ЕП гласува намаляване на емисиите на страните членки с 40%

Това трябва да стане до 2030 година
16

Европейският парламент прие с 486 гласа „за“, 132 гласа „против“ и 10 гласа „въздържал се“ преразглеждането на Регламента за разпределяне на усилията. Регламентът определя задължителни годишни намаления на емисиите на парникови газове за автомобилния транспорт, отоплението на сгради, селското стопанство, малките промишлени инсталации и управлението на отпадъците за всяка държава членка на ЕС. С него понастоящем се уреждат около 60% от всички емисии в Съюза.

Преразгледаният закон увеличава целта за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. на равнище ЕС от 30% на 40% в сравнение с нивата от 2005 г. За първи път всички държави членки трябва да намалят емисиите на парникови газове, като целите за намаляване варират между 10% и 50%. Целите за 2030 г. за всяка държава членка са основани на БВП на глава от населението и икономическата ефективност. Страните от ЕС ще трябва също така ежегодно да гарантират, че не надвишават годишните си квоти заемисии на парникови газове.

Законът постига баланс между необходимостта държавите от ЕС да бъдат гъвкави, за да постигнат целите си, при същевременно гарантиране на честен и социално справедлив преход, и необходимостта от отстраняване на пропуските, за да се реализира общата цел на ЕС за намаляване на емисиите. Във връзка с това се налагат ограничения върху количествата емисии, които държавите членки могат да спестят от предходни години, да заемат от бъдещи периоди или търгуват с други държави членки.

За да се осигури отчетност от страна на държавите членки, Комисията ще оповестява публично информацията за националните действия в леснодостъпна форма, както настоя Парламентът.

След гласуването докладчикът Йесика Полфиард (ЕНП, Швеция) заяви следното: „С този закон правим важна стъпка напред в постигането на целите на ЕС в областта на климата. Новите правила за намаляване на емисиите на национално равнище гарантират принос от всички държави членки и преодоляване на съществуващите пропуски. Това ни позволява да изпратим ясен сигнал за сериозните намерения на ЕС да бъде глобален лидер с конкурентна и ефективна програма в областта на климата“.

Сега Съветът също трябва да одобри официално текста, след което той ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно.

Регламентът за разпределяне на усилията е част от пакета „Подготвени за цел 55 през 2030 г.“, който представлява планът на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г., в съответствие с Европейския закон за климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ЕПемисиигазове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 "Ако не бъдат избрани нормални хора, ..." след 3 седмици са у нас.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат. Всичко е за комисионни и помагане на наши хора.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко получаваме от ЕС годишно,колко внасяме годишно,колко ще загубим ако си затворим ТЕЦ-овете от които печелим миарди годишно,каква ще бъде цената на стоките и услуги произведени с новите цени на електроенергията която ще нарасне неимоверно след затварянето на тия централи?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Субсидиите ще ги изгубят купените политици, не обикновените хора
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2024 са изборите за евро парламент. Ако не бъдат избрани нормални хора, мисля че ще е най добре да се спасяваме. Няма да издържим още 5 години безумие.
9
0
 
8
 
! Отговори
миличкия запад преди 1 година
И какво от това, да гласуват и че Земята да започне да се върти наобратно, слънцета да стане планета...КОГАТО ЕДИН ЗАКОН Е ОБЕКТИВНО НЕИЗПЪЛНИМ, КАКВО ОТ ТОВА?В НОВА ЗЕЛАНДИЯ НЕНОРМАЛНОСТТА Е ДОСТИГНАЛА ДОТАМ ДА ВАКСИНИРАТ ОВЦИТЕ ДА НЕ ОРИГВАТТ МЕТАН... ПЪЛНА СКРЪБ.
8
0
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Няма как да има 1 остров на екологичното в целия свят!!! Ама въздухът Не знае кой е този остров и си обикаля навсякъде! Като искаш да махнеш нещо, веднага трябва да го замениш с нещо по- хубаво и по- здравословно! Ее, ама няма как това да са батериите. Остават слънцето и вятърът. Те пък нямат добро кпд. Гледах за една слънчева електроцентрала в Испания с огледала и добро кпд. Нъ пък много голяма площ заемаше. Все пак е по- добро от всичко останало. Тук няма такава. Започват във Франция.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
освен това поне 40% трябва да са хомосексуални до 2030!
6
0
 
5
 
! Отговори
мак преди 1 година
На думи може и да е ок, но на практика нито ще е възможно без сътресения в икономика, нито ще е социално справедливо, нито прозрачно, въобще - това, което измъдриха дали ще е възможно? Пък и представям си, как най-силните в ес ще роптаят или направо ще заобикалят наредби, ако са в техен ущърб.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи. Излизаме веднага от ЕС и си спестяваме бъдещи разходи, санкции, поскъпване заради 40-те им процента, обаче ще загубим няколко милиарда еврофондове. Вече звучи далеч по-примамливо.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Регламентът определя задължителни годишни намаления на емисиите на парникови газове за автомобилния транспорт, отоплението на сгради, селското стопанство, малките промишлени инсталации и управлението на отпадъците за всяка държава членка на ЕС." Това ще доведе до сериозно обедняване липса на храни, глад, студ, да ви е честито доббитъци.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдееее,отидоха ни Мариците,цена лев за киловат,ще ни изглежда като супер далавера!
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После ще ви кажат, че спекуланти са виновни за инфлацията и за обедняването ви, а всичко идва от ЕССР.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е все едно в Рим през 400г. да са гласували за намаляване на готите покрай империята в следващите две петилетки. Същия нелеп хумор.