Фермите в ЕС намалели с цели 37% за 15 години

В Източна Европа отглеждат зърнени култури
37
Фермите в ЕС намалели с цели 37% за 15 години
Снимка: Pixabay

През 2020 г. в ЕС е имало 9,1 милиона ферми. Това е приблизително 5,3 милиона стопанства по-малко в сравнение с 2005 г. Или спад с около 37%, сочат данните на Евростат.

Фермите могат да бъдат класифицирани според дейностите, които доминират в приходите на стопанството. Някои ферми печелят от различни дейности или смесено земеделие, докато други печелят доходи главно от отглеждането на специализирани култури или добитък.

През 2020 г. е имала 2,6 милиона по-малко смесени ферми в сравнение с2005 г, 1,6 милиона по-малко специализирани животновъдни ферми и 0,9 милиона по-малко земеделски специализирани ферми.

Почти три пети (58%) от всички стопанства през 2020 г. са категоризирани като специализирани ферми за култури: малко над една трета (34%) са специализирани в полски култури, около една пета (22%) в трайни култури и малък дял ( 2%) в градинарството.

Малко повече от една пета (22%) от фермите в ЕС са специализирани в животновъдството като най-често основният акцент в производството е млякото и млечните продукти.

През 2020 г. малко под една пета (19%) от всички ферми в ЕС са били смесени стопанства, което означава, че са имали множество култури и/или добитък без нито една дейност, съставляваща поне две трети от стандартната продукция.

Половината от използваната селскостопанска площ в ЕС се намира в специализирани земеделски стопанства.

През 2020 г. малко над половината (52%) от използваната селскостопанска площ в ЕС е била открита в специализирани земеделски стопанства, с около една трета (33%) в специализирани животновъдни ферми, а останалата част в смесени ферми (15%).

В най-общ план се наблюдават високи дялове на специализирани ферми за култури в много източноевропейски страни, като България (73%), Унгария (72%) и Румъния (67%), както и в средиземноморски страни като Гърция (74%) ), Малта (63%) и Хърватия (61%). Това често отразява благоприятните условия за отглеждане на определени видове зърнени култури, плодове и/или маслини.

Специализираните животновъдни ферми са по-разпространени в няколко страни в Северозападна Европа, като Люксембург (82% от всички ферми), Ирландия (79%) и Холандия (58%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Урсулю : преди 1 година
"Ще направим ферми за насекоми в ЕСССР! Ще на храним с тях всички послушни жълтопаветни толупести евроатлантичета! Да живеЙ неолибера3т-глобализЪма! Ура за еврoGейските ценности и свръхуспешната зелена сделка!"
28
2
 
8
 
! Отговори
това заслужавате преди 1 година
Скоро всичко, което купувате ще е с добавени брашна от печени и смлени червеи, *** и дървеници. Да живее зеленото и нула въглерод животновъдство!!!
27
0
 
7
 
! Отговори
contractor преди 1 година
цеха за мухи у лозен затвориха ли го? Две от бившите ми шевчетата имат къщички там но им намирисва малко ... направо плача
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
едната компания с 15 бона заплата е МЕХО или нещо такова, но не ги препоръчвам.
25
2
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Благодаря. Дано се случат нещата позитивно за всички в сектора. Имаме страшен потенциал и експертиза, но за БГ е невъзможно да се реализира такова знание. Технологиите ги пазят развитите държави.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали са зелени, преживните са с голям въглероден и азотен отпечатък, инсектите са безобидни, много ясно че ще намаляват, докато изчезнат.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са намалени, а насилствено се затварят от държавите! Не сме толкова *** и следим какво се случва. Холандските фермери вече от няколко месеца стачкуват, защото ги принуждават да си затварят фермите. Ясно е, че ЕС иска да има пълен контрол върху храната и накрая всички да ядат насекоми. А това няма как да стане ако има независимо производство!
22
4
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Масово в ИТ сектора сме на заплата на едно място и си имаме собствени фирми и през тях работим Бизнес 2 Бизнес към други фирми или клиенти. 20к се изкарват с лекота. 3-4 часа работа на ден максимум. Ако си кадърен, разбира се. Ама опитът идва с времето. Преди години това, което сега правя за 2 часа, ми отнемаше 2 седмици. Външен консултант в Швейцария прави около 1000 франка на ден. Поне аз толкова изкарвам по единия си проект. Другото е от заплата, която е повече от ок- над 12к е..
21
1
 
2
 
! Отговори
Работник преди 1 година
10х . Ще погледна форумите. Дойдох от клас ААА+ държава в България същата работа 6 пъти по-ниско заплащане спрямо предходното ми. Стисках зъби но не се търпи вече двойният стандарт. И май ще ставам контрактор и аз. Щото с работа...само хляб вода и бензин...и ...дърво е като цяло.
20
0
 
3
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Тука всички си траят като бити ... разпитай у форумите, но да има ги. Но парите не са всичко , изхарчваш ги и пак си мухэл. Споко от следващия месец може по-малко да взимам.
19
0
 
2
 
! Отговори
Работник преди 1 година
До contractor, дай жокер за фирма, че ни мъчат с 10 години стаж на 4-6 пъти по - ниски заплати в България.
18
1
 
3
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Понеже сега прочетох - аз съм и ИТ и фермер. ИТ-та също сме хора , малко въздушляци но това е положението както каза един колега докато дават 15к месец ще ги взима. Със здраве и по-малко хейт.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щурците ги ям като пуканки!
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стадата гласуват за ПП. Така са ги насочили от телевизора.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става въпрос за зърнени култури, а не както нескопосано в статията е преведено "култури".
14
0
 
2
 
! Отговори
cantractor преди 1 година
Не се притеснявайте има млади и доста корави фермери. Под млади разбирайте 35 - 40 г .
13
2
 
18
 
! Отговори
ЯЖ БРЪМБАРИ ЗА КЛАУС преди 1 година
Има план за унищожение на земеделието и особено животновъдството - върви добре - промиването на мозъци също е плодотворно сред слабите интелекти. Записал съм в този конкретен сайт скорошен пасквил относно вредността на кравешкото пръцкане и огромният му принос за климатични промени. Смешно, ама някои вярват. Което вече не е смешно, а страшно.
12
1
 
6
 
! Отговори
30% от които преди 1 година
от как изпраскахме санкциите. Не се бършете с предните 7 години.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им се работи на хората. Искат само получават пари и да лежат. Животновъдството е тежка работи а пък не е високо платена. В днешно време е много трудно да намериш работници. Селата са пусти. Няма хора. Не само в България в цяла Европа е така.
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За БГ страшно няма, вчерашните избори показаха 100к овце в повече, които са гласували за Копейката. Без "полезни животинки" няма да останем.