Във Франция отново стачкуват срещу пенсионната реформа

Трудовите протести ще продължат и през следващите дни
7 мар 2023 19:51, Елка Василева
10
Във Франция отново стачкуват срещу пенсионната реформа
Снимка: архив, БГНЕС

Доставките и преработката на горива са нарушени днес във Франция поради стачка на служителите в няколко петролни рафинерии и депа на френската корпорация "Тотал енержи" (TotalEnergies), както и в съоръжения на компанията "Есо" (Esso) , предаде Ройтерс.

Още по темата
Във Франция днес стачкуват и служители по чистотата, в компании за комунални услуги, както и заети в транспортния сектор, предаде Асошиейтед прес.

Трудовият протест е насочен срещу плановете на френските управляващи за удължаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 години в момента,на 64 години.

"Тотал енержи" обяви, че няма недостиг на гориво в бензиностанциите и че са складирани значителни запаси. Френската компания съобщи, че тази сутрин стачкуват 64 на сто от 296 представители в производствените й съоръжения.

Профсъюзът Се Же Те (CGT) съобщи, че трудовият протест нарушава доставката и преработката на петролни продукти в съоръженията на "Тотал енержи" и "Есо".

Представители на синдиката обявиха, цитирани от Ройтерс, че трудовите протести ще продължат и през следващите дни.  

Френското правителство е категорично, че преструктуриране на пенсионната система в страната е необходимо, за да не се стигне до нейния финансов срив през идните години.

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com.
(БТА, Пламен Пенчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Не са Ок нещата бе хора! През Социализма,не помня " стачки"! Тоест нещата бяха регламентирани и си знаеш! Идва ти възрастта за пенсия и си смяташ стажа! И колкото толкова! Сега през " демокрацията", Пенсии на никой не му се дава уви!-:(( " Идеята" на " демократите" е,да ходиш на " работа" докато можеш и си жив уви!-:( Тоест,от " работата" директно в Гробищата! Е. ве м ти " демокрацията" аз! Лицемерна и мошеническа е демокрацията днес!!!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради мигрантите и войната в Украйна, които източват парите, социалната система в цяла Европа се срива. Затова се налагат мерки за повишаване на песионата възраст, защото парите вече са използвани за социални помощи за мигранти и помощи за Украйна и няма пари за пенсии. Европейците за в бъдеще ще трябва да работим до дълбока старост, за да има пари за Африканци, Араби, Индийци и Украинци. И всички войни и беди по света където ЕС помага.
6
2
 
1
 
! Отговори
Аз съм доволен преди 1 година
Пенсията ми стига да си платя тока.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината от дохода на днешните млади, отива за настоящите пенсионери и чиновниците в НОИ! За техните пенсии ще се надяват на бебетата!
4
0
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Човек и...добре да живее...остарява и трябва да се...пенсионира. Колкото по...рано,толкова по...добре.
3
0
 
8
 
! Отговори
Нане преди 1 година
То със стачки, ако ставаше... Виж с мосю Гилотен, по мож да биде работата... ===)))
2
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсиите, трябва да се премахнат! Който иска, доброволно да се осигурява!
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тука бабичката и стареца са доволни на 450 лева