа от Анадола – съвременна Турция, и изтласкват всички ловци-събирачи на север. /БТА, Теодора Славянова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: хораледников период
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Как хората в Европа са оцелели през ледниковия период? - По цял ден са търчали и събирали лешници - като онази шаннтава каттерица...
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, май трябва хората да се подготвят за нова ледникова епоха! Е нали беше глобално затопляне, после изменение на климата, сега пък ледников период. Ясно, кой какво иска, това. Ама ледниковия период ще липсват храни и тогава какво!!!
16
0
 
5
 
! Отговори
мхм преди 1 година
всъщност така наречените ловци-събирачи са Северно-македоноидидоказаха учени от сКопие
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да сме оцелелеи, ами не е имало ЕС.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на руският газ.
13
0
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
А знаете ли от къде идва кавалерството ? От прастари времена ! Отстъпваш място на жената първа да влезе в пещерата,защото не се знае вътре може да има мечка ....!
12
4
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Чудя се още как разни професори историци са станали такива ? Без да имат понятия от лов,оръжия и хладно такова ! Съвременен слон се отстрелва най малко с калибър 375 Холанд и Холанд (9,5X 82 mm) Това е най малкият калибър за голямата петица ! А в дълбоката древност животните са били много по едри и диви ! И как са палили огън в ,,сибирският" студ по време на ледниковия период ? Сигурно са гледали оцеляване на предела ? Ще падна от смях !
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То такива същества отново са населили Франция и Иберийския полуостув, като отново са дошли от Африка. "Ловци събирачи" населяват и България, но са дошли от Индия.
10
2
 
8
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Да ловуваш мамут с копие е все едно да строиш 15 етажна сграда с турци - първобитна история!
9
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
Гледайте знаменития филм на режисьора Жан Жак Ано войната за огъня ! По руските сайтове върви като борба за огонь ! Има го в Ютуб !Ще научите много !
8
3
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Никой не знае ! Има само предположения ! Аз лично не съм съгласен с твърдението ,че древните от нашата праистория са ловували мамути ! С копия ????? И то с кремъчни върхове ????? . Хайде да дам едно копие на някой отворко дето твърди подобно нещо да отиде да намушка един див слон в Африка и да видим дали ще остане жив ? А мамута е бил по едър !
7
5
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 година
тъжна статия за българските расисти,ксенофоби и т.н
6
1
 
25
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Тече обратният процес - белите европейци със сини очи почерняват с всяко следващо поколение.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кротували във Франция... Превод на settle down? :-)))
4
3
 
22
 
! Отговори
Ето как: преди 1 година
Използвали са ВЕИ,фотоволтаици и са държали климатика на 19С в пещерата! Рециклирали са костите на изядените динозаври по големина и вид,а кожите са ги носели като двулицеви якета като се изцапат! Къпали са се двуточково и са ползвали тротинетки да си охлузват кайсиите по камънаците! В унисон с евроGейските ценности с хапвали богати на протеини буболечки и са пасли трева,за намаляване на въглеродния отпечатък!Били са набодени с по 10 бустера и са носили маски и на лицето и вместо *** :)
3
2
 
19
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
Ме са нападали Русия, така са оцелели.
2
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На дневен ред е как ще оцелее Европа под американско иго, вече почти сто години
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яли са насекоми, като сега? Само че замразени в естествен фризер.