Турция допуска Финландия в НАТО?

Предстои общото събрание на турския парламент да одобри законопроекта
23 мар 2023 19:20, Йоана Цонева
21
Турция допуска Финландия в НАТО?
Снимка: БГНЕС

Финландия е със стъпка по-близо до присъединяването си към НАТО.

Комисията по външните работи на турския парламент одобри законопроект за ратифициране на кандидатурата на скандинавската страна за членство в Алианса, съобщават "Ройтерс" и държавната телевизия TRT Haber.

Предстои общото събрание на парламента да одобри законопроекта, като се очаква това да стане преди разпускането му в средата на април заради парламентарните и президентските избори на 14 май.

Миналата седмица по време на посещението на своя финландски колега Саули Ниинистьо в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че парламентът ще ратифицира присъединяването на Хелзинки към НАТО.

Още по темата
Той обаче отложи одобряването на кандидатурата на Швеция за членство в Алианса, тъй като според Анкара тя не е предприела достатъчно мерки спрямо лица, считани от Анкара за терористи.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. За получаване на членство обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО трябва да ратифицират кандидатурите им.

Освен Унгария, чиято управляваща партия заяви, че подкрепя двете кандидатури, но забави официалните стъпки за одобрението им, Турция е единствената членка на НАТО, която все още не е дала зелена светлина за присъединяването на Осло и Хелзинки.

Членството на Финландия ще бъде първото разширяване на Алианса, откакто Северна Македония се присъедини към него през 2020 г.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.