Разликата в заплащането между мъже и жени в ЕС - не повече от 5%

В момента дамите печелят с 13% по-малко за един и същи труд
67
Разликата в заплащането между мъже и жени в ЕС - не повече от 5%
Снимка: Pixabay

Нови закони ще задължават дружествата от ЕС да оповестяват информация, която да позволява на служителите да сравняват заплатите и да съобщават за разлики в заплащането на жените и мъжете.
 
Съгласно правилата, приети в четвъртък на пленарното заседание на ЕП с 427 гласа „за“, 79 гласа „против“ и 76 гласа „въздържал се“, структурите на заплащане за сравнение на равнищата на заплащане ще трябва да се основават на неутрални по отношение на пола критерии и да включват неутрални по отношение на пола системи за оценка и класификация на работните места. Обявите за свободните работни места и длъжностите ще трябва да бъдат неутрални по отношение на пола, а процесите на набиране на персонал да се провеждат по недискриминационен начин.

Ако отчитането на заплащането показва разлика в заплатите на жените и мъжете от най-малко 5%, работодателите ще трябва да извършат съвместна оценка на заплащането в сътрудничество с представителите на работниците си. Държавите членки ще трябва да въведат ефективни, пропорционални и възпиращи санкции, например глоби, за работодателите, които нарушават правилата. Работник, който е претърпял щети в резултат на нарушение, има право да поиска обезщетение. За първи път в обхвата на новите правила бяха включени междусекторната дискриминация и правата на небинарните лица.
 
Правилата предвиждат, че работниците и техните представители ще имат правото да получават ясна и пълна информация за индивидуалните и средните равнища на заплащане, групирани по пол. Поверителността при заплащането ще бъде забранена; не следва да има договорни условия, които да ограничават работниците да оповестяват възнаграждението си или да търсят информация за същата или други категории възнаграждения на работниците.
 
По въпроси, свързани със заплащането, доказателствената тежест ще се прехвърли от работника към работодателя. В случаи, когато работникът счита, че принципът на равно заплащане не е приложен и сезира съда, националното законодателство следва да задължи работодателя да докаже, че не е имало дискриминация.
В момента в Европейския съюз в заплащането на жените и мъжете продължава да съществува разлика от около 13%, със значителни различия между държавите членки; тя е намаляла само минимално през последните десет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: мъжежениЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
8
 
! Отговори
дискриминация има преди 1 година
В България жените получават повече от мъжете-подари дискриминацията към мъжете. Редица работни места са недостъпни за мъже-учител, чиновник, съдия,журналист, съдебна администрация-99 процента са жени. Нали уж се говори за равенство. Нали уж трябвало да има квоти по полове? Друг пример-при раздов децата са отнемани от бащата и има затворнически режим да ги вижда -веднъж на 21 седмици. При пенсиониране-за жените има по -ниски изисквания за стаж.
38
1
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Брат много си прав, жените трябва да работят, а парите ние да ги взимаме, парата трябва да е у мъжа
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние мъжете гледаме малко с насмешка на жените, което не е правилно :))) Но ако искат равноправие, требва да видят и мъжката гледна точка, нали все пак те требва да ни укротят :)))
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
правата на небинарните лица - ей това е основната грижа на ЕС
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В един нормален офис жените и мъжете на една и съща позиция вършат една и съща работа, няма как заплащането да е различно, да не навлизам в подробности как понякога жените повече ги тварят щот си мълчат
34
1
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Строители и международни шофьори стават хора без образование и език, които нямат друг избор и работят сезонно, повечето от тях също не искат да я вършат тази работа
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава евроггейската комисия да смеси жените и мъжете и жените да се състезават в едни състезания, боя се, че в повечето спортове ще остане без жени хаха.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме разбирайте погрешно мъжете може да се справят не по-лошос шиенето от жените, ама те не могат да са толкова добри шофьори, строители, затова мъжете се използват и попълват дупки там където жените е абсурд да се справят.
31
1
 
9
 
! Отговори
Набирам жени преди 1 година
за строителство,плащам с 5% повече...
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснахте текст за испанския министър-председател в Китай, а не писахте нищо за мненита на Кристалина Георгиева като председател на Международния валутен фонд по повод световната икономика. К.Г. е казала, че за следващата година се предвижда 1/3 от растежа на световната икономика да се пада на Китай!!! Казвала е също многократно, че водената в Украйна война води до нарушаване на веригите за снабдяване и е силно негативна в световен мащаб. т.е. К.Г. НЕ поддържа войната на САЩ и наливането на оръжи
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Обявите за свободните работни места и длъжностите ще трябва да бъдат неутрални по отношение на пола, а процесите на набиране на персонал да се провеждат по недискриминационен начин." Само, че пазара на труда не работи така, личи си, че тия никога не са работили истинска работа. Ако имаш фирма за транспорт на товари или строителна фирма ще тършиш мъже, ако е за шиене жени, защото такива са особеностите на професиите.
28
2
 
6
 
! Отговори
До Мария - Мими преди 1 година
Наркоманка.
27
2
 
4
 
! Отговори
Внимание преди 1 година
МАРИЯ-МИМИ ОТИДЕ ДА СЕ НАТИСКА НА РАБОТА :D :D :D Бавноразвиваща се.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То само жени в България, всички работни места са заети от тех :))) Естествено не искат в строителството, че ще си поизцапат ръцете :))))
25
1
 
10
 
! Отговори
християнин преди 1 година
До"мария-мими" Вярно,че превъзхождате вие жените-но по глупотевините,по прахосничеството,по празновислието и пр.Не осъзнахти ли,че цената на една жена....е в женското.Огледайте те се г-жи и г-ци,не искате да сте съпруги и майки,единствено в главата ви екак да се залепите до някой богат чичко,и ..парички,парцалки,хотели,екскурзии.И като ви повехне ЦЕННОСТА,започвате да го играете самотни и тъжни.Защо изчезваме-защото не искате да сте майки.Няма друга причина.Г-да женски родители,да са ви честити.
24
1
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До 25 нека изравнени цените на стоките в ЕС са по евтини и качественни!!!Да по високо заплащане и по ниски цени!В ЕС!И в UK и в цял свят.В Bg само е деградирало като никасе другаде.И хубава природа вече няма от малоу мните пребе и които си хвърлят бокл ука навсякъде.Но добрата новина е че според някакви изследвания та разни учени че това няма да е вечно.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когото искаме българските заплати да са равни с тези в Дания не можело щото те били по-производителни. По същата логика и работодателя ще дава на по-производителните повече, а няма да им гледа половете другари от Брюксел.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тоя сайт могат да трият щот видите ли било частна фирма, ама видители, човек с негова фирма няма да може да определя заплатите и правилата на служителите си айде у лево бе.
21
0
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Нека да изравнят заплатите в ЕС и нашите тук в БГ и пак може да коментираме.заплатите те стоките са отдавна изравнени!
20
13
 
1
 
! Отговори
Мария - Мими преди 1 година
Стана ми ясно от коментарите, кой е истинския комплексар. За ваша сметка, след малко тръгвам за работа, а вие си пишете тук, см3шници! И да, като мога да се усмихвам и натискам, ще го правя и ще взимам пари за това. ДА ВИ Е ЯД :)