България сред страните, които искат нови условия за ваксини на "Пфайзер"

Властите са против доставката на големи дози
32
България сред страните, които искат нови условия за ваксини на "Пфайзер"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България, Полша, Литва и Унгария настояват за предоговаряне на условията за доставки на ваксините против коронавируса на "Пфайзер", се посочва в общо изявление на здравните министри на тези страни, представено на днешното заседание на Съвета на ЕС.

Министрите подчертават необходимостта от отчитане на нуждите, спецификите и бюджетните възможности на всички държави от ЕС. Те изразяват дълбока загриженост от направените предложения за ново допълнение към споразумението за доставки на ваксината от посочения производител. Според тях тези предложения не представляват окончателно и справедливо решение на проблемите с излишъка от ваксини и не отговарят на нуждите на здравните системи и на гражданите, както и на финансовите интереси на държавите в ЕС.

Като отчитат това, че някои страни желаят да получат всички договорени дози, министрите отбелязват, че противопоставянето им на предложенията няма да засегне останалите европейски страни. Отправен е призив Европейската комисия и производителят да подготвят решения, които да дадат реален отговор на националните здравни нужди и да бъдат от полза за националните здравни системи за всички страни от ЕС.

Според министрите, ЕК трябва да потърси възможности за по-нататъшни преговори, особено за плащанията за неполучени доставки, за намаляване на броя на договорените дози или сама да поеме инициативата и да купи излишъците, за да ги дари на нуждаещи се региони. Призоваваме ЕК, когато действа от наше име, да договори нова, по-справедлива сделка в обществен интерес, се посочва в изявлението. Това налага значително намаляване на броя на дозите въз основа на количествата, необходими на държавите. Не сме съгласни с нежелани доставки, които надвишават нуждите на държавите, се допълва в изявлението.

Отправен е призив производителят да поеме своята отговорност към гражданите на ЕС и да действа добросъвестно за решение, справедливо за всички, в името на общото благо, не само на бизнес интереса. Общественото здраве е наш първостепенен интерес, в името на който трябва да действаме всички, се допълва в текста. /БТА, Николай Желязков/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-болни, най-бедни, най-неваксинирани, най-много починали от ковид.........
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислехме,че се грижат за нас а се оказа,че се грижат за сметките си,както пфайзер,така и платените им клакьори и дистрибутори в Европарламента.Тези уж ваксини се оказаха пирамида,никаква медицинска стойност,голяма финансова стойност за продаващите панацея,оказала се плацебо
26
2
 
14
 
! Отговори
Призовавам ЕК преди 1 година
да изкупи всички ваксини от неполучените доставки, всички вече произведени и престоящи да бъдат произведени излишни ваксини, но с парите на евродепутатите, които са разследвани за корупция. Това са милиарди евро, а ние знаем за нищожна част от тях. Призовавам Урсула да бъде разследвана за корупция и конфликт на интереси. Призовавам ЕК и останалите структури на котилото ЕССР да се саморазпуснат, за да има Европа. Накрая призовавам европейците да ги разпуснат насила, щом котилото няма добра воля.
25
2
 
18
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Бизнеса върви , лай. Нен пласира течностите , бай шиле и няколко пенсионерки тук инфлуенсват. Който оцелял - оцелял. Тук набодените започнаха да измират. Модерно и "внезапно "
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия продължават да наричат тази течност "ваксина".
23
0
 
12
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Ха ха, вместо да се скрием за да не бъдем безмилостно пребити от суверена ние продължаваме гааврата с него и искаме предоговаряне за високотехнологичните генетични отрови ;)
22
2
 
26
 
! Отговори
Аз пък съм за това преди 1 година
отново да бъдат поръчани същите обеми ваксини и после да бъдадт насилствено инжектирани на ваксипитеците дето ореваха фейсбука и коментарите тук преди година. Да ходят с по 15-20 бустера и зелен печат на челото, за да бъдат щастливи, свободни и надежно защитени от страшния макаронавирос.
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли Бе ? някои станаха Милиардери от тея ваксини -оная гербаджийката,мис крокодил,и още Куп незнайни капуши ,а за народа краставицата,олио,яйцата -дрън дрън - Страшно се Краде в БГе!
20
0
 
22
 
! Отговори
Забележете преди 1 година
По върховете обикновено са спуснати хора. Няма независещи от някой. Там главният като каже продаваме всички слушат защото са на 15-25 000 евра на месец заплата и никой от тях не иска да живее в България. Вечери за по 800 евро на човек, шампанско за по 2500 евро...свикнеш ли така - само изпълняваш, иначе те връщат в Подуене..и играеш спорт тото! Щото друго няма.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Набодените не мога да ги мисля. Те са сигурни в себе си, че са постъпили правилно. Обаче като гушнат букета, близките им страдат. Ние призовавахме да не се бодат. Не ми пука честни казано.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези препарати сега ги ползват като оръжие срещу другите държави точно чрез дарението.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме затвор за файзера И ЗА ПОСРЕДНИЦИТЕ МУ В БЪЛГАРИЯ!
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложат ли жена за шеф на политически пост до голяма степен значи е гнила работата и са я поставили да изпълнява поръченията на тези които искат да са в сянка.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който се набоде набоде да си бере сега последствията.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа няма корупция а? Само се преструват че няма. Лъжат и отгоре.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксини но само ако са добре тествани и не правят рак, инфарти и др. защото какъв е смисъла от таква васкина която прави други проблеми или не се знае нищо..
12
0
 
29
 
! Отговори
Аааа, така значи преди 1 година
ЕС не е отчитал нуждите на здравните системи и финансовите възможности на държавите-членки, а масовото бодене било с цел бизнес интереси! А защо 2 г. ни проглушавахте ушите за "безплатните" ваксини, с които ще ни спасявате от ужансната болест с 300 % фатален край? И сега, след като напълнихте гушите на фармамафията и съсипахте здравето на милиони европейци с този бъркоч, ще го дарявате на "други нуждаещи се"! И пак с нашите пари! Защото всички държави в ЕС пълнят бюджета му с вноските си!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз министър поне от две седмици тръби как заедно с другите се ПРОТИВОПОСТАВИЛИ!!! ТИ ДА ВИДИШ!!! Бравос, сега остав и да ги чуят. Дали - ама надали! Но па ква реклама ще си спретнат - един път! Но тоз път - нека, само файда да има и да ги чуят!
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ИСКАМЕ НИКАКВИ ВАКСИНИ!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Положението е "Що е COVID и има ли той почва у нас?" Що е социализъм и има ли той почва у нас?" е първото оригинално българско марксистко съчинение. Солидарност, единство, пълно единодушие, съюз, приоритети .... Трябва да ви е познато.