14 на съд във Франция заради обезглавяването на учителя Самуел Пати

Убиецът на френския учител, 18-годишният Абдулах Анзоров, беше застрелян от полицията
7 апр 2023 21:55, Нели Христова
18
14 на съд във Франция заради обезглавяването на учителя Самуел Пати
Снимка: БГНЕС

Френската прокуратура ще изправи пред съда 14 души за обезглавяването на учител от ислямски екстремист през 2020 г. - престъпление, което шокира Франция, предаде АФП.

Най-сериозните обвинения за съучастие в терористично убийство са отправени към двама приятели на чеченския бежанец, който уби учителя Самуел Пати, след като той показа на учениците си снимки на пророка Мохамед.

Националната специализирана прокуратура за престъпления, свързани с тероризъм, е препоръчала да бъдат повдигнати обвинения и срещу други шестима възрастни и шест деца за предполагаеми престъпления, свързани с убийството в парижкото предградие Конфлан-Сенте-Онорин.

Убиецът на френския учител, 18-годишният Абдулах Анзоров, беше застрелян от полицията на мястото на престъплението.

Приятелите му, назовани в разследването като Азим Е. и Наим Б., са придружили Анзоров, за да купят ножа. По-късно Наим. Б. е пътувал с него до училището, заявиха от прокуратурата.

Разследващите магистрати ще вземат окончателно решение дали да повдигнат обвинения на заподозрените и да ги изправят пред съда.

Пати е станал мишена на нападението, след като в социалните медии се разпространили съобщения, че той е показал на класа си карикатури на пророка Мохамед от сатиричното списание "Шарли Ебдо".

47-годишният учител по история и география е използвал списанието в рамките на час по етика, за да обсъди законите за свободата на словото във Франция, която не криминализира богохулството.

Прокурорите препоръчват също така да бъдат повдигнати обвинения за връзки с терористи на бащата на ученик в училището на Пати. Въпросното лице е описано като радикален ислямски проповедник, който поддържал връзка с убиеца Анзоров чрез Туитър.

Пати се превърна в символ на борбата на Франция за запазване на строгите ѝ светски ценности, а президентът Еманюел Макрон го нарече "тихия герой" на републиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 1 година
Затова, един фюрер с топки и кой откъдето е дошъл да си заминава. Щом е гладен и не знае как да си оправи държавата - да му се покаже веднъж и еднократно да му се помогне. Не успее ли да схване, значи и в Европа да дойде, пак ще си е същият подскачащ по клоните за да търси плодове наготово. Но ние, белите хора, какво правим вече близо един век? Помагаме, приемаме техни студенти да учат у нас, пращаме наши специалисти в изоставащите държави и накрая какво? Пак ти е на вратата и вика "Дай!"
8
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
47-годишният учител по история и география е използвал списанието в рамките на час по етика, за да обсъди законите за свободата на словото във Франция, която не криминализира богохулството. Свобода да хулиш обиждаш Бог и се подиграваш с вярата на хората!Добре е че са му резнали картуната
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е само началото. Скоро който не се конвертира в правата вяра и не ще да се ду пи в джамията в петък, ще послесва тихия герой. Превзеха ги отвътре. Кадафито им го предсказа, че матките на забулените бейби машини ще приключат мохамеданчването на европа за 2 поколения - 40 год.
6
1
 
12
 
! Отговори
До Мак преди 1 година
Споко. Някой вече държи речи в някоя бирария. Преди стотина години се е случило нещо подобно в съседна на Франция държава и не е било без причина.
5
0
 
17
 
! Отговори
Грешка преди 1 година
Да вземат пример от Япония. Ако след първото подобно деяние бяха забранили исляма във Франция, нямаше да се случи тази касапница, нито щяха да подпалят Нотр Дам.
4
0
 
9
 
! Отговори
Е па за това преди 1 година
са учили! Отишли са там и бял човек обезглавили.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДА СЕ ОБЯВЯТДобави и католиците
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Които са ходили в Париж знаят какво гето е станал. Там бял човем неможе да видите.
1
1
 
17
 
! Отговори
Символът преди 1 година
"на борбата на Франция за запазване на строгите ѝ светски ценности" беше обезглавен. Макрон довърши делото, като го нарече "тихият герой на републиката", защото тихите герои не правят революция. Бог да прости Пати и Франция!