Времето на изобилието е към края си: Сухата зима ще доведе и до суша през лятото в Европа

В Алпите има 63% по-малко сняг от обикновено
8 мар 2023 18:33, Нели Христова
89
Времето на изобилието е към края си: Сухата зима ще доведе и до суша през лятото в Европа
Снимка: БГНЕС

Подобни сцени бяха рядкост в средата на лятото, но в началото на март те са безпрецедентни. Lac de Montbel в югозападна Франция е пресъхнала на 80%,а  лодките на местния ветроходен клуб са заседнали на изсъхналите му кафяви брегове.

В Северна Италия туристите могат да се разходят до малкия остров Сан Биаджо, до който обикновено се стига само с лодка, от брега на езерото Гарда, където нивото на водата е със 70 см по-ниско от средното. В Алпите има 63% по-малко сняг от обикновено.

В Германия плитките води на Рейн вече прекъсват трафика на шлепове, принуждавайки лодките, които се отправят към Централна Европа, да товарят наполовина, а в Каталуния, където вече три години липсва вода, Барселона спря да напоява парковете си.

След най-сухото си лято от 500 години насам, голяма част от Европа е в плен на зимна суша, предизвикана от влошаване на климата, което предизвиква нарастваща загриженост сред правителствата относно сигурността на водата за домовете, фермерите и фабриките в целия континент.

Проучване, публикувано през януари от Технологичния университет в Грац в Австрия, чиито учени са използвали сателитни данни, за да анализират запасите от подпочвени води, заключава, че Европа търпи суша от 2018 г. и ситуацията с водата сега е "много несигурна".

"Никога не бих си представил, че водата ще бъде проблем тук, в Европа, особено в Германия или Австрия. Тук всъщност имаме проблеми с водоснабдяването. Трябва да помислим за това", обяснява един от изследователите Торстен Майер-Гюр, цитиран от The Guardian.

Световната служба за приписване на метеорологичните условия заяви, че миналата година сушата в северното полукълбо е била най-малко 20 пъти по-вероятна поради причинените от човека промени в климата, предупреждавайки, че такива екстремни периоди ще стават все по-често срещани с глобалното затопляне.

"Това, което е необичайно, е повторението на тези събития, защото вече преживяхме тежка до екстремна суша преди година и още една през 2018 г.", обяснява Андреа Торети, старши учен в Европейската обсерватория за засушаване, пред Euronews. "Ясно е, че в някои части на Европа липсата на валежи и настоящият дефицит са такива, че няма да е лесно водните нива да се възстановят преди началото на лятото."

Експертите твърдят, че следващите месеци ще бъдат решаващи.

Карта на настоящите засушавания в Европа от програмата на ЕС Коперник показва предупреждения за ниски нива на валежи или влажност на почвата в райони на Северна и Южна Испания, Северна Италия и Южна Германия, като почти цяла Франция е засегната.

Франция наскоро регистрира 32 дни без значителни валежи, най-дългият период от началото на режистрите през 1959 г., а държавната прогноза Météo-France каза, че се очакват малко или никакви валежи поне до края на месеца.

Климатологът Саймън Мителбергер казва, че около 75% по-малко дъжд е паднал във Франция миналия месец от обичайното за февруари, продължавайки тенденцията от цяла година. През девет от последните 12 месеца бяха регистрирани валежи до 85% под нормата, каза той пред France Info news.

Френският научноизследователски център CNRS заяви, че чрез сравняване на сушите преди 1945 г. и от 1945 г. насам е установил, че сушата от миналото лято е била причинена от антропогенни промени в климата, а тази зима е показала "същите характеристики".

На местните власти във всичките седем основни речни басейна на страната беше наредено да започнат да налагат водни ограничения, тъй като правителството работи върху кризисен план за справяне с недостига, който според него неизбежно ще доведе до "проблеми с недостига на вода" тази година.

Министърът на екологичния преход Кристоф Бешу предупреди, че Франция ще трябва да се справи с до 40% по-малко вода през следващите години, добавяйки, че страната вече е в "състояние на тревога" и ограниченията в някои райони са напълно оправдани.

"Ситуацията е по-сериозна тази година от миналата година", казва Бешу. На хората в четири южни департамента е забранено да пълнят плувни басейни или да мият колите си, докато фермерите трябва да намалят консумацията на вода до половината.

Повтаряйки термините, които използва, за да опише енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна, френският президент Еманюел Макрон призова тази седмица за "план за трезвеност" за пестене на вода и предупреди, че "времето на изобилието" е към своя край.

"Всички ние ще трябва да бъдем внимателни", каза той. Сред плановете на правителството са модернизирането на земеделското напояване, което представлява до 80% от потреблението през лятото, засилване на рециклирането на отпадъчни води и намаляване на загубите поради течове.

Цяла Испания търпи суша от януари 2022 г., но водоснабдяването в Каталуния намаля толкова ниско, че властите тази седмица въведоха закони, включващи 40% намаление на водата, използвана за селско стопанство, 15% намаление за промишлени цели и намаляване на средна дневна доставка на жител от 250 литра до 230 литра.

Рубен дел Кампо, говорител на държавната метеорологична агенция Aemet, казва, че ситуацията не показва признаци за подобряване през следващите месеци. Най-тежко засегнатите райони са северната трета от страната и части от Андалусия и южната част на Кастилия-Ла Манча, допълва той.

Запитан за ролята на глобалното отопление, Дел Кампо е на мнение, че докато сушата винаги е била естествен феномен поради географското местоположение на Испания, през последните десетилетия се наблюдава промяна.

"Забелязахме, че сушите в южната част на Испания продължават по-дълго и че когато дойдат дъждовете, те са по-кратки, но по-интензивни", обяснява той. "Това е лошо разпределено. Когато дъждовете са силни, те са по-малко полезни за презареждане на резервоари и напояване на полетата, които се нуждаят от по-слаб дъжд."

През януари министърът на околната среда на Испания Тереза Рибера предупреди за неизбежната реалност на извънредната климатична ситуация, като каза, че страната трябва да бъде подготвена за "много по-дълги цикли на екстремна суша и периоди на невероятно силни наводнения".

Средното количество налична вода е намаляло с 12% от 1980 г. насам, отбеляза Рибера, а прогнозите предполагат допълнителен спад между 14% и 40% до 2050 г. "Не можем да разчитаме единствено на дъжда, когато става въпрос за гарантиране на доставките на питейна вода или вода за икономически цели", допълва тя.

Воденото от социалистите правителство на Испания през януари одобри план на стойност 23 милиарда евро за защита и подобряване на водоснабдяването чрез инвестиране в области, включително инфраструктура, обработка и пречистване на вода, модернизация на напояването и управление на риска от наводнения.

Съобщава се, че правителството в Италия се готви да създаде работна група, включваща "суперкомисар" и служители от няколко министерства за справяне с последиците от тежката суша, която вече започва да оказва влияние върху селското стопанство.

Нивата на водата в По, най-дългата река в страната, която захранва няколко северни и централни региони, са били с 61% по-ниски от нормата за февруари. Докато скорошните валежи облекчиха известно напрежение, министърът на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пичето предупреди миналата седмица, че в някои райони може да се наложи разпределение на водата.

"Проблемът със сушата е сериозен", каза той пред Corriere della Sera. "Имахме само половината от средното количество сняг. Оказахме се с водни пътища, езера и резервоари в много критично състояние и водноелектрически басейни в изключително затруднено положение."

Националният изследователски съвет на Италия (CNR) заяви миналия месец, че валежите на север са били с 40% по-ниски от средните през 2022 г., добавяйки, че липсата на валежи от началото на 2023 г. е била "значителна".

Водещ метеоролог Лука Меркали каза, че Италия ще избегне повторение на екстремната суша от миналото лято само ако има обилни валежи през пролетта. "Това е последната надежда", на мнение е той. "Ако нямаме пролетен дъжд в продължение на две последователни години, това ще е първият път, в който се случва."

В Централна и Северна Европа липсата на валежи досега се наблюдава главно в алпийските региони, където скиорите са изправени пред безснежни ски писти.

В провинция Тирол, Австрия, например, градовете Ландек и Ройте са измерили най-сухата си зима в историята, докато в части от Швейцария общините отново трябваше да призовават гражданите да пестят вода, след като вече го направиха миналото лято.

Но учените предупреждават, че въздействието на зимната суша най-вероятно ще се усети в по-ниските райони на Германия и Австрия през следващите месеци: по-малко сняг през зимата означава по-малко стопена вода за захранване на реките на Централна Европа през по-топлите месеци.

"Днешният дефицит на сняг потенциално може да се превърне в лятна суша утре", казва Мануела Брунер, професор по хидрология и климатични въздействия в университета ETH в Цюрих.

Метеорологът Йозеф Айцингер от Института по метеорология и климатология на Виена каза пред агенция dpa: "Ако времето тази пролет е подобно на това през 2022 г., сухотата ще се увеличи значително."

Той посочи исторически ниските нива на водата в езерото Нойзидъл, ключов източник на вода, пресичащ границата между Австрия и Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
x преди 1 година
Тепърва ще става зле. Ние (около 40 годишните) сме последното поколение, което живее в такова изобилие, а повечето дори са твърде глупави, за да го проумеят. Да му мислят по-младите и тези, които правят деца. Климатичните промени ще доведат до катаклизми с водоснабдяването и земеделието и невиждан глад и миграционни вълни.
59
1
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Като има сняг и дъжд, защо имало толкова сняг и наводнения. Като няма дъжд и сняг, защо нямало сняг и дъжд. Ако все пак всичко е нормално, ама защо температурата се повишила с градус . Ако и тя е в нормите, ама то глобалното затопляне води до глобален студ и щом е студено, значи има глобално затопляне... За еврогейците обясненията стават...
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човечеството отдавна сече клона, на който седи... "Когато отсечете и последното дърво и отровите и последната река, ще разберете че не можете да ядете пари!"
57
2
 
5
 
! Отговори
Слагат преди 1 година
перки, откачалките и изменят въздушните течения.
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелена сделка , АГЕНДА 2030, четете за да знаете. ЕС се е запътил с бързи стъпки към зелено *бъдеще*.
55
1
 
13
 
! Отговори
тт преди 1 година
Оправяйте се другите страни. Тука къде копнеш излиза вода. Няма къща по селата без кладенец.
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добра пропаганда, ама някъде на запад може, но тук няма да се хванат хората. Децата на бившия соц са мислещи и анализиращи, невярващи на всичко поднесено, особено от медиите, те търсят,проверяват за да повярват. Техните знанията се предават от едно, на следващо поколение и който мисли хората в Бг за глупави и наивни греши, Бг народът е природно интелигентен.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахмед Доган, Вълка и Маджо отдавна инвестират във вода.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете самолетите лицемери.
51
5
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи едно е ясно! че глобалното затопляне ще н удари яко! Всек ис две очи можа да го види таз "зима" пък пи предишната и по-предишната! Сега проблема е, че вече сме над 8000000000 на таз земя! А глобалното затопляна ще ни ритне толкоз силно, че може да намалеем бая! Лошото е, че не сме подготвени ама никак! Най-малкото с преселенията които ни очакват! няма да говоря за сушите наводненията глада и войните!
50
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Треа свърши светът, че да се свършат и всички привърженици на Възраждане - анти-ваксъри и вечни конспиратори, че нещо ги лъже световния ред. Ниско-интелигентни, бедни хора.
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега някой от списвачите и климатичните "експерти" да ги питам знаят ли как в Израел са един от топ производителите на зеленчуци, скоро имаше такъв въпрос в стани богат?Не сушата е проблема, просто никой вече не иска да копа, да реди плочки или да влиза да работи в леярна това е основния проблем.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука сме добре,ще ги храним сичките европейци,имаме възможност,ама сега малко ни мързи.Нещо отвикнахме да сеем,положиха много усилия да ни откажат,ама скоро ще почнат да ни молят да го правим.
47
19
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Според русоробите нямало климатични промени всичко било джендърска конспирация то в България не е имало студена зима от 2012, сняг няма от 20 г. общо взето ама всичко си било нормално
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насадих лимони!Чакам...
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този климат, все за него се хващат, ама той си е супер. И сняг и студ и всичко си имаше. А има и язовири, доста и дъжд валя, няма основание за тревога. А има и геоинженерство при нужда. Без паника всичко ще е ОК Бг. Др страни да си правят язовири и да не плашат хората. Природата е велика, нейният кръговрат няма да остави божиите си чеда в немилост.
44
0
 
3
 
! Отговори
Неверник. преди 1 година
До Анонимен 42- Ето ти от днес "ВВС: Snow: UK sees lowest March temperatures since 2010" виж и какво става в Стокхолм днес.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38, не не съм Русофил, а *** о т като тебе! Движението на въздуха не е от въртенето на земята, а поради различно нагряване на земята на различни места. Ама такива умни като тебе едва ли го знаят.
42
1
 
19
 
! Отговори
до Таня преди 1 година
МГ-жо, а да сте чували за Цикличноста на климата? Знаете ли, че преди 10,000 години Египет, Шумер и Вавилон са били Цъфтящи Райски Градини? А, да сте чували за Едем, райската градина? Той също е бил там. А, за ледниковите периоди? Малкият ледников период беше преди има -няма 400 години! Да, Климата се променя - Факт, но това е част от Космическият Цикъл, в който навлизаме и тези кмиматични промени Не Зависят от Нас!!! Учените го знаят, а политиците го използват за свои цели!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Затоплист Те вече обявиха и хората, че замърсявали въдуха като кравите... Затова трябвало на де ядат, а ако може и да се намали населението?!? Колко л уд трябва да е който и да е политик, който плещи такива неща и се опитва да прилага такива рецепти в реалния живот